Last news in Fakti

19 Януари, 2024 07:54 2 781 18

Майстор на градския риболов лови пъстърва в Южния парк

  • рибар-
  • пъстърва-
  • южен парк-
  • софия

Тук съм хващал пъстърва балканска 55 сантиметра“, разказва Михаил Петров

Риболов на пъстърва недалеч от центъра на София. Това практикува майстор на градския риболов, който показа в ефира на bTV част от местата, където лови големи пъстърви.

Реката, която минава през Южния парк в квартал „Гоце Делчев“, е пълна с боклуци. Според Михаил Петров обаче в нея има и риба.

„Тези рибки при дъждове или при сняг, ако нямат храна, слизат надолу, защото в градската част тези реки стават по-големи, както сме тука – в Южния парк. Тук съм хващал пъстърва балканска 55 сантиметра“, разказва Михаил Петров.

Балканска пъстърва с тегло един килограм и триста грама е уловил преди време мъжът. Рибата си живее съвсем комфортно в градската река, която всички смятат за канал.

Риба няма да видиш, те винаги се крият, буквално се сливат. Дори ето тука да има риба, тя се прилепя за тези боклуци и се движи с боклуците по течението, допълва Михаил Петров.

Има 5-6 реки – като тази в Южния парк, които се стичат от Витоша към столицата. Водата им е планинска. Точно това е причината в тях да има пъстърва, въпреки че за софиянци това са реки подобни на Перловската, т.е. последното място където рибар би ловил риба.

„Тук обикновено се събират доста риби, защото е много тихо течението и винаги има нещо за улов. При слизането си от Витоша първата спирка им е тук“, категоричен е мъжът.

Сега има идея градските реки, които идват от Витоша, да бъдат зарибени. Мишо нарочно не вади въдицата си сега, защото в момента пъстървата си хвърля хайвера и ловът ѝ е забранен. Риболовците могат да се убедят и сами още на 1 февруари.

Източник: novini.bg


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рибар

    11 6 Отговор
    Познавам го!
    Тоя е само един лаладжия.

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Анонимен

    18 3 Отговор
    Пъстървата, преди да бъде уловена е била купена от пазара.
  • 3 Бай Мрън

    19 8 Отговор

    До коментар #1 от "Рибар":

    Познаваш го друг път. Мишо е готин, има канал в Тубата и не говори празни приказки, има клипове с улова. Друго характерно за него е, че разпространява идеологията "хвани и пусни", което е обратното на гладниците, които нямат насита в улова.
  • 4 Ако е вярно,

    10 0 Отговор
    това е било през лятото, дърветата са зелени.

    Коментиран от #14

  • 5 ти колко

    7 5 Отговор

    До коментар #1 от "Рибар":

    пастърви хвана в тази река?
  • 6 Абе

    9 3 Отговор
    Най-много някой труп на мутра от Бояна да се спусне по реката и да клюцне на въдицата
  • 7 Абсурдистан

    15 3 Отговор
    Забрана за коли, без измислен сертификат за екокатегория в измислени райони, а разрешен риболов в градските паркове?!
    Само, да питам тия, които ловят птиците в Ю.парк, как се наричат? Патколовци?
  • 8 Рибата

    6 0 Отговор
    Ехо едно време какви риби имаше в южнака
  • 9 Само да питам

    11 1 Отговор
    Риба която живее в отпадни води, дори и те да са подхранвани от планински ручей, дали не ядат боклуци и дишат вода замърсена с токсични и човешки отпадъци?
  • 10 Хайдутин

    5 0 Отговор
    От дете ловя риба в езерата на Южния. Колкото не ви се вярва сме хващали и щука. Реката е плитка особено последните години август и се събира много мряна по дълбокото, хващал съм и 25 см. парчета. Ама честно да ви кажа много е мръсно за балканска пъстърва, дори да доплува от Витоша ще умре бързо.
  • 11 💠♻️🔆

    3 0 Отговор
    Глупости, таа пъстърва и кучета нема да я изядат.
  • 12 💠♻️🔆

    5 0 Отговор
    Нема що, голем кеф да ловиш
    пост индустриална пъстърва м/у боклуците.
  • 13 Иво

    1 1 Отговор
    еее Мишо си е вече бая известен
  • 14 Иво

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ако е вярно,":

    това беше преди три години,можеш да гледаш и видеото в каналът му.
  • 15 Рибарина

    2 1 Отговор
    Тоя е толкова рибар, колкото аз съм диригент на хор Филип Кутев.. на тоя лаладжия се връзват само лапишня ци по на 14-15 години/Дере ги на сухо с тъпото на ножа.. Обикаля из гръчко като глух петел кокото да хване някоя гопа..Мошарко бе, мошарко..
  • 16 Хи Хи Хи

    2 0 Отговор
    Баш па на тоя ли наркоман намерихте да се вържете ве..??
  • 17 бай Иван

    1 0 Отговор
    Интересно .Известно е ,че обикновено при температура на водата над 14 градуса балканката започва да се задушава поради намален кислород и за това обикновено е по високо в планините и в много чиста вода. Почвам да си мисля,че са някакви хибриди или ГМО. И за ядене едва ли става сред тези боклуци дори и действително нещо да е оцеляло. За мряна например преди години имаше и в реката дето преминава през Дървеница но само до началото на блоковете и къщите .След тях мъртвило.
  • 18 бай Иван

    1 0 Отговор
    И още нещо .Не мога да ги разбера тия "еколози" като тоя Мишо ? Напускали в река Искър пъстърва около Герман и Горубляне, щото решели да си правят кефа и да не ходят надалеч . На тази река съм отраснал като рибар от дете,много преди Мишо да се роди и там никога не е имало такава риба в реката . Насила зарибявайки с нещо неестествено като местообитание /и то такъв хищник/ не се ли променя цялата хранителна и видова верига в реката. Кой им е разрешил да си правят експерименти по тяхно усмотрение.