Last news in Fakti

27 Декември, 2023 09:49 6 477 3

Гърция се прощава с Василис Карас (ВИДЕО)

  • василис карас-
  • певец-
  • гърция-
  • погребение-
  • почина

Тялото на певеца бе изнесено от Солун вчера, а днес ще се състои погребението му в родното му село Кокинохори

Гърция изпраща един от най-знаменитите гръцки певци - Василис Карас, който почина на Бъдни вечер на 70-годишна възраст в любимия си гард – Солун, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.

Още в 08:00 часа вчера множество хора с цветя в ръце се редят, за да влизат в солунския православен исторически храм „Света София“, където в 10:00 ч. беше внесено тялото на музиканта сред аплодисменти и викове „безсмъртен“.

Сред мъжете, които изнесоха ковчега на певеца от храма, беше и един български музикант. Наблюдателни потребители на мрежата забелязаха Илия Стоев, който е партньор в погребалната агенция наета да организира погребението на големия музикант.

Карас се бореше с рак и беше настанен в болница в Солун, където почина в навечерието на Рождество Христово, припомня БТА.

Погребението му ще се състои днес в родното му село Кокинохори в района на Кавала.

За Василис Карас

Дълбокият глас на изпълнителя, познат и в България, има хиляди почитатели.

Карас влезе в Световните рекорди на Гинес с това, че през 2017 година напълни софийската зала „Арена Армеец“ със 17 000 зрители, а още над 5 000 останаха отвън, тъй като не бяха успели да си купят билет. Така Карас се оказва първият европейски певец, за когото са били разпродадени билети за всички места на залата наведнъж.

Гръцкият министър на културата Лина Мендони нарече Карас „феномен, който не може да бъде класифициран или определен“, изразител на обикновените хора, с „чист, неподправен народен глас, който ще ни липсва“.

Стилът на Василис Карас спада към така наречените песни „лаика́“ (буквално „народни“), които навлизат от края на петдесетте години на миналия век и са наследник на гръцкото „ребе́тико“. Те обаче се отличават не само с фолклорно, но най-вече с поп и градско звучене, за разлика от „парадосиака́“ („традиционни“), отговарящи на фолклорното народно музикално творчество.

„Никога няма да ми омръзне да пея [песента] „Когато годините ти отминат“ (Otan ta hronia sou perasoun)“, е казал Карас при първата си поява пред публика. Бил е на 16 години и оттогава всеки път преди да излезе на сцена се е прекръствал и е запалвал кандило.

Преди да стане певец, композитор и автор на текстове и да завладее сърцата на народа – в Гърция, Кипър, България и не само, е поправял коли. По време на музикалната му кариера обаче негови албуми са ставали златни и платинени. Най-успешен сред тях е „Превърна ме в скитник“ (M' ehis kani aliti), продаден в повече от 180 000 копия, с текст и музика на Михалис Ракиндзис.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ху (By Who)

    4 8 Отговор
    А Миле Китич нали е добре.
  • 2 Просто човек

    16 1 Отговор
    Имах честта да го слушам в Арена София. Велик! Поклон!
  • 3 Факт

    5 10 Отговор
    Балканска музика смесица от тюрко зурли и зигански мъънета