Last news in Fakti

9 Януари, 2024 09:47 2 422 18

Проф. Владко Мурдаров пред Георги Любенов посочи кой български политик говори правилно

  • владко мурдаров-
  • георги любенов-
  • езиковед

Езиковедът даде като добър пример Костадин Костадинов от “Възраждане"

Прочутият български езиковед проф. Владко Мурдаров критикува българските телевизии заради грешките в речта, които зрителите чуват от тях.

Той на първо място изтъкна, че т.нар. френско “р" не бива да се допуска от хора, които говорят на микрофон. Професорът е несъгласен и с произнасянето на “л" като “уъ", което той нарече “лигаво" в предаването на Георги Любенов по БНТ.

Според лингвиста това се допуска от хора в ефира, защото им звучи някак по-сладко, но е крайно неправилно. Водещият коментира, че в някои случаи става въпрос за говорен дефект, който трудно се оправя. Проф. Мурдаров обаче беше категоричен – ако човек иска да работи в радио или телевизия, трябва да се коригира.

В отговор на зрителски въпроси той изтъкна, че в готварските предавания по телевизията има лоша тенденция да се казва “оставяме соса да се сгъсти" или дадено ястие “да се стегне". Езиковедът е категоричен – сосът трябва да се сгъсти, а другото – да се стегне.

Георги Любенов попита проф. Мурдаров кой български политик говори правилно.

“Предавам се!", отвърна той. След това обаче езиковедът посочи като добър пример Костадин Костадинов от “Възраждане".

Проф. Владко Мурдаров пред Георги Любенов посочи кой български политик говори правилно
Снимка: БГНЕС



“Речта му е издържана, за съдържанието не говоря", подчерта професорът.

Проф. Владко Мурдаров сподели и някои езикови норми, които могат да изненадат мнозина. В множествено число цветето мушкато трябва да се нарича “мушкати", заяви той. Също така специалистът обясни, че не е правилно да се казва, че домашният любимец е “починал", защото думата се отнася за хората, не за животните. Не е неправилно да се казва също, че куче или котка са “осиновени".

Езиковедът разкри и интересната история на думата “вкуснотия". Тя е измислена и въведена от поета и сатирик Радой Ралин. Лично от него проф. Мурдаров знае, че в нея трябва да има “н", което в днешни дни често се пропуска.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    18 3 Отговор
    Баце и Киро са като близнаци с това нелепо мекане на 1-во лице мн.ч.
  • 2 Професора

    4 12 Отговор
    В България странно или не, най-правилно се говори в Смолянска област.
  • 3 А също така

    8 5 Отговор
    обясни, защо се казва "от тук нататък" и "от сега насетне", което изключително голяма част от родните ни журналисти не спазват, карайки ме да мисля, че са написали повече репортажи, отколкото прочели книги.
    Да не говорим, че като ги чуя да говорят за животи, смърти(по-рядко) и любови направо се изприщвам.

    Коментиран от #11

  • 4 Лост

    10 0 Отговор
    Щом има вкуснотия значи трябва да има и гнуснотия

    Коментиран от #6

  • 5 явер

    6 8 Отговор
    Аз имам едно правило, който ми мека и сменя ударението в думите да не го слушам. Той обикновенно е лъжец или крадец, но те вървят заедно. Жена ми казва, че не съм прав, но след време като чуе и види хората се обеждава, че съм прав.
  • 6 Освалдо Риос

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лост":

    И мръснотии и срамнотии.
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    6 2 Отговор
    Много дУпЕтати говорят НЕправилно граматически, но мнозинството дУпЕтати говорят НЕправопно и чисто морално❗ Упс те нямат МОРАЛ ❗
  • 8 Трол

    5 1 Отговор
    Кирил Петков и Бойко Борисов.
  • 9 Пълен член

    8 1 Отговор
    Ами правилото за прилгане на пълен член! Явно на нашите журналисти и политици английската граматика им е по-позната от българската.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Виж

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "А също така":

    колко неграмотници са ти начукали минуси. Защо ли? Ами нямат интерес към езика, не ги интересува. Човек не може да знае всичко, но който има желание и държи на речта си, би направил проверка. Ама той и да я направи, отваря търсачката, където има само "животи".
  • 12 ПИСА

    1 5 Отговор
    Както оценката на нивото на образование показа голям проблем на България е, че имаме много функционално неграмотни. Пример е Костадин Костадинов - говори правилно (според Мурдаров), но определено е функционално неграмотен. Та въпросът е колко са функционално грамотните политици. Тези, които могат мислят и да осмислят ситуациите, а не да следват каквото им кажат вождовете.
  • 13 айдее..

    1 6 Отговор
    Много хора говорят правилен книжовен език,независимо къде са родени и пораснали.На какво се дължи-не зная.Как ще обясним за африканче родено в София да говори правилно български,а съучениците му да говарят шопски акцент?И Мурдаров колкото и да си кълчи езика,се усеща шопското у него.Македонското.
  • 14 Идън

    5 0 Отговор
    С някои неща не съм съгласна- защо мушкатИ? Множествено число на живот е животА- числл бройно - не е животИ. От там - три мушкатА- НЕ три мушкатИ!!! И вкусНотии- защо? Вкусът не е само в кухнята... А какво значи думата мурдар- във фамилията на професора?

    Коментиран от #17

  • 15 Идън

    6 0 Отговор
    В желанието си да изглеждат по- интелигентни хората употребяват думи като- корелация- колаборация- канселиране... но иначе слагат Й на думи в мн. число и членуват думите както им дойде...
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мръсен,

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Идън":

    немърлив.........
  • 18 Най- правилно

    1 0 Отговор
    Говори феноменът Шиши и за това мисирките и плувците, като Любенов непрекъснато цитират неговите бисери, произнесени фъфлейки. Кошлуков и Любенов работят за Шиши, ама плащаме ние гражданите , масрафа. Никога не е късно да станеш боклук.