Last news in Fakti

21 Януари, 2024 13:32 1 704 6

Най-големият айсберг в света плава из водите на Южния океан (ВИДЕО)

  • айсберг-
  • най-големият айсберг в света-
  • южния океан-
  • лед

А23а е най-старият и най-голям айсберг, който от миналата година насам се носи на север

Най-големият айсберг в света плава из водите на Южния океан (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Въпреки непрогледната гъста мъгла над водите на Антарктика, Иън Страхан, ръководител на експедиция, знае, че корабът му приближава леден гигант - най-големият айсберг в света плава някъде пред него, предават БТА и АФП.

"След това облаците се разкъсаха и видяхме тази бяла линия, почти абстрактна, която се простираше по линията на хоризонта", каза за АФП Иън Страхан, който вижда айсберг за първи път. Докато корабът се придвижва напред, започват да се виждат огромни зейнали пукнатини и величествени сини арки, издълбани в ледената стена. Някои арки са рухнали под ударите на четириметрови вълни, описа гледката Страхан.

Айсбергът с формата на зъб, наречен A23a, е с площ близо 4000 квадратни километра или 40 пъти площта на Париж. Масата му се оценява на почти хиляда милиарда тона, а плътността му на места достига 400 метра. Плаващ на север в Южния океан, в момента айсбергът е между остров Елефант и Южните Оркнейски острови.

Частната експедиция на Иън Страхан, чийто мениджър е компания EYOS expeditions, не е първата, която става свидетел на този внушителен леден спектакъл. През декември миналата година британският полярен изследователски кораб "Сър Дейвид Атънбъро" е на научна мисия в Антарктика, когато айсбергът блокира пътя му. Ръководителят на експедицията Андрю Майерс си припомня този "вълшебен момент", в който приближават айсберга, слънцето изгрява, а наоколо плуват косатки.

"Отне ни шест часа, за да го заобиколим, при пълна мощност", каза изследователят от Британския антарктически институт.

Айсбергът A23a се откъсна от брега на Антарктида през 1986 г. и е най-старият и най-големият в света. Скоро след това той заседна и остана като леден остров почти три десетилетия. Миналата година айсбергът се освободи и започна да се придвижва на север.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иди ми дойди ми

    1 0 Отговор
    Да си плава,само да не ходи на състезания по плуване. Първи манш в последния сектор.Водни ски.
  • 2 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    9 0 Отговор
    Едно време съм учил, че има 4 океана - този, Южния, не съм го чувал...
  • 3 Някой

    8 0 Отговор
    Хм, в часовете по география никой не ни е учил, че има Южен океан.
    Хайде, проверявайте си статиите. Или поне заглавията.
  • 4 Спецназ

    9 0 Отговор
    Айсберга се носи от ветровете и теченията на север от
    остров Елефант,

    който се намира в южната част на АТЛАНТИЧЕСКИЯ!! Океан.

    Ако Събинка е учила по география за "Южен Океан"- то на нея и на даскалицата и - "ЦАФЕТА"!!
  • 5 Хинкали.

    8 2 Отговор
    Южен океан, 400 метра плътност, джурналис с вишо убразувание, евроатлантически ценности.
  • 6 стария моряк

    1 1 Отговор
    45 години плавах по морета и океани и сега сефте разбрах , че има Южен океан. Това сигурно е преписвано от американска статия , защото само те са най силни в географията.