Алуминиевото фолио се използва в домакинствата по света от десетилетия за печене на риба и зеленчуци, за запазване сочността на месото и куп други кулинарни трикове.
Но интернет отново постави на повърхността дилемата дали ползите му не са за сметка на здравето?
Алуминиевото фолио се произвежда масово чрез процес на валцуване на големи листове метал, докато се изтънят до около 0,2 милиметра. Тези метални листове имат голямо разнообразие от приложения извън кухнята, включително в индустриални опаковки и изолация.
Алуминият е навсякъде, така че всъщност фолиото, което използваме, не трябва да е проблем. Той е естествен и е третият най-разпространен елемент в земната кора. В естественото си състояние той обикновено се свързва с други елементи като фосфати и сулфати, така че освен че се намира в опаковъчните материали за храни, тавите за печене и дори в козметиката, той се намира и в почвата, в нашата вода за пиене и в храна. Намира се естествено в плодовете, зеленчуците, месото, рибата, зърнените храни и млечните продукти. Хранителните добавки като консерванти, оцветители и изкуствени сгъстители също съдържат алуминий.
Количеството алуминий, което приемаме, зависи от няколко фактора, включително колко лесно се абсорбира в самата храна, колко богата на алуминий е почвата, в която е отгледана, как е била пакетирана и съхранявана и дали съдържа добавки.
Вярно е, че алуминият може да бъде опасен за вашето здраве, но ако е на високо ниво. Някои изследвания са открили доказателства, че металът може да е свързан с болестта на Алцхаймер, тъй като са наблюдавани повишени нива на алуминий при хора, живеещи със заболяването, докато други спекулират, че може да е свързано и с рак. Но резултатите далеч не са убедителни и са необходими допълнителни широкомащабни изследвания.
Както при много метали, важно е да намалим количеството, което консумираме, но е трудно да го елиминираме напълно. "Световната здравна организация" и "Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации" заявиха, че е приемливо да имаме ниски нива на алуминий в нашите системи, около 2 милиграма на килограм телесно тегло на седмица. Изследванията показват, че алуминият, съдържащ се в съдовете за готвене и фолиото, може да се разпадне в нашата храна. Факторите, които влияят върху степента на разграждане на алуминиевото фолио, включват температурата, при която се готви, киселинността на храната и наличието на други съставки, като подправки и соли. Проучване, публикувано през 2006 г., установи, че количеството алуминий в печеното червено месо, приготвено във фолио, може да се увеличи от 89% на 378%. Това може да изглежда тревожно, но засега изглежда няма солидни доказателства, че този прием на алуминий от фолио е свързан с повишен риск за здравето, пише iwoman.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 глоги
14:50 30.11.2023
2 провинциалист
Коментиран от #10
14:50 30.11.2023
3 Зевс
Коментиран от #5
14:58 30.11.2023
4 Механик
Фолиото (домакинското, алуминиево) е с дебелина около 3 СТОТНИ от милиметъра и се изписва 0,03 mm.
Коментиран от #8
15:17 30.11.2023
5 Механик
До коментар #3 от "Зевс":
Точно!Те да кажат кое е по-вредно- алуминиевото фолио или ГМО-то, консервантите, хормоните на растежа, глифозидите, нитратите, пилешкото от Полша (със салмонелоза), чесъна от Китай, дето като изядеш една скилидка и после 1 месец нямаш право да се возиш градски транспорт, сиренето без мляко, млякото без мляко....
15:19 30.11.2023
6 123456
15:34 30.11.2023
7 Пръц
16:14 30.11.2023
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Дааа
20:52 30.11.2023
10 Алтс Хай Бай дан
До коментар #2 от "провинциалист":
Така е , вреден е . На мене алуминия не ми пречи.21:05 03.12.2023