Last news in Fakti

14 Януари, 2024 12:47 1 046 6

Намаляването на снежната покривка застрашава достъпа до питейна вода

  • затопляне-
  • сняг-
  • снежна покривка-
  • питейна вода-
  • еко система

Затоплянето води и до все повече зимни дъждове вместо снеговалеж

Намаляването на снежната покривка застрашава достъпа до питейна вода - 1
Снимкa: Shutterstock
Намаляването на снежнатапокривка застрашава достъпа до питейна вода на редица популации, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване, публикувано в сп. "Nature".

Учени от университета "Дартмут" са изработили климатични модели, използвайки данни от четири десетилетия, свързани с наблюдения над снеговалежа и дебелината на снежната покривка през март, когато започва топенето.

Според техните заключения 80 процента от снежната маса на Северното полукълбо се намира в много студените региони, където средната зимна температура е под минус 8 градуса по Целзий. Там снежната покривка е малко или изобщо не е засегната от климатичните промени. Останалите 20 процента са в по-топлите региони, където всяко минимално повишение на температурата води до все по-големи загуби на сняг. Четирима на всеки петима жители на Северното полукълбо живеят региони, зависими от снежната покривка.

Югозападната и североизточната част на САЩ, както и Централна и Източна Европа вече отбелязват 10 до 20 процента намаляване на снежната покривка на десетилетие от 80-те години досега. Малко сняг означава малко вода след топенето през пролетта и малко захранване на реките, потоците и почвата.

Речните басейни около Мисисипи и Дунав, в районите на които живеят съответно 84 и 92 млн. души, отбелязват спад от 30 до 40 процента на обема на водата.

"До края на 21-ви век предвиждаме почти пълна липса на сняг в тези региони, каза водещият автор на изследването Александър Готлиб, докторант в университета "Дартмут".

Затоплянето води и до все повече зимни дъждове вместо снеговалеж, които могат да доведат до наводнения. Снегът "се съхранява" по високите места до пролетта и лятото, когато населението има нужда от вода.

Загубата на сняг ще засегне и ски туризма.

Трансформацията на снега в дъжд ще навреди на екосистемите и ще благоприятства разпространението на паразити. Горските масиви ще стават все по-уязвими на пожари заради засушаването в сезоните на топене на снега.

Източник: dariknews.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пиленце

    4 0 Отговор
    Намаляването на снежната покривка застрашава достъпа до питейна вода
  • 2 хи хи хи

    5 3 Отговор
    Плашите гаргите, толкоз.....
  • 3 ноо

    6 5 Отговор
    Поройните дъждове компесират, спрете с тая пропаганда, издиша отвсякъде.
  • 4 Калпазанин

    6 2 Отговор
    Рекордно ниски температури, рекордно паднали снеговалежи в обора студ в Европа и у нас, та къде беше измисленото глобално затопляне, ааааа сетих се идва всяка година от конференциите и пакта на чакалите на ротшилд

    Коментиран от #5

  • 5 Калпазанин

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Калпазанин":

    В Давос, там където и пише не може да припари. Я нещо за Германия и за откритите кости на деца под синагога в ню йорк използвани в ритуални убийства и жертвоприношения

    Коментиран от #6

  • 6 Шорош

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Калпазанин":

    ау грешка.пропуснали сме тебе дечко