Last news in Fakti

15 Януари, 2024 15:57 1 441 2

5 признака, че са ви пренебрегвали емоционално

  • емоции-
  • чувства-
  • емоционално пренебрегване-
  • пренебрегнат-
  • връзка-
  • взаимоотношения

Психолог обясни какво е емоционалното пренебрегване и как се отразява то на връзките ни

5 признака, че са ви пренебрегвали емоционално - 1
Снимка: Shutterstock

В детството, когато нашите настойници или родители не ни дават необходимата обич и внимание, можем да пораснем с чувството, че сме постоянно пренебрегвани. Това се случва и в зряла възраст, когато може да почувстваме, че не сме обичани от хората, които смятаме за близки.

"Емоционалното пренебрегване се случва, когато нашите близки не са винаги емоционално до нас. В резултат на това нашите чувства често се отхвърлят, осмиват се или не се приемат на сериозно. Това не означава, че ако родителите ви са пренебрегнали чувствата ви веднъж, значи сте били емоционално пренебрегнати, но емоционално пренебрегване се случва, ако чувствата ви постоянно се отхвърлят и подценяват," пише терапевтът Клара Керниг.

Ето няколко признака, че сте емоционално пренебрегнати.

1. Чувство за невидимост: Емоционалното пренебрегване си личи по начина, по който се чувстваме незабелязани в една връзка. Това може допълнително да доведе до самота, дори когато сме с някой друг. Това означава, че за нас не се грижат и нуждите ни не се оценяват във връзката.

2. Чувствата се отхвърлят: Може да чувстваме, че нашите нужди, желания и очаквания постоянно се потискат от другия човек във връзката. Това се случва, когато сме емоционално пренебрегнати и неоценени още от детска възраст.

3. Неразбрани: Когато се опитваме да обясним нашата гледна точка, нашите мнения и нашата страна на историята, ние биваме отхвърлени и хората дори не се опитват да вземат предвид нашата гледна точка.

4. Чувстваме се като бреме: Чувстваме, че нашите нужди и очаквания са бреме за другите и трябва да се справяме сами с тях. От нас обаче се очаква също да отговаряме на нуждите и очакванията на другия човек във връзката.

5. Ние спираме да вярваме в себе си: Поради модела на поведение на другите, спираме да вярваме в нашите нужди и започваме да се съмняваме в себе си и значението си във връзката.

„Често емоционалното пренебрегване е неумишлено, тъй като е свързано с културни, обществени и религиозни вярвания около емоциите, а това може да ни засегне по различен начин в зависимост от пола ни," добави терапевтът Клара Керниг.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БеГемот

    6 0 Отговор
    Купуваш си пушка и ги почваш....гаранция ,че ще получиш внимание ...
  • 2 Ироничен

    4 1 Отговор
    "Ние спираме да вярваме в себе си:"

    В момента, в който можех да се издържам сам, казах на рода, който искаше да ме прави инженер:
    -Или ме подкрепяте, или ще ви отсвиря.
    С неудоволствие родът ме подкрепи. Сега съм филолог. Доволен съм. Тези, дето ме подкрепиха, изгледах до гроб. Но онази малка война беше важна.