Last news in Fakti

19 Януари, 2024 07:39 2 090 15

Драстична промяна в семействата се очаква в следващите години

  • семейства-
  • роднини-
  • промяна-
  • демографски промени

Изследователите са анализирали исторически и прогнозни данни от редакцията от 2022 г. на доклада на ООН "Перспективи за световното население"

Драстична промяна в семействата се очаква в следващите години - 1
Снимкa: Shutterstock

Броят на роднините, които всеки човек има, се очаква да намалее с над 35 на сто в близко бъдеще, прогнозира изследване, цитирано от електронното издание "Medical Express", цитиран от dir.bg.

В същото време ще се промени и структурата на семействата. Броят на братовчедите, племенниците и внуците ще се свие драстично. През 1950 г. 65-годишната жена е имала средно 41 живи роднини. До 2095 г. жена на същата възраст се очаква да има едва 25-има живи роднини.

Автори на изследването, публикувано в изданието "Протоколи на Националната академия на науките" на Академията на науките на САЩ, са Диего Албурес-Гутериш, ръководител на изследователска група в Института "Макс Планк" за демографски изследвания в Рощок, Иван Уилямс от университета на Буенос Айрес и Хал Касуел от университета на Амстердам.

Запитахме се как демографските промени ще засегнат роднинските кръгове в бъдеще, обясни Албурес-Гутериш. Каква е била структурата, размерът и възрастовото разпределение в семействата в миналото и как ще се развият те в бъдеще, поясни той.

Изследователите са анализирали исторически и прогнозни данни от редакцията от 2022 г. на доклада на ООН "Перспективи за световното население".

"Използваме математически модели, за да представим връзката между отделния човек, неговите предци и неговите наследници в определен период от време. Моделът дава средна възраст и полово разпределение за различни видове роднински връзки за всяка календарна година", каза Албурес-Гутериш.

Учените са регистрирали различия в големината на семействата по света, определяна от броя живи прародители, баби и дядовци, родители, деца, внуци, правнуци, лели и чичовци, племенници и братовчеди.

"Очакваме размерите на семействата да намаляват във всички региони на света. Най-големият очакван спад е в Южна Америка и Карибския басейн", каза Албурес-Гутериш. В Северна Америка и Европа, където семействата вече са сравнително малки, промените ще са по-слабо изразени.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    8 5 Отговор
    Супер по малко безработни
  • 2 сведетел

    6 5 Отговор
    глупости ! у нас всички сме братчеди !
  • 3 Фен

    12 2 Отговор
    Е нали това е целта на новите либерални варвари!?

    Коментиран от #9

  • 4 123 пола и така става

    8 3 Отговор
    е сатанистите ще пируват защото си постигат целта..! а мишките им слогуват за малко хартийки! не само роднините ще намаляват а семействата ще намаляват защото модерните немогат да се плодят

    Коментиран от #14

  • 5 Зевзек

    7 1 Отговор
    Но пък децата ще си имат родител 1, родител 2, родител 3 ... Поне бабите и дядовците ще останат, защото хомото родителите им осиновители от предишното поколение са си имали майка и баща.
  • 6 007 лиценз ту кил

    2 0 Отговор
    На 16 януари темата на дълбоката държава в Давос е Болестта Х, вирус 20 пъти по смъртоносен от ковид 19.
    35 процента са твърде оптимистични, пи скоро 40.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 фактите

    5 0 Отговор
    Това не важи за Арабелия, Африка и Индия. Там наблягат на размножаването, яденето и ексремирането.
  • 9 Някой

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Фен":

    И в един момент от Изток ще дойдат фанатиците последователи на Мохамед и ще пребият с камъни всички евродераси. Надявам се да започнат от Брюксел и Париж, и Лондон. А като прочистят Европа от евродераси се надявам да преоткрият Северна Америка и да прочистят и нея.
  • 10 Сила

    3 0 Отговор
    У ФакултетО сичкото са братчеди......
  • 11 Президента

    3 0 Отговор
    т.е. Планът си върви в действие - човека бива разделян и владян успешно.
    Успешно му се набива в главата ,че трябва да е обратен ,че не трябва да прави деца.
    Всичко си върви по план. Споко.
  • 12 Ясно е

    3 0 Отговор
    Те сега новородените ако нямат нормални родители, поне имат баби и дядовци с мозъка си, които да ги отгледат, но след още 10-20 год ? бабите и дядовците ще бъдат толерасти с няколко пола и какво правим ? Планирано е да се съсипе хомо-сапиенса като вид

    Коментиран от #13

  • 13 Ха ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Ясно е":

    Тези баби и дядовци щом не са успели да възпитат децата си, няма да възпитат и внуците си. Криво разбрана цивилизация.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.