Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 14:28 3 361 22

Чингис Хан убил толкова хора, че охладил планетата

  • чингис хан-
  • екология-
  • околна среда-
  • климат-
  • климатични промени-
  • избиване-
  • изтребление-
  • монголия

Масовите изтребвания на най-кървавия завоевател в човешката история повлияли положително на околната среда

Чингис Хан убил толкова хора, че охладил планетата - 1
Снимка: Shutterstock

Монголският император Чингис хан се смята за човек, преустроил човешкото население на земята по несравними с никой друг в историята начини. Неговите армии са убили милиони хора. Освен това се смята, че днес в света живеят над 16 милиона наследници на императора, носещи неговото ДНК. Той и неговите синове имали десетки любовници, съпруги и наложници, а резултатът е хиляди деца и наследници на бруталния завоевател.

Той обаче е оказал и друг ефект върху планетата. Изумяващи нови изследвания разкриват как заради масовото клане, легендарният воин-владетел може да е отделил огромни количества въглероден диоксид (CO2) от атмосферата, вероятно дори охлаждайки планетата. Смята се, че по време на кървавите си нападения той е убил около 40 милиона души, информира IFL Sciense, цитира vesti.bg.

Завоевателните мисии на монголските армии се смятат за едни от най-смъртоносните и кървави въоръжени конфликти в човешката история. Когато армията на монголската империя атакувала селища, тя обикновено избивала повечето хора в тях. Не е много лесно да се уточни точния брой на убитите по време на управлението на Чингис хан, но според някои историци броят достига до 40 милиона души.

Въз основа на антарктически ледени ядра учените са идентифицирали внезапно намаляване на атмосферния въглерод от около три части на милион (ppm) между 1200 и 1470 г. сл. н. е., което съвпада с монголската инвазия в Азия, както и с чумата (наречена още Черната смърт- бел.ред) в Европа. Второ понижаване от 4,6 ppm също е открито между 1560 и 1680 г., което се припокрива както със завладяването на Америка, така и с падането на династията Мин в Китай.

Известно е, че и четирите от тези събития са отнели живота на огромен брой хора, карайки изследователите да се чудят дали внезапните спадове в световното население могат да обяснят тези промени в нивата на въглероден диоксид. Измирането на такъв огромен брой хора би спряло обезлесяването, позволявайки на повече дървета да растат и да поглъщат въглерод.

За да проучат случая, изследователите са реконструирали промени в моделите на обработването на земите по целия свят от 800 г. сл. н. е. до наши дни, използвайки комбинация от публикувани селскостопански карти и статистики за населението. От четирите исторически събития монголското нашествие – което било нахъсано от Чингис хан през 1200 г. и продължило до 1380 г. – е оказало най-голямо въздействие върху климата.

Според изследователите монголската армия е избила около 30 процента от 115-те милиона души, които са срещнали по време на конфликта, което е довело до повторното израстване на 142 000 квадратни километра гора. Това внезапно увеличаване на растителността би премахнало 684 милиона тона въглерод от атмосферата, което би довело до глобално намаление от 0,183 ppm, съобщава IFL Science.

За разлика от това, разпространението на чумата би намалила атмосферния въглерод само с 0,026 ppm, докато завладяването на Америка и падането на династията Минг са премахнали съответно 0,013 и 0,048 ppm, допълват оттам.

Въпреки тези намаления е ясно, че нито едно от тези исторически събития не може да обясни промените в климата, регистрирани в древните ледени ядра. Според изследователите това е така, защото би отнело десетки години дърветата да достигнат зрялост, а човешките популации биха се възстановили и възобновили обезлесяването много преди този нов растеж да има шанс да свърши работата си.

“Освен това, докато всяко от тези събития е унищожавало населението в определен район на земното кълбо, емисиите, повлияни от други фактори вероятно биха компенсирали по-голямата част от улавянето на въглерод, което е резултат от повторното залесяване в тези региони”, посочват изследователите.

