Last news in Fakti

29 Декември, 2023 13:55 3 247 39

Подслушва ли ни смартфонът ни?

  • смартфон-
  • подслушване-
  • реклами-
  • реклама-
  • разговори-
  • запис

Защо получаваме реклами за неща, за които сме говорили преди минути?

Подслушва ли ни смартфонът ни? - 1
Снимка: Shutterstock

Много от нас понякога са подозирали поне веднъж, че смартфонът ни слуша разговорите ни, особено когато говорим за едно нещо, а след това сме нападнати с реклами или съобщения, свързани с въпросната вещ. Засега обаче няма потвърждение, че телефоните ни тайно слушат разговорите ни, пише агенция Фокус.

Проучване от 2018 г. на Northeastern University, което анализира най-популярните 18 000 приложения на смартфони с Android, не откри доказателства, които да подсказват, че тези приложения тайно активират микрофона, пишат италиански журналисти от La Repubblica.

Но какво е обяснението за рекламите, които се появяват, след като сме говорили за даден продукт?

Специалистите казват, че има две възможни обяснения: или темата ни интересува и сме търсили информация за смартфона, свързана с нея, или рекламите са "предсказани от изкуствен интелект", който анализира нашето поведение и данни, за да познае какво ни интересува.

Първото потвърждение, че смартфонът слуша нашите разговори

За първи път изглежда, че има промяна в ситуацията. Има доказателства, че някои маркетингови компании най-малкото рекламират софтуер, който има самата функция да слуша разговорите ни, пишат италианските журналисти, цитирани от Adevarul.

Списание 404 Media разкри това, след като забеляза (по-късно изтрита) уеб страница на Cox Media Group (CMG), рекламираща своята услуга "Активно слушане" със следните думи: "Какво би означавало за вашия бизнес, ако можете да се насочите към потенциални клиенти, които активно обсъждат своите нужди в ежедневните разговори? Не, това не е епизод на Black Mirror, това са "гласови данни". И CMG има възможностите да ги използва в полза на вашия бизнес".

След това отделът за териториален маркетинг на CMG (наречен Local Solutions) твърди, че може да слуша разговорите на хората чрез смартфони, смарт телевизори и други устройства, като идентифицира потребителите в реално време въз основа на техните думи. Въпреки че не е ясно дали услугата, рекламирана от маркетинговата компания, е била използвана и вкарана в употреба, примерите на уебсайта на CMG дават представа как може да работи.

Например, ако сте търговец на автомобили в квартал в Милано, който купува услугата CMG Local Solutions, можете да решите данните да бъдат анализирани от хора в радиус от 5 или 10 километра около вашия магазин. Ако слушателите кажат неща като "Може би трябва да сменим колата", те незабавно ще получат реклама за представителството в Google, YouTube, Bing и други, според уебсайта на CMG.

Но има още неясноти. Няма данни, доклади на компании, използващи тази услуга, така че е трудно да се разбере колко истина има в това, което се популяризира. Освен това не е съвсем ясно как ще работи "Активното слушане" и как събира данни: дали чрез трета страна, интегрирана в приложенията, които изтегляме, или по друг начин.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    24 15 Отговор
    По време на протеста срещу Бойко Борисов носих телефона си на специалист и той прави тестове и каза че ме подслушват.

    Коментиран от #6, #10

  • 2 дарк фючър

    44 8 Отговор
    Подслушва, снима, следи, всичко накуп и не съмнявайте в това! Вие сте собственост на САЩ корпорейшън!

    Коментиран от #20

  • 3 Подслушването не

    12 5 Отговор
    Важи , еврейските елити и европейските елити са много напред с квантовия сървър , нд им трябва подслушване на телефон
  • 4 12340

    54 2 Отговор
    Не само слушат, ами и слухтят.... Уж "бисквитки" събират
  • 5 Професор

    42 3 Отговор
    Преди един месец се разболях с много жестока кашлица. Вечер си седя и гледам глупости в Тик Ток. И си кашлям доста. След 2 или 3 минути започнаха видеа от сорта "как да се справим с кашлицата без лекарства?". Прескачам два три видеа пак за кашлица, за ряпа с мед за кашлица, чесън с мед и т.нт. Доста странно. Трябва да опитам в тоалетната когато имам диария да видим какви видеа ще се появяват. Май е най добре когато не се ползва смартфонът да се изключват WIFI и мобилните данни.

