Last news in Fakti

22 Декември, 2023 15:29 1 004 2

Най-скромната 100-годишна коледна елха бе продадена за 4000 долара (СНИМКИ)

  • коледа-
  • коледна елха-
  • коледно дърво-
  • търг-
  • цена-
  • аукционна къща

Коледното дръвче е в семейството на Шърли Хол от повече от 100 години

Най-скромната 100-годишна коледна елха бе продадена за 4000 долара (СНИМКИ) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

"Най-скромната коледна елха в света" - 31-инчово (прибл. 78 см) изкуствено дърво с 25 клона - беше продадена на търг за повече от 4 000 долара.

Цената учуди дори аукционната къща Hanson Auctioneers, която предполагаше, че елхата ще достигне цена между 76 и 102 долара. В изявление Чарлз Хансън, собственик на аукционната къща, обяснява продажбата с "магията на Коледа" - и носталгичната история на едно младо момиче.

Историята на коледното дръвче

Първоначално елхата е принадлежала на Дороти Грант, чието семейство я купува за първи път през 1920 г., когато тя е на осем години. Макар и да не е толкова екстравагантно като съвременните изкуствени коледни елхи, за малката Дороти тя е било най-красивото нещо, което е виждала. Толкова много я обичала, че я пазела през целия си живот, докато не починала на 101-годишна възраст.

"Магията на Коледа продължава!", Чарлз Хансън казва. "Най-скромната коледна елха на света има нов дом и ние се радваме и за купувача, и за продавача. Първоначално щеше да бъде купена за стотинки, но сега е продадена за хиляди и това е изумително. Мисля, че това се дължи на силата на носталгията. Историята на Дороти намери място в сърцата на хората."

Дороти Грант е родена през 1912 г., така че по-голямата част от ранното ѝ детство преминава по време на Първата световна война. Когато войната приключва, светът е съвсем различен. Бижутата и другите украшения се смятали за екстравагантност, затова Дороти украсила скромната си малка коледна елха с памучна вата, като я оформила така, че да прилича на сняг.

Когато починала през 2014 г., елхата, сега нещо като семейна реликва, била наследена от дъщеря ѝ Шърли Хол.

"Колкото и да е просто, Дороти обичаше това дърво. То се превърна в основна част от семейните празненства в продължение на десетилетия", казва Хансън. "Фактът, че ѝ е донесло такава радост, сам по себе си е удивителен. Той ни напомня, че не е необходимо да има екстравагантност и пищност, за да се улови духът на Коледа. За Дороти е било достатъчно да има елха. Поколенията от миналото, които не искат да харчат излишно, продължават да ни дават ценен урок."

Шърли Хол разказва на аукционната къща, че баба ѝ, която е родена през 1891 г., е закупила елхата през 1920 г., вероятно от универсален магазин в Лондон. Хол предоставя дървото на Хансънс, за да "почете паметта на майка си" и да го предаде като "скромно напомняне за живота през 20-те години на миналия век".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гръндж

    0 1 Отговор
    НАЙ-МЪНИЧКАТА ,А НЕ НАЙ-СКРОМНАТА! ЕЛХИТЕ НЯМАТ ЧУВСТВА И НЕ ГОВОРЯТ С ХОРАТА.
  • 2 какви хора пишат новините?

    0 0 Отговор
    действително от написаното се разбира, че това парче дрво има чувства, държи се скромно , предполагам ,че никога не надига глас и никога не се напива или сбива с другите дрвета ?