Изчислявайки нетната промяна в световното производство на въглерод през тези четири епизода, авторите на изследването откриват, че „само монголската инвазия може да компенсира едновременните емисии от останалата част на света“.

„Следователно изглежда вероятно монголското нашествие да е причинило временното спиране на растежа на CO2“, добавят те.

Въпреки това изследователите заключават, че въздействието на Чингис хан върху климата би било твърде малко, за да се прояви в ледените ядра, което означава, че големите исторически спадове на атмосферния въглерод вероятно са причинени от природни фактори като вулканични изригвания.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 историк

    38 6 Отговор
    И банският крадец направи това но с народа си !!!

    Коментиран от #9

  • 2 Какви

    19 7 Отговор
    са тези числа и измишльотини ? Основава Монголия , а убитите са 2 000.
  • 3 Зеленский - воняет, не протянем 🚾🇮🇨🚾

    5 5 Отговор
    Браво
  • 4 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    9 3 Отговор
    Бойка взема пример от него
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ХАХАХА

    22 8 Отговор
    Мечтата на Байгън, ФАЩ ,ЕС и екогламавите!
    Уверено вървят по стъпките на Ченгис Хан юдея вече започна охлаждането на планетата.
    А
  • 8 браво сабина

    11 5 Отговор
    хана не се знае още има спор може да е от трите български велики царства населявали китай 2800г.преди Христа демек не са могли милиони ,които ги е избил малко да освободят метана /пръднята от задниците си/ можеш споко да защитищ десертация по въпроса и може да станеш велик академик като денков по този казус
  • 9 ехо от БАНСКО

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    нещо не си в час с БГ география банско не е банкя има малко разлика разбираш ли? ВЗЕМИ КАРТАТА НИ!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 !!!?

    11 15 Отговор
    Като се има предвид, че Московията е пряко творение на наследниците на Чингиз Хан, а Иван Грозни, Сталин и Путин доказват генетичната връзка с азиатските варвари !!!?
  • 12 Радиатор

    16 6 Отговор
    САЩ-исаните само това и чакат - идеи, чрез които да "охладят" планетата. След зелената енергия, принтираната пържола и джендър политиката, благодарение на която се ограничава възпроизвеждането на нашия вид, вероятно това ще е следващото, което ще ни поднесат на тепсия като "необходимото зло".

    Коментиран от #13

  • 13 да те загрея малко

    1 5 Отговор

    До коментар #12 от "Радиатор":

    с огнепръскачката

    Коментиран от #19

  • 14 Истината:

    8 3 Отговор
    Егати Манипулацията!
    По тази логика сега сме ОСЕМ Милиарда....
  • 15 Ами сега?

    3 0 Отговор
    Пак ли бе, нали според Факти беше ги убил още миналата седмица и планетата вече беше изстинала?
  • 16 МАХМУД

    8 0 Отговор
    ИЗВОДА ОТ СТАТИЯТА Е ЧЕ ТРЯБВА ДА САДИМ ДЪРВЕТА И ДА НЕ СЕЧЕМ ДЪРВЕТА. ФОТОСИНТЕЗАТА ИМ ПОГЛЪЩАТ СО2 А ИЗПУСКАТ КИСЛОРОД. В БЪЛГАРИЯ СЕ СЕЧЕ ЗДРАВО
  • 17 СЗО

    5 0 Отговор
    Явно за автора въглерод и въглероден диоксид е едно и също нещо.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 УЙКО КАЛЕКО

    6 0 Отговор
    НОВО ДВАЙСЕ.Само в СССР 1917-1941 Г СА ИЗБИТИ 20 МИЛИОНА ДУШИ ПРЕЗ ВСВ ОЩЕ 50 МИЛИОНА.ПО ТАЗИ ЛОГИКА ПЛАНЕТАТА Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ ПРЕОХЛАДИ
  • 22 Глупости

    2 0 Отговор
    Просто монголците са засаждали дървета. Затова в българските традиции съществува поверието, че човек трябва да посади поне едно дърво.