Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 15:29 1 735 4

Тревога и параноя: Как да се преборим със синдрома на "белия заек"?

  • тревожност-
  • тревога-
  • белия заек-
  • алиса в страната на чудесата-
  • параноя-
  • психология-
  • синдром

Белият заек от "Алиса в страната на чудесата" не спира да се тревожи и да се притеснява, че все нещо ще се обърка. Как обаче изглежда това в реалния свят?

Тревога и параноя: Как да се преборим със синдрома на "белия заек"? - 1
Снимка: Shutterstock

Носещ името си благодарение на онзи вечно тревожен герой от творбата на Луис Карол - "Алиса в страната на чудесата", синдромът на "белия заек" е кръстен така заради личностните характеристики на това вечно изнервено и тревожно животно, работещо под заповедите на Червената кралица. Светлана Мурзина, специалист по семейна и клинична психология, разказва за синдрома на "белия заек", като споделя и методи за неговото определяне и преодоляване, пише Дарик.

Един от основните признаци на този синдром е постоянното безпокойство за всевъзможни и дори незначителни "проблеми". Хората с това състояние създават ненужна суматоха и безпорядък около себе си, а това особено дразни околните. Често причините за това поведение се коренят в детството: тревожните родители често отглеждат тревожни деца. Подражаването на това нервно поведение влияе върху развитието на това състояние в зряла възраст.

Хората със синдрома на белия заек са склонни да контролират и не могат да делегират делата си на други хора. Те нямат доверие на никого и живеят във вечна параноя. Това ги кара да поемат повече задължения, отколкото е необходимо, и да поддържат състоянието си на постоянен стрес.

Съвременните технологии също могат да допринесат за този синдром или да го засилят. Пристрастяването към джаджите и социалните медии често води до неефективно използване на времето и постоянно закъснение.

Синдромът на белия заек обаче може да бъде объркан с тревожно разстройство, което изисква професионална помощ. За преодоляването на това състояние могат да се използват различни стратегии - от проверка на чувството за време до организиране на ежедневието, почистване на дома и научаване да се отказваме от наложени отговорности.

Съветите на експерта включват постепенното формиране на нови навици, както и преразглеждане на делата и способността да се отказвате от ненужни тежести. Ако самостоятелните методи не доведат до резултати, е важно да се потърси помощта на психолог, заключава Мурзина.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 0 Отговор
    Баце е лъв със заешко сърце, какъвто е и всеки Ганчо.
  • 2 ганчо мизийски

    1 0 Отговор
    имаме и зайци със лъвски сърца, ама те не живеят дълго
  • 3 Трол

    1 0 Отговор
    Зайците ще превземат света.
  • 4 Дебелия заек

    0 0 Отговор
    Новини от зайчарника?