Last news in Fakti

2 Януари, 2024 04:25 1 189 1

На 111 в Тоскана почина най-възрастният мъж в Италия

  • италия-
  • починал-
  • най-възрастен

Триполи Джанини издъхнал в дома си

На 111 в Тоскана почина най-възрастният мъж в Италия  - 1
Снимка: Фейсбук

Най-възрастният мъж в Италия, който приписваше дълголетието си на леки ястия и никакъв стрес, почина на 111-годишна възраст, предаде NOVA.

Триполи Джанини, по прякор Триполино, е издъхнал в дома си в Чечина в новогодишната нощ. Той беше вторият най-възрастен мъж в Европа след Андре Лудвиг - французин, който е със 75 дни по-възрастен.

„Той вярваше, че е безсмъртен. Вместо това в 9.30 сутринта на Нова година баща ми Триполи Джанини почина. Той беше на 111 години и 133 дни – рекорд! Отива при съпругата си Тоска, моята майка, която го е чакала повече от 40 години”, написа във Facebook Синът на Джанини – Романо. Джанини беше сред нарастващия брой столетници в Италия. Според данни на Istat, националната статистическа агенция, през 2023 г. е имало 22 000 души на възраст над 100 години – най-високият регистриран брой. По-голямата част от италианските столетници са жени.

Джанини, който като млад е част пехотния корпус на италианската армия, е роден в Чечина през 1912 г. и е преживял две Световни войни и две пандемии. По време на празненствата за 111-ия си рожден ден миналия август той каза, че тайните на неговото дълголетие са леки ястия – винаги придружени с вино – без стрес, това да си непушач и да приемаш всеки ден като подарък.

Италианският остров Сардиния е определен като един от петте региона в света с висока концентрация на столетници. Градът с най-много хора на възраст над 100 години е Генуа в Лигурия. Средиземноморската диета отдавна се смята за основната съставка за дълголетие сред италианците.

Все пак застаряващото население на страната е предизвикателство за правителството на премиера Джорджа Мелони, особено след като съвпада с рязко намаляващата раждаемост, оказвайки натиск върху пенсионната и здравната системи.

През 2022 г. ражданията в Италия достигнаха рекордно ниско ниво от 393 000, според Istat. Мелони каза през декември, че обръщането на тенденцията на раждаемостта е сред приоритетите на нейното правителство за 2024 г., като в бюджета са заделени 2,5 милиарда евро за справяне с проблема.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Момчил

    4 0 Отговор
    Кога ли ще прочета ,че и на нашите 240 търтея приоритет е увеличаването на раждаемостта и са отпуснали милиарди за поощрение? Всички 240 търтея на стадиона и... бумммм. Друга оправия няма.