Last news in Fakti

1 Януари, 2024 18:14 2 901 14

7 прости съвета от психиатър, за да сте мотивирани всеки ден през новата година

  • съвети-
  • психиатър-
  • мотивация-
  • мотивиран-
  • цел

Мотивацията е ключов фактор при изпълнението на всяка цел, която си поставяме. Ето как да я запазим

7 прости съвета от психиатър, за да сте мотивирани всеки ден през новата година - 1
Снимка: Shutterstock

Новата година е свързана със свежите начала и подходящото време за поставяне на цели, които да ни направят по-целеустремени, здрави и успешни във взаимоотношенията и кариерата ни. Един от проблемите, които възпрепятстват нашите мечти, влияят на настроението ни и ни оставят неудовлетворени, е липсата на мотивация.

Това чувство може да ви остави в застой, лишавайки ви от стремежа да преследвате цели и да спре в личния растеж. За да сте сигурни, че използвате потенциала си всеки ден, трябва да създадете рутина и да формирате очаквания по начин, по който ежедневната мотивация да се превърне в навик, пише HindustanTimes.

Обградете се от хората, които ви карат да се чувствате позитивно, и създайте рутина, която може да ви помогне да структурирате деня си и да останете фокусирани. Също така е важно да си напомняте за силните си страни всеки ден, а това е въпрос на практика и дисциплина. Може да оставите лепящи бележки из ключови места в дома, които да ви напомнят, че притежавате ценни качества и умения. Уверете се, че не стигате до момент на "прегаряне" и си правете почивки, необходими за пълноценно възстановяване.

Докато през 2024 г. се разгръща нова глава в нашия живот, д-р Джиоти Капур, основател и старши психиатър в Manasthali, споделя съвети, които могат да ви помогнат да останете мотивирани всеки ден от годината.

Една от причините, поради които хората нямат мотивация, е липсата на цел и ясно дефинирани роли. Отделете малко време, за да си поставите цели, които ви дават посока. Определете вашите краткосрочни и дългосрочни цели, така че да можете да постигнете по-малки успехи, като същевременно работите и за по-големите. Всички тези малки и големи успехи ще ви подхранват и ще ви карат да се чувствате мотивирани.

Установяването на ежедневна рутина може да осигури структура и да направи задачите по-управляеми. Освен това може да помогне за намаляване на умората при вземане на решения и да спести енергията ви. Рутината също може да работи в полза на психичното ви здраве, тъй като насърчава чувството за стабилност, което води до цялостно благополучие.

Празнуването на малки победи може да повиши вашата увереност и мотивация да се справите с по-значими предизвикателства. Не чакайте големи успехи, по-скоро празнувайте малки победи и се възнаграждавайте, че се справяте добре.

Всеки има уникален набор от положителни качества и от време на време е изключително важно да се потупате по гърба. Припомнете си своите силни страни и способности.

Човек не може да печели всеки ден и ще има дни, в които няма да ви се иска да работите за целта си. В такива дни съзнателно търсете неща, които ви правят щастливи и ви настройват позитивно. Да се обградите с позитивизъм може да окаже дълбоко въздействие върху начина ви на мислене.

Уверете се, че си правите почивки и дайте приоритет на грижата за себе си. Независимо дали е кратка разходка, почивка или хоби, което ви харесва, тези дейности могат да презаредят енергията и мотивацията ви.

Представете си как постигате целите си. Когато можете да си представите вашите постижения и всяка стъпка, която предприемате към тях, това ще ви мотивира да правите повече. Визуализацията може да бъде мощен мотиватор.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Йо хо хо

    14 2 Отговор
    Не ги разбирам много много нещата но ми се струва,че работата не е на добре като стане за психиатър.
    Може би сте имали в предвид психолог

    Коментиран от #6, #9

  • 2 Сатана Z

    7 2 Отговор
    В статията е описана само вътрешната мотивация на индивида.А за останалите три категории,нито дума.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ф бат тъмна г-н

    5 6 Отговор
    Всяка сутрин 150 лева под възглавницата са много голяма сила за мотивация да правите каквото искате.
  • 5 Малките победи не са ли

    5 1 Отговор
    Циклофрения
    Нали затова са психолозите
  • 6 Идън

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Йо хо хо":

    Психоаналитиците могат да бъдат и двете в зависимост от резултата от анализа на пациента.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 между другото

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Йо хо хо":

    Психопатологията е клон на психологията.
  • 10 мдаа

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Параной Патологин":

    Екзорсизъм за вас марионетки!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Оптически мерник

    2 2 Отговор
    Малките победи са стационарните цели, подвижните цели са трудни, защото бягат и се крият.

    Коментиран от #13

  • 13 слънчеви протуберанции

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Оптически мерник":

    Така е, като не можеш да изчислиш скоростта на вятъра.
  • 14 ПървиСъвет

    3 2 Отговор
    Намираж ЖалкатаПачавраШумоф и му разбиваш грознатаМутра.