Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 17:18 1 691 4

Ето как да повишите самочувствието си

  • самочувствие-
  • самооценка

Вярата в собствените ви сили ще ви помогне да се обичате повече, да правите най-доброто за себе си и да осъществявате желанията си

Ето как да повишите самочувствието си - 1
Снимка: Shutterstock

Ако винаги сте се чудили какво отличава хората, които сбъдват мечтите си от тези, които не успяват, трябва да споменем, че едно от най-важните условия е да имате увереност в себе си. Вярата в собствените ви сили ще ви помогне да се обичате повече, да правите най-доброто за себе си и да осъществявате желанията си – дори без съзнателно да търсите този „ефект“. Всичко е ясно на теория, но ситуацията се усложнява, ако трябва да направите това на практика. Затова в следващите редове ще ви предложим няколко трика как да повишите самооценката си. Ето ги и тях:

Простете си за миналите си мисли

Докато работите за изграждане на самочувствието си, трябва да си простите за начина, по който сте се отнасяли към себе си преди. Не можете да продължите с напредъка си, без да приемете, че сте съдили себе си и другите строго. Навикът е труден за прекъсване. Признаването на тази слабост е вид упражнение за състрадание към себе си и устойчивост, като това ви помага да видите себе си ясно. Вие изграждате по-солидна основа, когато решите да имате по-здравословна връзка със самите себе си.

Научете се да казвате „не“

Може би се стремите да се харесате на всички, като си мислите, че така ще ви е по-лесно. Е, може би не сте прави. Ако се съгласявате с почти всичко, само и само да угодите на другите, в крайна сметка можете да започнете да се чувствате много изтощени. Научете се да казвате „не“. Така показвате на другите, че уважавате собствените си желания и граници и негласно им заявявате, че искате същото от тях. Направете пауза, поемете си дъх и помислете как се чувствате, преди да се съгласите да направите нещо, което не искате.

Не се сравнявайте с другите

В днешни дни сравнението се е превърнало в начин на живот. За това безспорно благоприятстват и социалните медии. „Нещастието идва не от липсата, а от сравнението“ – Алфред Адлер. Не бихме могли да бъдем по-съгласни с тази мисъл. Не забравяйте, че това, което се споделя онлайн е една много малка част от живота на „новите звезди“ – инфлуенсърите. Вместо да се самообвинявате, че нямате това или онова, вземете живота си в ръце и си върнете силата да бъдете такива, каквито желаете.

Отклонете негативните мисли за себе си

Негативният език, който използвате към самите себе си, може буквално „да ви свали на земята“ и вие автоматично да се самопонижите. Защо да правите това? Запомнете, че вие сте най-добрия си приятел. Бъдете мили със себе си. Питайте се често: „Бих ли говорил така за скъп на сърцето ми човек?“

Излезте извън зоната си на комфорт

Хората с ниско самочувствие са склонни да избягват предизвикателствата и новите възможности. Това може да се дължи на страхове или неувереност в себе си. Но когато успеете да постигнете нещо малко, вие показвате на себе си, че можете да устоите на трудните моменти, пише az-jenata.bg. Излизането извън зоната ви на комфорт не означава, че трябва да се хвърляте в неудобни ситуации. Това означава, че сте готови да опитате нови неща, дори ако временно изпитвате затруднения.

Фокусирайте се върху това, което можете да промените

Лесно е да започнете да се обвинявате за всички неща, които са извън вашия контрол, но по този начин няма да постигнете много. Вместо това се опитайте да съсредоточите енергията си върху идентифицирането на нещата, които са под ваш контрол и да видите какво можете да направите за тях. Опитайте следния трик – запишете едно нещо, от което не сте доволни, и три начина, по които можете да го промените.

Приемете, че не сте перфектни

Според психолога д-р Лорън Александър спокойното приемане на грешките ще помогне на самочувствието ви да расте. „Мисля, че единствената част от самочувствието, с която хората се борят най-много, е да се научат да приемат грешките“, заявява тя. „И също така да се научат как да преодоляват тези грешки.“ Това може да произтича от необходимостта всичко да върви перфектно. В действителност грешките непременно ще се случат. Но д-р Александър отбелязва, че никога не трябва да се страхувате толкова много от провала, че това да ви попречи да опитате. Това може да доведе до параноя, безпокойство и дори изолиране от другите.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Благодаря
  • 2 за моми неспокойни Ето как да

    4 4 Отговор
    повишите самочувствието си и сияйни кожа и настроение:
    редовен прием на протеинови добавки от сговорчиви щедри господа
  • 3 ха ха ха

    4 0 Отговор
    Нашето самочувствие постоянно е високо. Все пак живеем сред 0лигофрени.
  • 4 Сила

    5 0 Отговор
    Ергена, Ферма, Игри за полуидиоти, Пей, блей, гърче, Рачков, Ути, Стани глупак, новините с Юки и т. н. ......... АКО ВИДИТЕ ЗА СЕКУНДИ ЧАСТ ОТ ТОВА, ЩЕ ОСЪЗНАЕТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО СИ ПРЕВЪЗХОДСТВО....... Честито