Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 14:58 2 906 5

Безразсъдни туристи се промъкнаха в най-опасния изоставен град на света

  • азбест-
  • син азбест-
  • австралия-
  • опасно-
  • изоставен град-
  • пуст град-
  • забранена зона

Зоната около този малък град е особено опасна заради залежите на вреден химикал

Безразсъдни туристи се промъкнаха в най-опасния изоставен град на света - 1
Снимки: Shutterstock

Последният жител на селската община Уитенум в Западна Австралия напуска мястото преди година. Някога там са живели над 800 души, заобиколени от 50 000 хектара замърсена земя. Това е и причината за нейния разпад. След пълното ѝ обезлюдяване властите на континента блокират всички входове и изходи към селището и заплашват да накажат онези, които незаконно влизат в спорната зона. Уитенум е наричан „най-опасният изоставен град в света“, пише pochivka.blitz.bg.

Историята на опасния град започва през 30-те години на 20-и век, когато група австралийци откриват, че районът е богат на син азбест.

Скоро започва масов добив на този материал, който се използва за изолация на машини, като съставка в пластмасови и циментови продукти. През следващите три десетилетия хиляди работници били доведени в Уитенум и околностите му. Мината обаче е затворена през 1966 г., тъй като не е достатъчно печеливша.

Едва по-късно се установява, че синият азбест е изключително опасен. Според оценките на властите повече от 2000 работници, жители и членове на техните семейства са починали от заболявания, свързани с азбеста, като рак на белия дроб, съобщава LadBible.

Въпреки плашещата история и очевидния риск, много туристи не могат да устоят на тръпката да посетят "призрачния град" в Западна Австралия, пише Daily Star.

Министър Джон Кери по-рано обяви, че щатът е затворил града, за да попречи на хората, привлечени от необичайната гледка и зловещата тишина на някогашния оживен град.

Докато властите се опитват да разрушат Уитенум, потенциално смъртоносните остатъци от азбест са разпръснати из целия район.

Въпреки това група любители на мрачния туризъм се промъкнаха на мястото, пренебрегвайки предупредителните табели. Очаква се да им бъде повдигнато обвинение и вероятно ще им бъде наложена солена глоба.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ужас

    4 0 Отговор
    В Перник или във Видин?

    Коментиран от #2

  • 2 АТЕНСИОН☝

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ужас":

    МАРИЦИТЕ.....
  • 3 Радиатор

    4 4 Отговор
    Комунягите наблъскаха сградите ни с тази гадория.
  • 4 Некой си

    2 0 Отговор
    Събиноу, за кой химикал говориш?
  • 5 ши мъ извиняваш

    2 0 Отговор
    Азбестът е минерал! А не е вреден химикал