Last news in Fakti

26 Декември, 2023 18:35 1 413 20

Проучване: Женските сълзи съдържат химикали, които блокират мъжката агресия

  • жени-
  • сълзи-
  • химикали-
  • мъже-
  • агресия

Ефектът се получава, след като мъжете "помиришат" сълзите

Проучване: Женските сълзи съдържат химикали, които блокират мъжката агресия - 1
Снимка: Shutterstock

Сълзите на жените съдържат химикали, които блокират мъжката агресия, установи изследване на израелски учени, цитирано от електронното издание "Юрикалърт", предава БТА.

Специалисти от Научния институт "Вайцман" установиха, че сълзите водят до намаляване на мозъчната активност, свързана с агресията, което пък ограничава подобно поведение при представителите на силния пол. Ефектът се получава, след като мъжете "помиришат" сълзите.

Известно е, че мъжката агресия при гризачите се блокира, когато подушат сълзи на женски екземпляри. Това е пример за социална хемосигнализация - процес, който е често срещан при животните, но по-рядък - или по-малко разбран - при хората. За да установят дали имат същия ефект при хората, изследователите наблюдават въздействието на женски емоционални сълзи върху група мъже, които участват в специална игра за двама. За целите на анализа на част от доброволците вместо сълзи е даден физиологичен разтвор.

Играта е създадена така, че да предизвиква агресивно поведение срещу съперника, смятан, че мами. Когато имат възможност, мъжете могат да отмъстят на конкурента, като го накарат да загуби пари. Представителите на силния пол не знаят какво подушват и не могат да направят разлика между сълзи и физиологичен разтвор, които са без мирис.

Агресивното поведение, насочено към отмъщение, по време на игра спада с повече от 40%, след като мъжете са имали досег до емоционални сълзи на жените, показват данните на израелските специалисти.

При повторното изследване с ядрено-магнитен резонанс функционалното изобразяване показва две свързани с агресията мозъчни области - префронталната кора и предната инсула. Те се активизират, когато мъжете са провокирани по време на играта, но не се задействат толкова в същите ситуации, когато представителите на силния пол са под въздействие на сълзите. Освен това става ясно, че колкото по-голяма е разликата в тази мозъчна активност, толкова по-рядко съперникът отмъщава по време на играта.

Откриването на тази връзка между сълзите, мозъчната активност и агресивното поведение предполага, че социалната хемосигнализация е фактор за човешката агресия, а не просто животинско любопитство.

"Открихме, че също както при мишките, човешките сълзи излъчват химически сигнал, който блокира агресията на мъжете. Това противоречи на схващането, че емоционалните сълзи са уникално човешки", отбелязват израелските учени, като начело на екипа е Шани Агрон.

Данните от изследването са публикувани в изданието със свободен достъп PLOS Biology.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е самата

    2 2 Отговор
    Истина за Женските Сълзи
  • 2 Всеки

    12 2 Отговор
    психиатър ще ви каже , че могат да отпушат и изключителна агресия с непреодолими последствия !
  • 3 Само в България

    4 2 Отговор
    женските сълзи действат обратно на приматите...
  • 4 вдовец

    9 3 Отговор
    след женски сълзи съм правил най-големите грешки в живота си.....
  • 5 Aлфа Bълкът

    2 1 Отговор
    Дали или им действат като на бик червеното?
  • 6 Преди няколко месеца

    2 3 Отговор
    Инаше проучване от ЕС и то гласеше, българите най голямите нещастници и завистливци в ес
  • 7 сега разбирам вече

    8 2 Отговор
    те за това ли ги бият редовно за да пуснат малко успокоително
  • 8 Българите сте

    3 1 Отговор
    Най бедните и нещастните в света , рамо до рамо с бедните филипинци където перат на ръка
  • 9 мдааа

    3 1 Отговор
    "Москва слезам не верит"!
  • 10 Учен от университета в Кеймбридж

    12 1 Отговор
    Точно обратното е. Женските сълзи, най-често придружени от неудържимо реване, хлипане, циврене, хленчене, мучене, крещене, врещене, пищене и 1 торба сополи, предизвикват у мъжете именно гореописаната агресивна реакция, а не я потулват, както твърди авторката на тази псевдо "научна", лъжлива статия. Жени, ако не искате мъжете ви да ви бият, усмихвайте се, бъдете позитивни, засмени, весели и лъчезарни, никой мъж не харесва вечно намръщена и нацупена жена, взимаща се прекалено насериозно.

    Коментиран от #11, #18

  • 11 И най-важното

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Учен от университета в Кеймбридж":

    Вместо да му вдигате нервите,вдигайте долната глава
  • 12 Соваж бейби

    3 0 Отговор
    Така да предположим за едното е вярно ?не съм много сигурна защото има мъже които всеки бият жените си освен че плачат и са нещастни явно това ги възбужда не знам ?А за такива жени пък се чудя какъв тип са които се оставя доброволно да бъде третирано така ,ами психопатите техните жертви те също плачат ?пак някъкви жалки съчинения от учени които и те самите хабер нямат какво доказват при животните е друго имат по развити сензори на обоняние при човека липсва такова качество

    Коментиран от #13

  • 13 я по сериозно

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    Запетайки, точки, главни букви, стегни се малко, че нищо не ти се разбира!
  • 14 ха ха

    6 0 Отговор
    Може, ама жените ги използват за изнудване. И понеже минава лесно пред бащите им като малки, после го прилагат на мъжете си. А, мъжете не понасят изнудване...
  • 15 Идън

    4 0 Отговор
    На женските сълзи не може да се вярва- но на мъжките да.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Васил

    3 0 Отговор
    Не мога да намеря информация за гризачи, които плачат.

    Коментиран от #19

  • 18 тролдоктор

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "Учен от университета в Кеймбридж":

    Зле си и няма да се оправиш!

    Коментиран от #20

  • 19 хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Васил":

    Всички гръбначни имат сълзи, дори влечугите и птиците. Това не означава, разбира се, че плачат.
  • 20 Учен от университета в Кеймбридж

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "тролдоктор":

    Жено глупава, ти не ми казвай на мен какъв съм, ами иди да направиш мъжа си щастлив, като му наготвиш голяма тава с вкусна, прясна мусака с ракийка и салатка и му изпразниш резервоара докрай, последните проучвания от нашия институт показват, че 99% от мъжете стават по-благосклонни към жените си от това!