Last news in Fakti

24 Декември, 2023 15:13 970 10

Как да се захраним правилно след Коледните пости

  • бъдни вечер-
  • пости-
  • коледа-
  • коледни пости-
  • захранване-
  • храна-
  • полезно

Захранването след дълго лишение трябва да бъде плавно и с определени продукти, преди да се премине към по-тежките храни

Как да се захраним правилно след Коледните пости - 1
Снимка: Shutterstock

Традиционните Коледни пости, които траят 40 дни, приключват в дена на Рождество Христово. Предстои ни да заменим безмесните храни със свинско, сирене, кашкавал и месни деликатеси.

Как да преминем от постното хранене към обилната празнична трапеза на Коледа, без да претоварим стомаха?

Диана Кирова от София пости по Коледа вече пета година. Смята, че има достатъчно пълноценни постни храни и нищо не ѝ е липсвало. Сега обаче трябва да премине на друг режим.

"Трябва да има плавен преход към нормалната храна и да се съобразявам и да ям храни, които не са толкова тежки, мазни, за да не стресирам организма си", казва Диана .

Според доц. Даниела Попова захранването трябва да е не само плавно, но и с определени продукти. Не бива да се започва веднага с мазни, трудно смилаеми храни, за усвояването на които са нужни поне 5-6 часа.

Киселото мляко е подходящо за начало, а после да се включат краве сирене, извара и яйца, пише БНТ.

"Ако не се премине плавно, могат да възникнат сериозни здравни нарушения, касаещи храносмилането - чернодробни нарушения, жлъчни кризи, дори панкреасни нарушения, тъй като изведнъж човек се връща към приема на обилно количество животински белтъци и мазнини. Това може да предизвика доста сериозно дразнене", обясни доц. Даниела Попова, болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Трябва да се започне с нетлъсто месо - от заек, пуйка, пиле или риба. Пържените храни трябва да се избягват и да се яде на малки порции, по 4-5 пъти на ден.

"Храненето трябва да бъде разнообразно, но не обилно. И заедно с млечните храни да имаме и други зеленчукови и плодови храни, които биха освежили и балансирали нашето хранене. Алкохол ако се добави, и то в големи количества, това е е допълнително един рисков фактор, който провокира хранителните нарушения", каза доц. Даниела Попова, болница "Царица Йоанна" ИСУЛ.

И през втория и третия ден на Коледа не само хората, които са постили, но и тези с храносмилателни проблеми трябва да продължат с по-малки количества от различните ястия и да има интервал между отделните хранения.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 етикет

    1 2 Отговор
    приключват в денЯ на Рождество Христово
  • 2 Анелия Андреева

    1 2 Отговор
    Аз свинско не ям.

    Коментиран от #6

  • 3 приятелски съвет

    2 2 Отговор
    Как да преминем от постното хранене към обилната празнична трапеза на Коледа, без да претоварим стомаха? НА ТРАПЕЗАТА МОЖЕ ДА ИМА ОБИЛНО МНОГО ХРАНА,НО ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА,ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ТЪПЧЕМ,КАТО ЗА ПОСЛЕДНО ЯДЕНЕ. ЯЖТЕ СИ НОРМАЛНО С 1-2 ФИЛИЙКИ ХЛЯБ И ВСИЧКО ЩЕ Е НАРЕД.
  • 4 Баце

    3 1 Отговор
    Тая снимка от колко години се ползва от всички мисирки не е истина.
  • 5 Ломския

    4 0 Отговор
    И това остана да ме учат как се яде ???
  • 6 Злогош

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анелия Андреева":

    Яж ми х .......я
  • 7 Българско прасе

    4 1 Отговор
    Че кой е постил
  • 8 Ти си

    1 2 Отговор
    Захранва се отбито бебе а не възрастен след Коледни пости !
    Жертви на образователната ни система пишат заглавията тук ....
  • 9 Мъдрият

    3 0 Отговор
    Статията е що-годе вярна. Наистина след дългия пост, не трябва да се претоварва организма, трябва да се хапва по по-малко: сирене, кашкавал, кисело мляко, а от месото: пилешко(заешко).

    Рождественският пост е по-лек, защото се разрешава риба(без първата и последната седмица, и без сряда и петък), така че относно риба - организмът не се е лишавал от нея.

    Пожелавам на всички православни християни с духовна радост, трепет и благоговение да посрещнем великия светъл християнски празник Рождество Христово!
  • 10 Дупничанин

    0 1 Отговор
    Требва по-дълъг кабел и източник на ток. И ше са захраните идеално. Ега ти заглавието...
    А и да питам блокирането по IP ли е, да пускам VPN-a.