Last news in Fakti

8 Януари, 2024 13:45 1 757 6

Храни, които борят депресията

  • храни-
  • депресия-
  • хормон на щастието

Ето какво да включите в менюто си, ако искате да бъдете по-щастливи

Храни, които борят депресията - 1
Снимка: Shutterstock

Натовареното ежедневие, многото ангажименти и проблемите, с които всеки се сблъсква, могат да доведат не само до лошо настроение, но и до депресия. Борбата с тях не е никак лека задача. За щастие има някои природни методи за подобряване на настроението и превенция на депресията.

Храната, която консумираме е от голямо значение за цялостното здраве, включително психичното и емоционалното. Някои храни са особено богати на триптофан, който е участник в синтеза на серотонин – хормона на щастието.

Кои са храните, които подобряват настроението и се борят с депресията?

Овесени ядки

Овесените ядки са чудесен източник на триптофан. Освен това те са пълнозърнести, богати на фибри и протеини, което се отразява благотворно на здравето и метаболизма. Овесените ядки са чудесна закуска за всеки ден.

Кисело мляко

Киселото мляко се комбинира чудесно с овесените ядки. То съдържа протеини, полезни мазнини и аминокиселини, както и триптофан, които спомагат за синтеза на серотонин. Киселото мляко в комбинация с овесените ядки е прекрасно средство да стартирате деня си с добро настроение и дълготрайна ситост.

Ядки

Ядките са богати на полезни мазнини, фибри и минерали. Те са много добър избор за междинна закуска, защото засищат, притъпяват глада за сладко и доставят на организма ценни вещества. Полезни са за добро настроение и против депресия. Допринасят за функциите на имунната, нервната, сърдечносъдовата системи, както и за метаболизма.

Банани

Бананите са богат източник на триптофан и калий. Освен тях те съдържат магнезий и витамин В6, които в комбинация правят синтеза и усвояването на серотонин по-лесно, пише az-jenata.bg. Яденето на банани е и много добър начин да утолите глада за сладко.

Черен шоколад

Натуралното какао в черния шоколад е богато на триптофан, аминокиселини, антиоксиданти, витамини, които са ценни за физическото и психичното здраве. Похапвайте си по малко черен шоколад редовно за добро настроение и против депресия.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много добра статия....

    6 1 Отговор
    Но, Аз, си сипвам и Пелин, което не е правилно и не ви го препоръчвам...➿
  • 2 само едно лекува жената

    5 0 Отговор
    единствената храна против депресия е жив салам !!! и веднага им минават депресии рецесии и всякакви там други измислени болежки…
  • 3 Лиляна

    3 0 Отговор
    чи аз само туй ям ..
    шоколад с бадеми и сабахлем овесени ядки
    оправя ми депресията , но ми разваля дебеото черво
  • 4 Пешо Кюстендилецо

    4 0 Отговор
    Начи яз като се нещо депресирам, кладем скарата, печем пържолките, слагам кисели краставички и една кана вино, кършим половин топъл хлеб и ми минава всичко - майкооооо, след втората кана вино като почнем едни песни, лелеееей…

    Коментиран от #6

  • 5 д-р Хаус

    5 0 Отговор
    Има и по-евтин вариант от хапове и диети за борене на депресията..Нарича се МОТИКА. Взимате една и айде на село да прекопаете двора на баба, дядо или някой друг роднина. Гарантиран резултат!
  • 6 девил

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо Кюстендилецо":

    Браво ,хубаво правиш нарежи една луканка и пийни за твое и за мое здраве