Last news in Fakti

10 Декември, 2023 18:48 2 220 3

Тиранозавър, погълнал две бебета динозаври, разкри как се е хранил изчезналият вид

  • динозавър-
  • динозаври-
  • храна-
  • хранителни навици-
  • хранене

Подрастващите динозаври са се хранили с по-малки от своите видове

Тиранозавър, погълнал две бебета динозаври, разкри как се е хранил изчезналият вид - 1
Снимка: Shutterstock

Останки на две бебета динозаври са открити във вкаменелост на тиранозавър на 75 милиона години, което хвърля нова светлина върху променящия се начин на хранене на древните хищници, предават информационните агенции, цитирани от БТА.

Според проучване, публикувано в изданието "Сайънс адвансис", задните крайници на два малки птицеподобни динозавъра, са намерени под гръдния кош на млад горгозавър, близък братовчед на тиранозавъра рекс.

Според авторите на проучването малките горгозаври са се хранили с непораснали животни. По-ранни фосилни доказателства даваха основание да се смята, че възрастните екземпляри са нападали и изяждали големи тревопасни динозаври, които са живеели на стада.

Доктор Дарла Зеленицки, един от водещите учени в изследването, каза пред BBC, че откритието е "солидно доказателство, че тиранозаврите драстично са променяли начина си на хранене, докато са растяли".

"Сега знаем, че тези тийнейджъри (тиранозаври) са ловували малки и млади динозаври. Тези непораснали тиранозаври вероятно не са били готови да се втурнат към група от динозаври с рога, чиито възрастни екземпляри са тежали хиляди килограми", казва тя.

Първоначално вкаменелостите са открити през 2009 г. в днешната канадска провинция Албърта, но са се намирали под скала и затова изследването е отнело години.

Първоначалното откритие е направено от служители на Кралския палеонтологичен музей "Тирел" в Албърта.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха ха

    14 1 Отговор
    Ми точно тъй са храни и Шиши, погълва всичко дето се движи.
  • 2 Бравос

    10 1 Отговор
    И наш Бочко банкярски се храни редовно така ама в БГто не е противозаконно. Напротив...още му поднасят прясно месце на тепсия.
  • 3 Така е

    12 1 Отговор
    Изяждането на собствените видове е спорт и бизнес у нас. Особено младите и прохождащи се изяждат от дебелите и ненаситните.