Last news in Fakti

24 Декември, 2023 21:31 1 989 13

Психолог даде ценни съвети как да запазим здравия си разум след раздяла

  • раздяла-
  • връзка-
  • здрав разум-
  • психоза-
  • полудя-
  • любов-
  • симптоми-
  • психолог

Експерт обясни, че след раздяла може да настъпи т.нар. любовна психоза. Какво е това?

Психолог даде ценни съвети как да запазим здравия си разум след раздяла - 1
Снимка: Shutterstock

Краят на една връзка може да бъде разочароващ, емоционален и много травмиращ за мнозина. Трудната раздяла може да причини не само лош период за емоциите и чувствата ни, но и да доведе до истинска психоза.

Психологът Олга Затравская сподели своите препоръки как да разпознаете любовната психоза и какво можете да направите, ако забележите, че развивате подобни симптоми.

Какво е любовна психоза?

Повечето експерти наричат любовната психоза нестабилно състояние на нервната система, което обикновено се развива поради травматична раздяла, пише Bulnews. По правило по-чувствителните и емоционални хора изпадат в това състояние и за тях не е толкова лесно да се справят без помощта на специалист.

Симптоми на любовната психозата

Развиване на тревожност

Експертът уточнява, че тук може да се говори за развитие на обсесивно-компулсивно разстройство на фона на тежък емоционален шок, свързан с друг човек. По този начин постоянното миене на ръцете, дърпането на дрехите и косата, треперенето на ръцете и краката може да означава повишена тревожност. Качеството на живот естествено намалява.
Затравская съветва: „Не очаквайте, че ще се подобрите, особено ако състоянието ви се влоши. Колкото по-рано се обърнете към специалист, толкова по-скоро ще получите професионална помощ“.

Пристъпи на ревност

Докато все още е във връзка, човек може да развие тревожност до заплашителни размери. В това състояние той прави неподходящи заключения за партньора си, отравяйки живота не само на себе си, но и на другата си половина.
Но дори след раздяла разтревожен партньор може да преследва бившата си любов. В тази ситуация трябва да се свържете със специалист. Психолозите са сигурни, че е изключително трудно да се освободите сами от тази нездравословна зависимост.

Хранителни разстройства

Освен натрапчиви мисли и дори преследване на партньор, може да се развие всяко хранително разстройство. Човек започва да консумира нездравословна храна в огромни количества или напълно отказва да яде храна.
„Най-често, на фона на развитието на любовна психоза, апетитът става неконтролируем; ако не се направи нищо, тялото ще се повреди много бързо“, предупреждава Затравская.

Какво да направите, ако забележите тези симптоми при себе си или при приятел?

Експертът обяснява, че в ранните етапи на емоционален шок все още можете да се съберете и да се опитате да се разсеете.
„Всичко зависи от степента на вашата тревожност. Когато почувствате, че не можете да спрете да мислите за човек, вие сте завладени от натрапчиви идеи и качеството ви на живот започва да се влошава, не позволявайте на ситуацията да се влоши - компетентен психолог ще ви помогне да излезете от това състояние“, казва Затравская.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да кажа, бе

    7 7 Отговор
    С обилно количество алкохол. И така няколко месеца...типично по български
  • 2 Възглавница

    4 6 Отговор
    Просто си направете торта с главите на ПСВ и яжте главите от децата
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Обичам фак ти

    5 0 Отговор
    Студени като торта И С МНОГО СВЕЩИ

    Коментиран от #13

  • 7 !!!!!

    5 2 Отговор
    Поредната статия за разрушаване на нормалното семейство.
  • 8 разбира се

    4 1 Отговор
    успешното отмъщение помага. Особено в случи, когато сисипете 7 -8 години от живота на предателя.
  • 9 По шише водка,

    0 1 Отговор
    на ден!
  • 10 Психо патка

    1 1 Отговор
    С парите, които бихте дали за психолог си купете алкохол, шоколад и батерии за устройство. Също и повече тоалетна хартия, в случай че ви напъне някое внезапно обсесивно компулсивно разстройство.
  • 11 дядо поп

    2 0 Отговор
    Просто не трябва чак толкова бурно да изразяваме радостта си от снемането на брачните окови , така ще запазим здравия си разум!
  • 12 Идън

    2 1 Отговор
    Той или тя може лесно да вземе партньорът на някого...Но нека се опита да му го/я върне... Психологът не може да помогне ако не си помогнете сами. А ако можете- а вие можете- не ви е необходим психолог. Най- лошото е не е да загубите нея или него- най- лошото е да загубите себе си. Оставете го или я. Не отмъщавайте- наблюдавайте. Винаги идва момент, когато предателят изпитва в двойна доза онова, което ви е причинил.
  • 13 откривателя на сапуните

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Обичам фак ти":

    Всекидневно и редовно