Last news in Fakti

5 Декември, 2023 08:53 1 287 23

Силистра е градът с най-много случаи на домашно насилие според броя на населението

  • домашно насилие-
  • българия-
  • силистра

Жертвите в столицата са най-малко - само 0,05% от населението

Силистра е градът с най-много случаи на домашно насилие според броя на населението - 1
Снимкa: Shutterstock

Домашното насилие е сериозен проблем в цялата страна. Важно е да се подчертае, че този вид насилие засяга не само жени, но и значителен брой деца и мъже.

Данните, предоставени от МВР и вътрешния министър, отразяват обхвата на проблема, но също така подчертават необходимостта от допълнителни усилия за предотвратяване на домашното насилие и защита на жертвите. Партньорството между обществото, правителството и неправителствените организации е от съществено значение за справяне с този проблем.

Важно е да се предприемат конкретни стъпки за създаване на по-ефективни механизми за предотвратяване и борба с домашното насилие, както и за предоставяне на подкрепа и защита на жертвите. Образователни програми и информационни кампании също могат да играят ключова роля в подчертаването на проблема и насърчаването на обществената осъдителност към насилието в семейството.

Ето какво сочат данните в цифри:

4590 са жертвите на домашно насилие от началото на годината, като 90% от тях са жени и деца. Най-много мъже са пострадали в Бургас – цели 54-ма, а жени и деца – в София, съответно 401 и 185. Няма нито една област без пострадала жена или дете, пише blitz.bg.

3021 жени са пострадали от партньорите си или свои близки от началото на годината до края на октомври. Това ги прави 66% от общия брой на жертвите за този период. 24%, или 1121, са децата, върху които е оказван тормоз у дома. Пострадалите мъже са 448. Това сочат данните на МВР.

Те са предоставени от вътрешния министър Калин Стоянов в отговор на въпрос на ексминистъра от ГЕРБ Христо Терзийски.

Насилниците са 3576, от тях 3156 са мъже. Така силният пол съставлява едва 10% от жертвите, но 88% от насилниците.

Това показват и случаите от последните дни, при които за домашно насилие бяха обвинени четирима мъже и една жена.

Трите фрапантни случая са в Перник от събота вечерта по време на снежната буря, при които внук наби баба си, мъж - жена си, а майка счупи чаша в главата на 10-годишния си син и бе оставена в ареста за постоянно, “помагат” на миньорския град да се нареди на 8-о място по домашно насилие в страната.

В Перник от началото на годината са регистрирани 164 случая. Те обаче са 0,19% от населението в областта, което нарежда града на второ място в страната след Силистра.

В понеделник пък тъщата на кмета на Цалапица се оплака, че сват ѝ я набил, а Окръжният съд в Пловдив осъди на първа инстанция Александър Пашов, прострелял съпругата си Фанка. 32-годишният мъж признал вината си пред съда.

Оплакал се, че не спирал да мисли за случилото се, откакто на 25 ноември 2022 г. причакал жена си сутринта на път за работа, прикрит зад контейнер и, дегизиран с черна маска, и я застрелял с незаконен пистолет от ревност.

Най-много са случаите на насилие в София - 636. След столицата се нарежда Варна с 488, а после Пловдив, където са 375. Четвърти е Бургас с 366, а на пето място е Велико Търново - 245. Най-малко са жертвите във Видин - 32.

Класацията обаче зависи и от броя на населението по области. Така се оказва, че всъщност жертвите в столицата са най-малко - само 0,05% от населението. Най-сериозно е положението в Силистра, където 114-те пострадали са 0,27% от живеещите в региона.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лют пипер

    11 11 Отговор
    След политическото насилие над българите,следва и домашното насилие. Обезличаване и масово обедняване няма до какво друго да доведат.
  • 2 Лора

    10 11 Отговор
    Това не е любопитно,не е в сферата на любопитството,а това е истинската трагедия!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ХАХАХА

    23 2 Отговор
    Много искам да получа информация колко НПОта има за домашното насилие ,защита на децата ,защита на костенурките и други животни и т.н и т.н и колко % са дотациите им от бюджета? Всъщност се сетих как още няма НПО за защита на възрастните хора ,може би няма много хляб в тях ,защото са пътници.
  • 5 Механик

    21 1 Отговор
    Има закони, има и правоприлагащи органи.
    А има и затвори.
    п.п.
    А, и да ви кажа, ОНАЯ конвенция няма да мине, колкото и да квичите.
  • 6 хмм

    18 0 Отговор
    Там не изповядваха ли една религия, която поставя жената на по-ниско стъпало от мъжа?
  • 7 А де....

