Last news in Fakti

14 Декември, 2023 16:45 3 305 6

Сателитно измерване: Най-големият айсберг в света е с дебелина над 280 метра

  • най-големият айсберг в света-
  • дебелина-
  • маса-
  • сателитно измерване-
  • антарктида

Айсбергът, който се откъсва от антарктическия бряг през 1986 г., се отдалечава от Антарктида

Сателитно измерване: Най-големият айсберг в света е с дебелина над 280 метра - 1
Снимка: БГНЕС

Айсбергът A23a, който е най-големият в света, е с дебелина над 280 м, показа сателитно измерване, съобщи Би Би Си, предава БТА.

Общата площ е 3900 кв. км. Обемът на A23a е около 1100 куб. км. Масата е 1 около трилион тона.

Айсбергът, който се откъсва от антарктическия бряг през 1986 г., се отдалечава от Антарктида. Според учените той достига критична точка в своето движение - през следващите няколко седмици ще стане ясно каква е траекторията му през Южния ледовит океан.

Данните за размерите на A23a са определени в рамките на мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) CryoSat-2. Този космически апарат разполага с радар, който е способен да улови колко голяма част от айсберга се намира над водата. С използването на информация за гъстотата на леда е възможно да се определи каква част от ледения блок е под водата.

Сателити като CryoSat-2, които измерват разстоянието от повърхността на айсберга до водната повърхност, ни дават възможност да следим дебелината от космоса, каза д-р Ан Бракман-Фолгман от университета в Тромсьо, Норвегия, пред Би Би Си.

Така ще може да се проследи изтъняването на айсберга при навлизането му в по-топли води. Заедно с топографията на морското дъно това дава възможност да се определи къде ще заседне леденият къс и кога ще бъде достатъчно тънък, за да се раздвижи отново.

Айсбергът започна да се движи след 2020 г. Тогава беше трудно да се получат данни за размерите му. С площ от 3900 кв. км и дебелина от 285 м A23a имаше обем от 1113 куб. км и маса от 950 трилиона тона.

Айсбергът се откъсва от шелфовия ледник Филхнер в южното море Уедъл. Той е леден остров в продължение на повече от три десетилетия. Данните от CryoSat могат да обяснят защо.

Айсбергът не е еднороден блок - някои негови части са по-дебели от другите. Килът стига до изключително голяма дълбочина. През 2018 г. подводната част на леда достига до почти 350 м. Това е причината A23a да е закотвен толкова дълго време. Сателитните изображения дори показват пукнатините, които са в резултат от сблъсъка с морското дъно.

През годините айсбергът губи маса и като резултат от това започва да се движи. През последните две десетилетия наблюдаваме около 2,5 м годишно загуба на дебелина, което е очаквано предвид температурата на водата в морето Уедъл, каза д-р Анди Райдот от Университетския колеж в Лондон, част от националния научен център за полярни наблюдения.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буха ха

    2 0 Отговор
    Като прочетох това се развълнувах, възхитих се от ерудицията на Божидара и ненадейно взех че се изпър......
  • 2 Кажи честно!

    4 0 Отговор
    И моя е точно толкова дебел
  • 3 Земята е космически кораб

    1 4 Отговор
    Нещо като круизен кораб в слънчевата система и галактиката И полярните ледове са баласта на кораба така че оста на въртене на земята да е в това положение ако се стопят ледовете на полюсите прецесията на оста на въртене на земята ще се променят и не се знае какво ще се случи
    Вземете детски пумпал и вижте какво става когато започва да спира да се върти
  • 4 Парниковия ефект може да стопи

    1 4 Отговор
    Ледовете на полюсите и не се знае знае ли се как ще се върти земята
  • 5 Василка шопа

    1 0 Отговор
    Револют , брашно тип 500 ☝️
  • 6 дядо поп

    1 0 Отговор
    Подводниците под него влизат ли в дебелината?