Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 14:47 3 666 10

Вредно ли е алуминиевото фолио за здравето ни?

  • алуминиево фолио-
  • здраве-
  • алуминий-
  • метали-
  • вредно за здравето

Изследванията показват, че алуминият, съдържащ се в съдовете за готвене и фолиото, може да се разпадне в нашата храна

Вредно ли е алуминиевото фолио за здравето ни?  - 1
Снимка: Shutterstock

Алуминиевото фолио се използва в домакинствата по света от десетилетия за печене на риба и зеленчуци, за запазване сочността на месото и куп други кулинарни трикове.

Но интернет отново постави на повърхността дилемата дали ползите му не са за сметка на здравето?

Алуминиевото фолио се произвежда масово чрез процес на валцуване на големи листове метал, докато се изтънят до около 0,2 милиметра. Тези метални листове имат голямо разнообразие от приложения извън кухнята, включително в индустриални опаковки и изолация.

Алуминият е навсякъде, така че всъщност фолиото, което използваме, не трябва да е проблем. Той е естествен и е третият най-разпространен елемент в земната кора. В естественото си състояние той обикновено се свързва с други елементи като фосфати и сулфати, така че освен че се намира в опаковъчните материали за храни, тавите за печене и дори в козметиката, той се намира и в почвата, в нашата вода за пиене и в храна. Намира се естествено в плодовете, зеленчуците, месото, рибата, зърнените храни и млечните продукти. Хранителните добавки като консерванти, оцветители и изкуствени сгъстители също съдържат алуминий.

Количеството алуминий, което приемаме, зависи от няколко фактора, включително колко лесно се абсорбира в самата храна, колко богата на алуминий е почвата, в която е отгледана, как е била пакетирана и съхранявана и дали съдържа добавки.

Вярно е, че алуминият може да бъде опасен за вашето здраве, но ако е на високо ниво. Някои изследвания са открили доказателства, че металът може да е свързан с болестта на Алцхаймер, тъй като са наблюдавани повишени нива на алуминий при хора, живеещи със заболяването, докато други спекулират, че може да е свързано и с рак. Но резултатите далеч не са убедителни и са необходими допълнителни широкомащабни изследвания.

Както при много метали, важно е да намалим количеството, което консумираме, но е трудно да го елиминираме напълно. "Световната здравна организация" и "Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации" заявиха, че е приемливо да имаме ниски нива на алуминий в нашите системи, около 2 милиграма на килограм телесно тегло на седмица. Изследванията показват, че алуминият, съдържащ се в съдовете за готвене и фолиото, може да се разпадне в нашата храна. Факторите, които влияят върху степента на разграждане на алуминиевото фолио, включват температурата, при която се готви, киселинността на храната и наличието на други съставки, като подправки и соли. Проучване, публикувано през 2006 г., установи, че количеството алуминий в печеното червено месо, приготвено във фолио, може да се увеличи от 89% на 378%. Това може да изглежда тревожно, но засега изглежда няма солидни доказателства, че този прием на алуминий от фолио е свързан с повишен риск за здравето, пише iwoman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    1 0 Отговор
    Вредно ли е алуминиевото фолио за здравеТО ни?
  • 2 провинциалист

    8 5 Отговор
    И сега всички правоверни атлантутници ще се обединят около идеята, че фолиото е вредно за здравето, но Путин е по-вреден.

    Коментиран от #10

  • 3 Зевс

    9 0 Отговор
    По-малко вредно е от храната, която готвим или завиваме с него ;)

    Коментиран от #5

  • 4 Механик

    18 0 Отговор
    Абе, като пишете, че е дебело 0.2 mm, имате ли представа за какво иде реч? Това не е фолио, а е ламарина, бе. Толкова дебел е материала от който се изработват "кенчетата" на любимите ви напитки. Я се опитайте за си увиет нещо в такова "фолио"! Голем зор ще падне, а може и някой пръст и той да падне.
    Фолиото (домакинското, алуминиево) е с дебелина около 3 СТОТНИ от милиметъра и се изписва 0,03 mm.

    Коментиран от #8

  • 5 Механик

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Зевс":

    Точно!
    Те да кажат кое е по-вредно- алуминиевото фолио или ГМО-то, консервантите, хормоните на растежа, глифозидите, нитратите, пилешкото от Полша (със салмонелоза), чесъна от Китай, дето като изядеш една скилидка и после 1 месец нямаш право да се возиш градски транспорт, сиренето без мляко, млякото без мляко....
  • 6 123456

    8 1 Отговор
    абе не е много вредно , ям по малко , ама много трудно излиза , голямо налягане вдига ...
  • 7 Пръц

    3 1 Отговор
    Аз се чудех,защо Света е изпростял ? То било,че използва аламуниеви антени и дограма !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Дааа

    2 0 Отговор
    Сложете първо хартия за печене и след това фолио,изолацията е готова...
  • 10 Алтс Хай Бай дан

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "провинциалист":

    Така е , вреден е . На мене алуминия не ми пречи.