    Коментиран от #8, #17, #18

  • 6 КОТарАК

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    може и да се случило, когато обеща , че ще стреляш по Зеленски
  • 7 Варненски Моряк

    24 3 Отговор
    На 1000000000 даже и камерите ви влючват!!!
  • 8 Има

    5 7 Отговор

    До коментар #5 от "Професор":

    достатъчно настройки, кое приложение до какво да има достъп (камера, микрофон, gps, и т.н.) Освен това има и блокери за реклами. Ама трябва да са ти ясни, за да може да ги управляваш. Веднъж сложен и настроен, забравяш за всякакви глупости.

    Коментиран от #13

  • 9 Диди метлата

    20 2 Отговор
    Подслушват се, когато засегнеш нечии интереси и говориш директно за мутри и техните метли. Изобщо ако говориш нещо, което не е позволено. От личен опит и наблюдение го казвам.
  • 10 ДАНС

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Да бе знаем ама от 4ти километър те подслушват............

    Коментиран от #16

  • 11 Човек е като

    2 1 Отговор
    Книга , могат да видст бъдещето и миналото му , за какво им е това подслушване 🤭

    Коментиран от #25

  • 12 Василиса прекрасна

    15 0 Отговор
    Всеки в днешно време притежава СРС, стига да има телефон или интернет рутер. Те за това хората спряха да говорят, а започнаха като глухите с жестове и мимики да си общуват.
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    24 2 Отговор

    До коментар #8 от "Има":

    Наивник, телефонът те прослушва дори и когато е изключен...

    Коментиран от #24

  • 14 Е и 'кво?

    11 4 Отговор
    Какъв е смисъла изобщо въпроса да се разглежда по този начин? Първото за което трябва да си зададем въпрос е дали технически е възможно. Отговора е категорично "да"! Ако не през лично устройство ще ползват посредник или момент в който някой друг се намира близо до вас с подходящо устройство. В такъв случай ако някой проявява сериозен интерес към нас никак не е изключено да прибегне до този способ. Така или иначе обаче безплатен обяд няма и всичко зависи дали целта оправдава средствата. Ако интереса е никакъв или посредствен, а цената висока, вероятността някой да се интересува от нас не е голяма. В обратния случай вероятността никак не е малка, но така или иначе ако искаме да предотвратим поне в сериозна степен възможността това също ще ни струва пари. В крайна сметка се опитват да ни зарибяват всички да се панираме и да харчим средства за защита, независимо дали изобщо имаме такава нужда. Пък ако нямаме чак такива тайни и да ни подслушват все тая. В един момент, като не постигнат нищо, ще им омръзне и сами ще престанат.

    Коментиран от #32

  • 15 БеГемот

    17 0 Отговор
    Целият живот ни е на показ...с тоя скапан интернет...то е като непрекъснато да гледаш голи жени в един момент чучура увисва с отвращение...от началото беше интересно ,вече не..
  • 16 Василиса прекрасна

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "ДАНС":

    Да на 4ти километър е емблематично място в София - Площад на авиацията, Арена София, Топлофикация София та дори НСС малко по нягоре.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ко речи?

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Професор":

    Язък, аз пък от кога чакам да ми предложат реклами за евтини kypBu, ама даже и за скъпи не ми излизат. Язък за лъскането и пъшкането... :(

    Коментиран от #19

  • 19 Диди метлата

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ко речи?":

    Намират се и такива които без пари ще го направят, просто от фетиш към секса.
  • 20 Ицо

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "дарк фючър":

    То защото на САЩ корпорейшън им е много интересно какво чета сутрин в тоалетната.
  • 21 Че Ка така

    6 1 Отговор
    Ще ни послушват, кого са питали. Нидейти така да пишити, разбираш ли. Ще земе некой да се спопритесни за десет минути. Па ще му мине де.
  • 22 И през камерата гледат

