Last news in Fakti

31 Декември, 2023 16:13 3 715 26

Най-старата крепост в Сибир изумява учените

  • крепост-
  • сибир-
  • амня-
  • таня шрайбер

„Един от най-удивителните аспекти на крепостта Амня е откритието, че преди около 8000 години ловци събирачи в сибирската тайга са изградили сложни защитни структури“, казва Таня Шрайбер

Археолозите отдавна свързват крепостите с постоянни земеделски селища. Въпреки това, тази група от укрепени структури разкрива, че праисторическите общности са изграждали защитни съоръжения много по-рано, отколкото се смяташе досега, според ново изследване, публикувано в Antiquity.

Тези ловци събирачи „се противопоставят на конвенционалните стереотипи, които изобразяват такива общества като опростени и номадски, разкривайки способността им да изграждат сложни структури“, казва за Live Science съавторът на изследването Таня Шрайбер, археолог от Свободния университет в Берлин, цитирана от National Geographic.

Разположени по поречието на река Амня в Западен Сибир, останките от крепостта Амня включват приблизително 20 ями, разпръснати из обекта, който е разделен на две секции: Амня I и Амня II. Радиовъглеродното датиране потвърждава, че селището е било обитавано за първи път през мезолита или средната каменна епоха, според проучването.

Когато е била построена, всяка яма е била защитена от земни стени и дървени палисади (огради), които предполагат "напреднали земеделски и отбранителни способности" на жителите, се казва в изявление на археолозите, съобщава BG Voice.

„Един от най-удивителните аспекти на крепостта Амня е откритието, че преди около 8000 години ловци събирачи в сибирската тайга са изградили сложни защитни структури“, казва Шрайбер. „Това оспорва традиционните предположения, че монументалните конструкции са дело единствено на земеделски общности.“

Не е известно какво е предизвикало необходимостта от тези укрепени структури, но стратегическото местоположение с изглед към реката би било не само идеален наблюдателен пункт за следене за потенциални заплахи, но също така би позволило на ловците събирачи да следят своите ловни и риболовни зони, отбелязват изследователите.

Мистерия е и кой е наредил изграждането на крепостта.

„Остава неясно дали тези конструкции са били поръчани от управници или цялата общност е сътрудничила при изграждането им с цел защита на хора или ценности“, казва Шрайбер. „Етноисторическите записи предлагат различни обяснения на тези крепости, разкривайки различни потенциални причини за укрепването на селища.”

Според тези свидетелства древните крепости са изграждани по различни причини, “като осигуряване на притежания или лица, отбрана при въоръжени конфликти, осуетяване на набези и функциониране като сложни сигнали от влиятелни вождове.“, казва Шрайбер.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Путин

    13 6 Отговор
    Лично наредих да се изгради тази крепост.
  • 3 Явно днешните буряти, чукчи са наследни-

    8 24 Отговор
    ци на древна цивилизация, докато дивите руснаци на са им разрушили всичко. Преди 8 000 години днешните руснаци потомци на племена мордва, езра, угро-фини и други диваци са обитавали блатата и горите!

    Коментиран от #6, #14, #15

  • 4 Селави

    24 0 Отговор
    A ние в Асеновград си имаме Асеновата крепост ,но чиновниците така и не успяха да привлекат уждестранни туристи. Селави!
  • 5 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    17 2 Отговор
    И до ден днешен американците не могат да превземат тези крепости!
  • 6 Анонимен

    7 7 Отговор

    До коментар #3 от "Явно днешните буряти, чукчи са наследни-":

    Руснаците са уж славяни но по по скоро словени или още траки ! През 8-9-10 век никой не говори за славяни а за словени въпреки че историческо е доказано!По късно се налага думата славяни!

    Коментиран от #17

  • 7 Василка дедушка

    2 5 Отговор
    Пак съм в космоса тов път с 30 и кусур годишен , другив път няма да изневеря на вкуса до ще бъда с 80 годишен дядо 🤭
  • 8 гост

    4 0 Отговор
    "ловци събирачи" със "земеделски способности" ... това не е ли обикновен земеделец?
  • 9 Василка мезето

    2 0 Отговор
    Я съм петричкото мезе на кралете 🤭
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Как и защо

    9 2 Отговор
    По същия начин африканските туземци строят ограда от тръни да се пазят от лъвовете..
  • 13 Росен татиния и маминия

    5 3 Отговор
    Нека дойде бойко борисов и кирил петков да огледат сградата за акт 16 🤭🤭🤭🤭🤭
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 13 Отговор

    До коментар #3 от "Явно днешните буряти, чукчи са наследни-":

    Ах, таз "добричка" Русия, как е завоювала територията от Урал до Тихия океан? Какво се е случило и се случва със стотината Сибирски племена и народи?
    Тайгата не може да плаща данъци в натура за хазната на руския император...данъците се плащат от поданици, а не от дърветата и мечките.
    Земите са разигравани на ТЪРГ и който главорез го спечели, на него матушка Екатерина е разрешавала да ги покори или пък прочисти от коренното население......... Руската наглост и Космосът са безкрайни, за второто не съм сигурен.

    Коментиран от #16

  • 16 Булпсихопатъ

    7 5 Отговор

    До коментар #15 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Явно не разбирате че руски са всички обитатели на територията на РФ. Бурятите са руски ,чукчи също са руски ,черкези ,славяни ,богати ,евреи, абхазци ,чеченци ,армяни, грузини. И на нашата територия има подобни разделения и англосаксите се възползват от това. При нас има шопи ,власи ,македонци , каракачани ,гагаузи ,цигани , тракийци. Това прави ли ги по малко българи?

    Коментиран от #19, #20, #21, #24

  • 17 Ай ся вече

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    втрещи тъпомера , я пак почети !
  • 18 Баш нашенец

    6 0 Отговор
    Ако нямат пещери да се крият от студ и хищници, са си изградили големи землянки. Възможно е конете да са си крили заедно с тях. Хем по-топло, хем по-сигурно. По този начин шансът за оцеляване значително се увеличава. Древните не са били толкова глупави, колкото се опитват да ни внушат някакви псевдоучени.
  • 19 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 4 Отговор

    До коментар #16 от "Булпсихопатъ":

    Не си прави майтап със съдбата на тези народи, премазани от "матушката"!

    Коментиран от #26

  • 20 девил

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Булпсихопатъ":

    Дай наименование на гагаузи че Ямбол били такива имам предвид пояснение
  • 21 Да ама не

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Булпсихопатъ":

    Пълни глупости руснаците и бурятите например са два коренно различни народа и като език и като генетика и като култура.

    Коментиран от #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Всяка империя е зло

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "Булпсихопатъ":

    Значи руснаците могат да претопяват и унищожават народи а американците не? Бъдете обективни бе хора малко съвест се иска.
  • 25 Булпсихопатъ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Да ама не":

    Читай бурятите дали са руски или са французи!
  • 26 Булпсихопатъ

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Да напомня за чероки ,ирокези и още 4 дузини народи.