Last news in Fakti

15 Април, 2024 15:28 1 765 11

6 храни, пълни със скрита захар и вредни за децата

  • захар-
  • деца-
  • здраве-
  • храни-
  • напитки-
  • добавена захар-
  • детско здраве

Купените от магазина плодови сокове и плодов кисели млека може да изглеждат като здравословен вариант, но са пълни със захар, добавки и други нездравословни съставки

6 храни, пълни със скрита захар и вредни за децата - 1
Снимка: Shutterstock

Когато погледнем към плодовите кисели млека или прясно изцедените сокове бързо можем да ги вкараме в категорията здравословни напитки или храни, но дали наистина са такива? Това може да насочи погледа ни и към големия набор от преработени напитки и храни, било то зърнени закуски, мюсли, барчета и пр., които се рекламират като полезни хранителни продукти, но може да не са идеален избор за закуска или междинно хранене за вашите деца. Тези на пръв поглед безобидни храни са пълни с голямо количество захар и изкуствени оцветители или химикали, които могат да имат вредно въздействие върху децата, повишавайки риска от затлъстяване, диабет и други заболявания, свързани с начина на живот.

Експертите съветват да включите непреработени алтернативи на тези храни. Домашните закуски, направени от пълнозърнести храни, ядки и семена, пресни плодове и други здравословни съставки, могат да помогнат да направите храната на вашето дете по-здравословна.

Вижте кои са 6-те най-често срещани тайни източника на захар, които могат да навредят на здравето на вашето дете.

1. Зърнени закуски: Въпреки техните привличащи окото нюанси и атрактивен дизайн, много зърнени закуски, предлагани на пазара за младежи, включват много добавена захар. Четете внимателно етикетите и избирайте продукти с по-малко добавена захар или дори по-добре изберете пълнозърнести варианти.

2. Плодови кисели млека: Въпреки репутацията си на питателна закуска, плодовите йогурти могат да бъдат с много високо съдържание на захар. Вместо това изберете обикновено кисело мляко, след което използвайте пресни плодове, за да го подсладите органично.

3. Плодов сок: Плодовият сок може да съдържа скрити източници на захар, въпреки привидно здравословния си вид. Естествено срещащите се захари, дори в 100% плодов сок, могат да доведат до прекомерна консумация, ако се консумират в големи количества. Насърчавайте консумацията на цели плодове и ограничете пиенето на сокове.

4. Гранола блокчета: Въпреки че се рекламират като здравословни закуски, гранола блокчетата може да съдържат много захар, особено царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и други подсладители. Може да си направите такива барчета у дома с плодове, ядки, овесени ядки и др. здравословни добавки.

5. Дресинги и сосове: Много добавена захар често се среща в кетчуп, сос за барбекю и други подобни добавки към храната. Потърсете продукти, които подчертават естествените съставки на етикетите на продуктите, или помислете за приготвянето на ваши собствени по-здравословни заместители у дома.

6. Пакетирани храни: Много подходящи за деца пакетирани храни, като плодови закуски, крекери и някои солени закуски, включват "маскирана" захар. Прекарайте известно време в четене на етикетите и изберете храни, които имат най-много пълноценни съставки и най-малко количество добавена захар.

Фокусирайте се върху диета с ниско съдържание на захар и високо съдържание на хранителни вещества за цялостното здраве на вашето дете и предпазването му от хронични заболявания, които могат да съкратят продължителността и качеството на живота.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж технолог по хранене

    5 1 Отговор
    По цял ден етикети ли да чета? Няма да ми стигне времето да напазарувам.
  • 2 За децата има плодове

    8 0 Отговор
    и Мед ! Всичко друго е опасен отпадък
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кои експерти

    4 1 Отговор
    Тия лелки не разбраха, че не захарта е опасна, а подсладителите. Захарите като естествени такива има и в плодовете, и в зеленчуците.

    Коментиран от #10

  • 10 УдоМача

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кои експерти":

    Природните захари са полезни САМО ако са опаковани във фибри, т.е. в целулозните структури на плодове и зеленчуци. От там те се извличат плавно. Приемеш ли ги под формата на сок - скокът на кръвната захар е гарантиран, с всичките му лоши последствия. Затова и в статията правилно се казва да се ядат плодове а не сокове!
  • 11 СТИГА БЕ

    2 0 Отговор
    Едно време бана намокри с вода филия хляб, поръси я обилно със захар и,... Хайде яжте и бягайте да играете