    13 0 Отговор
    Как тъй дето никой път не съм търсил очила или нещо за очите, изведнъж взеха да ми пращат очила? Гледат че съм с очила.
  • 23 Тома

    4 0 Отговор
    А не бе
  • 24 Какво

    2 5 Отговор

    До коментар #13 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    невежество само. Той когато един телефон е изключен, даже и операционната му с-ма не е заредена. Да не говорим, че направо му е спрян и тока. Състоянието на заключен екран е съвсем друга работа. Интернета не е фейса и инстраграма, ами трафик на данни, дето се пренасят с протоколи. Затова са блокерите. Да управляваш трафика. Ти казваш какво да влиза, и какво да излиза от телефона. Ще спирам, че нататъка става още по-сложно. Между другото, блокера, чрез защитна стена може да управлява и състоянието на заключен екран, като напълно да блокира всякакъв трафик (входящ/изходящ) за всеки един процес в телефона. Зависи какви настройки си му задал.

    Коментиран от #29, #30

  • 25 аха

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Човек е като":

    А собственото си могат ли да видят, понеже бъдещето никога не е сигурно?
  • 26 Я го знам !

    5 0 Отговор
    Сноудън го каза отдавна.През тел.и компютъра ви наблюдават и подслушват,знаят къде се намерите.
  • 27 Ухааааааааа

    8 0 Отговор
    Подслушват, ама мене ми не дреме. Изключвам таблета, он рестартира. Понякога по няколко пъти. Че и пари даваме доброволно да се включим в зверилника.
  • 28 мммм

    5 0 Отговор
    При мен вече няколко пъти го хващам , че прави снимка през нощта към 3-4 часа през нощта! Много съмнително, някой проверява къде съм!

    Коментиран от #35

  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Какво":

    На теория е точно така, но на практика е друго...Бях в чужбина, изключил съм си телефона защото нямам роуминг и за да не се "набутвам"....след което получих три туристически реклами за Швейцария, която само я бяхме дискутирали в колата.

    Коментиран от #33

  • 30 мммм

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Какво":

    Ако те подслушват от полицията, дори изключен телефон могат да те подслушват, освен ако си извадил батерията , но с новите телефони как ще извадиш батерията?
  • 31 Да, подслушва ни

    0 5 Отговор
    а земята е плоска… хи хи…

    Коментиран от #39

  • 32 САП

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Е и 'кво?":

    Бъркаш в гледната точка на послушването само от страна на институциите.

    Погледни го от страна парите и тогава всичко си идва на мястото.
    Щом имаш смартфон и план, който плащаш значи имаш пари и може да бъдеш още одран.
    При ниската стойност на събирането на данни (подслушването) и обработването им днес. Реално за абонат това надали струва повече от няколко стотинки месечно.

    Помисли Google от години предлага речевото набиране на текст безплатно и бързо стана доста добро и на български. Никой не развива нещо което не носи пари.

    Единственото безплатно нещо е сирено в капана за мишки.
  • 33 Рекламите

    2 6 Отговор

    До коментар #29 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    сте ги получили, не щото сте дискутирали Швейцария, ами щото се намирате в нея. Телефона има функция за споделяне на местоположението. Освен от GPS-а, се определя и от мобилната мрежа. Ако идете в Австралия, ще ви ги праща от Австралия.

    Коментиран от #34

  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #33 от "Рекламите":

    Глупости, не бях в Швейцария...
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #28 от "мммм":

    А засичал ли сте на колко процента е зареден телефонът Ви вечер, преди лягане и колко на сутринта?
  • 36 КОТарАК

    0 0 Отговор
    АНКЕТА за ,,русофили,, на тема ,,Освобождението,,-А-много харесвам руснаците , щото ,,освободиха,, 1 парче земя , ВАСАЛНО на Турция/////Б-много ги харесвам , защото след като освободиха 1 парче земя , поощриха сърбите да ни го вземат-и така ни калиха в БОЙ////В-харесвам ги , защото за това парче земя , взеха от чорбаджиите-фашисти 32т. злато////Г-и без тях 1СВ щяхме да се освободим най-късно , и в по-реални граници , но пак си ги харесвам/////Д-харесвам ги - тогава и ни освободиха , и азбука ни дадоха и православие
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.