Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 13:44 1 302 5

Българин скочи край Еверест с рекордно малък парашут (ВИДЕО)

  • красимир илиев-
  • скок с парашут-
  • еверест-
  • риск

Красимир Илиев се спусна от височина над 7 хиляди метра и се приземи успешно

Красимир Илиев се приземи успешно на един от най-трудните и неравни терени в света

Българин скочи край Еверест с рекордно малък парашут. Красимир Илиев се спусна от височина над 7 хиляди метра и се приземи успешно на един от най-трудните и неравни терени в света. За целта той разчиташе на парашут с купол от едва 7 квадратни метра, което прави скока изключително опасен, пише NOVA.

Миналата година Краси Илиев стана първият българин, скочил с парашут край най-високия връх на планетата. Тази година пое ново предизвикателство - скок с мини парашут. За сравнение стандартните парашути са около 4 пъти по-големи.

Имаше доста рискове заради силния вятър. Теренът е много опасен”, обясни Красимир Илиев.
Именно приземяването се оказва най-опасният елемент от скока.

„Самата площадка за приземяване е на такава височина, от която се скача на другите зони. В момента работя в Испания - тук скачаме от такава височина, на която там се приземяваме. Въздухът е изключително рядък. Това прави куполът по-бърз, пропада много, губи височина”, уточни Илиев.

Рискът обаче си струва, категоричен е българинът.

Гледката е невероятна. Въпреки че съм скачал на много места по света, наистина когато отвориш вратата на вертолета просто оставаш без дъх. Непал е невероятно красив”, каза още той.

До Непал го отвежда работата му в екип от инструктори по парашутизъм, които организират скокове за ветерани от войната с физически увреждания.

След 44 години в професионалния парашутизъм и над 17 хиляди скока зад гърба, Красимир все още не приема работата си като рутинна.

„Всеки скок е невероятно преживяване. Човекът винаги се е опитвал да лети като птиците, сега това е възможно”, поясни Красимир Илиев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рискът си струва

    9 2 Отговор
    И като се размаже на скалите с какво си е струвало?
  • 2 Криза

    8 1 Отговор
    Ами скъпи са нормалните парашути. Трябва да се пести

    Коментиран от #5

  • 3 Айде, другият път

    10 1 Отговор
    С още по-малък парашут или въобще без. Е те тогава ще усети адреналина
  • 4 Соваж бейби

    7 2 Отговор
    Такива като този не мога да ги разбера за какво се борят и каква кауза ?!не са птици не може да си мери силата с кондор например,освен ако някой ден не си трансформире криле и да се научим да летим иначе не са нужни в анатомията ни.Същото важи и за другият вид калпазани които изкачват върхове на планина?!някой без крайници от замръзване ,студ??или по скоро е вид лудост неописан в учебника по психиатрия по вероятното.
  • 5 Соваж бейби

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Криза":

    Може да са го излъгали от Алиекспрес платил за по голям ,получил друг модел не този на картинката.