    8 10 Отговор
    България е държава на простащината. Демотивиран народ, който се мачка от всякакви недоносени мутренца и доволен от факта, че може безнаказано да кара с 200 15 годишната си кочина, загубил авторитет от полиция, учители, лекари, БПЦ и всяка една уважавана институция в развития свят, народ на псевдоценности, при които на пиедестал са издигнати посредствеността и самовлюбеността. Обречен народ, контролируем народ, негласуващ народ. Ако си представим, че БГ е един градски автобус с 50 места, първата политическа сила се избира от онези 5-ма на последната седалка. При 40% избирателна актовност сметките излизат точни.
  • 8 чупи

    1 0 Отговор
    кайсиевата цепи
  • 9 оценка

    7 0 Отговор
    За какво ни е оная кон венция? Трябва ни развита икономика и добри отношения между хората,а не някаква си измислена от някакви нашишкани с пари мозъци,конвенция. Днес са така,а утре онака. Както се обърнат международните лихви и финанси,мозъците натам се обръщат.
  • 10 нищо ново

    5 0 Отговор
    защо ли всеки ден по всички медии се жужи, имало го е и ще го има. полиция, прокуратура и съд просто не работят.
  • 11 Леля Кристи

    4 11 Отговор
    Нищо вярно.
    Плевен като град с най-много роми и преселени селяни и диваци от близките села на глава от населението, е на първо място. Следват Враца, Монтана, Стара Загора, Бургас и София. Това са първенците в класацията.

    Коментиран от #13

  • 12 "...негласуващ народ...“

    12 0 Отговор
    И за кой крадец , думаш, да гладува народът!!!?
  • 13 Чичо Ристю

    17 0 Отговор

    До коментар #11 от "Леля Кристи":

    Такивата като тебе, дето "ром"освате циганите, за 30 и кусур години как не стоплихте, че колкото вие повече ги "ром"освате - те повече цигании вършат?

    Коментиран от #15

  • 14 Утече работата в канала

    4 0 Отговор
    Номера е друг, но трябва само да разгледате ист.конвенция и да внимавате докато четете . До момента в дома ви можеха да влизат когато си поискат и правят обиск полицията и по нареждане на спец органи. С приемането на конвенцията и делегирането на държавните контролни функции на икономически НПО ... Борбата и натиска са жестоки защото всичко е за пари и власт. Ако народа изглупее и допусне това , няма право да реве след тУЙ...
  • 15 Леля Кристи

    5 11 Отговор

    До коментар #13 от "Чичо Ристю":

    Ако използвам правилните думи, а именно кYмур, кYнец, цъpна маYмуна и подобните, предполагам, че ще се разделя с възможността да пиша тук за известно време.

    Коментиран от #18, #19

  • 16 Издайнически цитат;-)

    13 0 Отговор
    "3021 жени са пострадали от партньорите си или свои близки от началото на годината до края на октомври. ". Закръглено - по 300 на месец, до края на годината - около 3600? А колко жени живеят в България?
    И дали тогава ще се окаже, че , според както твърдят заглавията на едни паскв..., пардон, статии, " всяка четвърта (чат-пат - и "трета ") жена в България е жертва на домашно насилие"🤔?
  • 17 да вярват в свети буда чекмеджанов

    1 1 Отговор
    и светиите му и нещата ще се оправят
  • 18 Чичо Ристю

    12 0 Отговор

    До коментар #15 от "Леля Кристи":

    Аз разделих ли се, любезна;-)? И като се разделиш - светът ли ще свърши?
    ПП.Никога няма да нарека един ц-н "ром", защото това ще значu, че съм навел глава пред едни, дето "забравят" член 39. (1) от Конституцията на РБ: Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
  • 19 Любопитко

    13 1 Отговор

    До коментар #15 от "Леля Кристи":

    Правилната дума е "ЦИ-ГА-НИН", не се прави на приятно отнесен(а).
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Мотивация за отрицателен вот

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    ДУХОВНАТА мизерия на първо място води до насилие бре.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    .........това са плодовете на ФЕМИНИЗМА.