Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 14:29 1 850 9

Възраждат ритуал на Ванга, помагал на бездетни жени да станат майки

  • ритуал-
  • зачеване-
  • баба ванга-
  • магия-
  • кукли-
  • майка-
  • забременяване

Практикуващите ритуала смятат, че създаването на "наречени кукли" има магически ефект

Възраждат ритуал на Ванга, помагал на бездетни жени да станат майки - 1
Снимка: Shutterstock

Група жени се събраха в София, за да възродят стар мистичен ритуал на Баба Ванга, който помага за зачеване. Сеансът преминал под ръководството на Евгения Ласел. Практиката е известна като „наречени кукли“ и помага за забременяване и раждане на здрави деца на жени, които дълго време не могат да заченат.

Това е древен ритуал за придаване на сила на дадено благородно желание, чрез който избрани хора (знахари, шамани, баячки) са могли да въздействат и спомагат за изпълнението му. Такъв ритуал е извършвала пророчицата Ванга пред семейства, които дълго време не са имали дете. Ванга е искала от тях да ѝ занесат кукла, пелена и леген и с тези предмети е извършвала тайнството.

„Според мен това е вид „молитвено наричане“, чрез което Ванга е помагала на бездетни жени да заченат. Тя има тази сила, дадена ѝ свише, да помага за здраве, плодородие, добро. Ванга е помогнала на стотици семейства да се сдобият с рожба, а на хиляди е дала имена на децата и е станала тяхна кръстница“, казва Жени Костадинова, дългогодишен биограф на пророчицата.

Изработената кукла притежава магическата сила да привлече наречената над нейната мисъл и да я материализира. Прави се основно от плат – червено е задължително, а тялото на бъдещата „майка“ се сплита от бяла материя. Поради това този тип кукли се наричат ​​от славянските народи „мотанки“. По тях няма шевове, те нямат лица. Изработват се в скута на жената – не върху масата. Кръстът, който се поставя върху лицето на някои от куклите, е за Божия защита от влиянието на лошите духове.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    10 6 Отговор
    Ванга е била сътрудник на ДС и това е безспорно доказано. Оттам идва и "дарбата" й съврзана с информацията за нейните посетители.

    Впрочем, ако ритуала е "древен" е любопитно защо трябва да се свързва с Ванга. Дали причината не е опита да се възродят подобни елементарни "вярвания" в "висшата сила" на "пророци, ясновидци" и други видове шарлатани?
  • 2 Чувал съм

    18 3 Отговор
    че водата на Хисаря е лечебна, ама жените трябва да отидат там без мъжете си.

    Почитането на Спасов ден също помагало.

    Коментиран от #5

  • 3 Мъдрият

    19 7 Отговор
    Стига простотии и езически неща!

    Дарбата на ванга е от лукавия(дявола) - така, че не я давайте за пример и за някакъв образец!

    Която жена иска да зачене - да се моли на Бога и на Пресвета Богородица!

    п.с. И разбира се да има интимни контакти със съпруга си!))))))
  • 4 Сила

    12 1 Отговор
    Розмарито и Лалева дадоха нов кичозен тласък за скучните делници на отегчените домакини и инфантилните чалгарки......... Една добра ниша за доходи
  • 5 Сечко

    7 3 Отговор

    До коментар #2 от "Чувал съм":

    Това са врели некипели. На Хисаря ходят повечето бездетни млади жени за да си намерят някой склонен да ги изчука и да забременеят. В много случаи причината е в мъжа-стреля халосни.
    В Хисаря това се знае и е Публична тайна. Хисарската вода прави всичко друго но не и да те дари със сперматозоиди когато поради ред причини ги нямаш.
    Та булките идат един, два че и повече пъти докато разберат как “лекува” водата там. Идете пролетта и вижте. То е публична тайна. Даже и много мъже са склонни да си затворят очите, защото не е “мъжко” да стреляш напразно.
    Ходих няколко години да си лекувам бъбреците докато ветерани курортисти не ме светнаха за силата на местната вода да “лекува” женски болести. Бил съм в санаториум няколко години подред и се събираха двойки от различни семейства да се лекуват. Та така за чудноватите свойства на водата там.

    Коментиран от #8

  • 6 Протомандрит Менделей

    2 9 Отговор
    Мистичен ритуал? Магически ефект? Знахари, шамани, баячки? Бабини деветини!
    Аз съм този който е помогнал на безброй жени. Те ми изпращат име, възраст, дата на раждане, адрес и малка сума за покриване на разходите. Аз им връщам в тъмночервен запечатан плик три санскритски слова които трябва постоянно да си повтарят докато се опитват да заченат. Получил съм хиляди благодарствени писма от България и чужбина. Миналата седмица ми изпратиха благодарствена картичка чак от далечен Парадор.
  • 7 Идън

    12 3 Отговор
    За мен това е недопустимо и е грях. Молете се на Бога и ако Той каже ДА- това е. А той винаги казва Да на онези , които силно искат, вярват и са заслужили това.
  • 8 Другите

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Сечко":

    курортисти не ти ли помогнаха да забременееш?

    Коментиран от #9

  • 9 Сечко

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Другите":

    Отзад не става, пробвахме всяка вечер.