Last news in Fakti

27 Декември, 2023 14:54 963 16

Науката твърди, че женските сълзи имат силата да спрат мъжката агресия

  • сълзи-
  • мъже-
  • жени-
  • тъга-
  • химикал-
  • агресия-
  • насилие

Според проучване в сълзите на жените има химикал, който блокира агресията у мъжете

Науката твърди, че женските сълзи имат силата да спрат мъжката агресия - 1
Снимка: Shutterstock

Сълзите на жените съдържат химикали, които блокират агресията при мъжете, установи изследване на израелски учени, цитирано от електронното издание "Юрикалърт".

Специалисти от Научния институт "Вайцман" установиха, че сълзите водят до намаляване на мозъчната активност, свързана с агресията, което пък ограничава подобно поведение при представителите на силния пол. Ефектът се получава, след като мъжете "помиришат" сълзите.

Известно е, че мъжката агресия при гризачите се блокира, когато подушат сълзи на женски екземпляри. Това е пример за социална хемосигнализация - процес, който е често срещан при животните, но по-рядък - или по-малко разбран - при хората. За да установят дали имат същия ефект при хората, изследователите наблюдават въздействието на женски сълзи, причинени от силни емоции, върху група мъже, които участват в специална игра за двама. За целите на анализа на част от доброволците вместо сълзи е даден физиологичен разтвор.

Играта е създадена така, че да предизвиква агресивно поведение срещу съперника, смятан, че мами. Когато имат възможност, мъжете могат да отмъстят на конкурента, като го накарат да загуби пари. Представителите на силния пол не знаят какво подушват и не могат да направят разлика между сълзи и физиологичен разтвор, които са без мирис.

Агресивното поведение, насочено към отмъщение, по време на игра спада с повече от 40%, след като мъжете са имали досег до емоционални сълзи на жените, показват данните на израелските специалисти.

При повторното изследване с ядрено-магнитен резонанс функционалното изобразяване показва две свързани с агресията мозъчни области - префронталната кора и предната инсула. Те се активизират, когато мъжете са провокирани по време на играта, но не се задействат толкова в същите ситуации, когато представителите на силния пол са под въздействие на сълзите.

Освен това става ясно, че колкото по-голяма е разликата в тази мозъчна активност, толкова по-рядко съперникът отмъщава по време на играта.

Откриването на тази връзка между сълзите, мозъчната активност и агресивното поведение предполага, че социалната хемосигнализация е фактор за човешката агресия, а не просто животинско любопитство.

"Открихме, че също както при мишките, човешките сълзи излъчват химически сигнал, който блокира агресията на мъжете. Това противоречи на схващането, че емоционалните сълзи са уникално човешки", отбелязват израелските учени, като начело на екипа е Шани Агрон.

Данните от изследването са публикувани в изданието със свободен достъп PLOS Biology, пише БТА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точно така.

    7 4 Отговор
    Като вземе да реве, почвам да я лашкам в задницата по-полека.
  • 2 Анонимен

    5 1 Отговор
    Тази статия сигурно за 10ти път я пускате вече
  • 3 Налудник

    4 1 Отговор
    Тая статия е от вчера в 18:35. Ясно е, че имате спуснати неща за преписване, ама поне с колегите не си ли говорите?!?

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не,

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Някои насилници имат мозъчна повреда и не обработват правилно химичните сигнали.

    Коментиран от #8

  • 7 ДОУТОЧНЯВАНЕ

    6 5 Отговор
    И за това е казано - не вярвам на жена която плаче и на куче което спи ! Опасно е !
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Не,":

    Като прибавиш и тези с шамарите, ще излезе , че твърденията на науката важат за по-малката част от мъжете или пък , че повечето мъже не обработват правилно сигналите ❕
  • 9 Ехото...

    6 3 Отговор
    Всъщност , нещата не са толкова прости и еднопластови , колкото се опитват да ви ги пробутват! Психологията не гради модели , с които да ви помага , психологията гради модели , с които да ви подчинява. Това , как майка ви ви е шамаросвала като малък , та сега вие шамаросвате жените е елементарно внушение на вина. Всички са шамаросвани като малки , а не всички стават насилници. Относно насилието са изградени старателно митологии , които също обслужват нуждите на психологията. Истината е , че мъжете са по чувствителни същества , и затова когато забележат сълзи , това спира агресията им. Жените са по жестоки и злобни , и тяхната агресия , особено вербална , може да продължава вечно. Но тъй като мъжете са основната заплаха за задаващият се нов ред , съвременната психология усилено работи за тяхното обезличаване , и лишаване от мъжки качества , като биват превръщани в безцелни индивиди !

    Коментиран от #13

  • 10 Така Така

    5 2 Отговор
    За нещастие женската глупост я стимулита

    Коментиран от #12

  • 11 мдаааа

    2 0 Отговор
    Науката потвърди , че дори и женските сълзи не могат да спрат агресията ... Справка - Последниа Софеанец ..
  • 12 не ги защитавай

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Така Така":

    Насилниците нямат оправдание.
  • 13 мдаа

    7 3 Отговор

    До коментар #9 от "Ехото...":

    Следващият път ще се родиш жена, за да изпробваш на гърба си тази теория...
  • 14 Сълзи и сополи

    3 1 Отговор
    Също и в предните зъби, добре че има противозмийски серум.
  • 15 мисиркии

    0 0 Отговор
    ехе ама вие на 6 часа я пускате тая новина бе толкова много ли е ценна на козяк че се избивате да я публикувате?
  • 16 Бахари Захаров

    0 0 Отговор
    Сигурен съм, че талибаните не са и чували даже за такава възможност, както твърди науката.