Last news in Fakti

6 Декември, 2023 10:45 2 177 11

Екстра Нина стана на 60

  • екстра нина-
  • рожден ден-
  • 60 години

Тя е една от емблематичните попфолк певици през XX век

Вчера, 05.12, една от емблематичните попфолк певици през XX век навърши 60 години, научи Sofia24.bg. Нина Панайотова е родена на 5 декември 1963 година във Враца. Тя завършва Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка. В началото на 90-те години пее в заведения в бивша Югославия, където започва да използва псевдонима Екстра Нина. След като записва два албума с групата "Добруджански славеи“, от 1996 година издава самостоятелно още 16 албума.

След като се прибира у нас, тя записва песента, която ще се превърне в емблема за нейното творчество - “Затвори очи". Първият ѝ самостоятелен албум "Животе мой", съдържа хитове като “Хайде, хайде", и “Обичайте се, хора". Албумът достига до рекордния тираж от 170 000 бройки. През 1997 година Екстра Нина вади на пазара албума “Любов в клетка", както и “Затвори очи". Друг силен албум на певицата е “Вечна измама". През 1998 г. Екстра Нина записва още един албум и това е компилацията от нейни хитове “The best ballads", поради която е наречена Кралица на баладите.

В началото на 1999 г. излиза албумът “Бяла Калина", който ѝ носи наградата за приемственост между автентичен и нов фолк от списание “Нов фолк". Албумът “Екстра жена" е любим на феновете по онова време. Един от най-големите ѝ хитове е “Леле, как те мразя" от албума “Долу маските". От него излизат още хитове като: “Искай от мен", “Непростимо", “Любов за мен", “Счупена мечта" и други. "Деветият елемент" е етно албум, благодаретие на който тя печели наградата за приемственост на “Нов фолк". "Позволи ми" пък излиза през 2003 година. “Отминал спомен", “Божествен знак", “Бездомна любов" и “Позволи да те обичам" са тоталните хитове от този албум.

“От тук започва любовта", “Айсберги", “Неслучайно", "Любовница и "Не ми пречете", “Сълзи нечакани", “Три години" също са сред най-слушаните от феновете песни на Естра Нина. Тя записва и няколко дуета с Бобан Здравкович - “Отказвам да приема" и "Влюбени като за световно" са много обичани песни не само у нас, но и в съседна Сърбия.

През 2022 година Екстра Нина изненада феновете си с българска версия на песента "Истанбул", направена за музикалния пазар в Турция. Известно е, че легендарната фолк певица дълги години живееше в Турция.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един шофьор

    13 3 Отговор
    Нинка е красавица, Нинка няма грешка да е жива и здрава!
  • 2 Варненски Моряк

    9 4 Отговор
    И още си е Екстра
  • 3 Ха ха ха

    3 2 Отговор
    Добре че не да в показали бабичката

    Коментиран от #9, #10

  • 4 Грозна е мисля

    7 2 Отговор
    Много пумада си слага, ужас.
    Мисля че са сестри с Цветелина, ако не греша. Онази е пъти по -добра. На тая не й се получава. Заработват като компаньонки.
    Пяла е в долнопробни кръчми в Турция.
    Но да е жива е здрава!
  • 5 Запомнете го

    7 3 Отговор
    Господ винаги се пише с главна буква!
  • 6 Ехааа

    3 0 Отговор
    Екстра-опънима станала на 60...как лети времето.?!
  • 7 Ко речи?

    3 0 Отговор
    Секстра дърта чантина
  • 8 Гост

    4 1 Отговор
    Да е жива и здрава,не съм и фен,но песента "Три години" и видеоклипа към нея е страхотен
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.