Last news in Fakti

26 Януари, 2024 15:56 2 089 10

5-те най-силни изпитания за връзката и брака

  • изпитание-
  • предизвикателство-
  • връзки-
  • любов-
  • брака-
  • брак-
  • партньори-
  • отношения

Следните пет кризи са най-често срещаните проблеми, с които връзките се сблъскват

5-те най-силни изпитания за връзката и брака - 1
Снимка: Shutterstock

В живота не всичко върви гладко. Отрицателните събития и ситуации, по един или друг начин, се случват. А във връзката между мъж и жена това не е изключение. Ако разберете какви кризи могат да ви очакват в семейния живот, тогава ще ви бъде по-лесно да се справите с изпитанията.

Психологът Ксения Демина говори за това какво е важно за двойката да е запозната от рано с проблемите, с които всички брачни двойки се борят.

Какви кризи се случват във взаимоотношенията?

Във всяка връзка, дори и в тези, изградени върху искрена любов и изпълнени с благоговение и нежност към партньора, дори и в най-силния брак, от време на време все още възникват трудности. И има ситуации, през които трябва да преминете заедно с достойнство.

В психологията се разграничават нормативни и ненормативни кризи. Има около дванадесет от първите.

Това са тези, през които всяко семейство преминава без изключение: криза на първата година, на три години, на седем години, на 25 години и т.н. Дори вие и вашият партньор да ходите на психолог, да работите върху връзката си и върху себе си, горепосочените изпитания пак ще се появят, но в този случай ще можете да ги преживеете по-спокойно, оставайки двойка. Но някои, за съжаление, търпят загуби и раздели.

Но има и ненормативни кризи. Те може да са чисто специфични за вашето семейство, изолирани, но има няколко, които се споделят от много двойки. Ето защо такива кризи също заслужават специално внимание.

Най-често срещаните любовни кризи

Трудностите разкриват колко обединена е двойката, дали мъжът и жената умеят да се слушат и разбират, както и да решават проблемите заедно.

1. Раждане на първо дете

Ще си кажете, какво не е наред с това? Но дори и в случай, че семейството се разшири по взаимно съгласие, раждането на дете — Не винаги е съпътствано само от щастливи моменти. Животът на двамата родители се променя драматично. Майката на бебето вече не принадлежи на себе си. Някога тя можеше да танцува на парти цяла нощ до сутринта, да си ляга по всяко време и да яде каквото си поиска. Сега идва фактът, че от нейния график зависи и друг живот. Защото детето е изцяло зависимо от майката и изисква максимално внимание и грижи от нея, както денем, така и нощем. Не всички двойки са готови за това и раждането на първото дете често се превръща в изпитание за младите родители.

Затова е много важно да научите предварително за всички възможни трудности и да се подготвите за капаните. Още преди раждането съгласувайте всичко с партньора си, разпределете ролите и задачите. Много често всеки партньор е уверен, че всичко ще се случи така, както си е представял. Съпругата смята, че мъжът ще издържа семейството им, докато тя е в отпуск по майчинство с детето. Докато съпругът може да вярва, че „детето така или иначе спи цял ден“, което означава, че жената ще може да печели допълнителни пари от вкъщи. Тоест идеите за бъдещия живот понякога са напълно различни. И когато се появи детето, всички тези различия се разкриват. И тъй като не сте обсъдили всичко навреме, след раждането предстои най-трудното изпитание за двойката.

Статистиката е жестока: най-много разводи се случват след раждането на първото дете.

2. Раждането на дете със специални нужди

Това е много трудна ситуация. За съжаление, според националната статистика, такива деца се отглеждат предимно от майки. Бащата казва, че не е готов и отказва да участва в живота и възпитанието на детето, заради което много жени стават самотни майки.

Не всяко семейство е в състояние да преодолее такава криза. Но ако мъж и жена все още могат да се обединят в това невероятно силно изпитание, семейството им ще бъде много силно и обединено.

3. Финансови изпитания

Живеем в свят на турбуленции, в който всеки месец се случва нещо, което не очаквате. Семейството може да остане без пари, един от двойката да загуби работата си. И тук всичко зависи от това колко добре партньорите знаят как да подкрепят другата си половинка и да комуникират с нея. Много често финансовата криза става причина за развод, тъй като между съпруг и съпруга няма взаимно разбиране, няма фокус нито върху проблема, нито един върху друг.

Ако обаче не сте се научили да преодолявате подобни финансови предизвикателства, най-вероятно няма да преминете през тази криза и със следващия си партньор. Финансовите проблеми в наше време могат да възникнат по всяко време, така че трябва да се научите да се справяте с такива ситуации с достойнство.

4. Загуба на близък човек

Не всяка двойка може да премине това предизвикателство и да оцелее. Първо, защото може да няма психологическа подготовка и второ — желание да чуете и подкрепите партньора, което води до обезценяване на чувствата. Много, разбира се, зависи от степента на любов, ценностите на семейството и подхода, който имат партньорите що се касае до загуба на човек.

5. Войни

В наши дни в няколко нации по света се появи друга криза — съпругът да бъде призован в зона на бойни действия. Това се отнася и за военните служители на страни, които не са в активни военни действия, но участват в мисии в чужбина. И тук, за да поддържате връзка, трябва да сте не просто любящо семейство, но и партньори. Важно е да се разбере, че мъжът защитава родината си от бойното поле, докато жената я пази тук, в къщата, семейството, остава вярна и чака любимия си да се прибере.

Всички предизвикателства могат да бъдат преминати без загуби и семейството може да бъде спасено, ако и двамата партньори работят в тази посока и ако са заинтересовани да продължат да поддържат връзката, въпреки всички трудности.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНАТА

    14 10 Отговор
    Най-голямото изпитание за семейството е когато съпруга осъзнае, че жена му се праска яко наляво и надясно.

    Коментиран от #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Също така, ако

    11 0 Отговор
    имаш силна тъща, разводът може да завърши с летален изход...
  • 4 Пич

    15 2 Отговор
    Няма силни и слаби изпитания на само в брака , но и изобщо в живота ! Всичко е изпитание ! А понякога , както знаете , малките камъчета преобръщат колата ! Та , и в брака , както и в живота е от значение , дали сте " твърди ко.пеле.та " , които са решени да преминат през всичко , за да запазят любовта и семейство си , или шубелии , които са започнали нещо , без да осъзнават какво правят , и бягството ги устройва повече от битката !!!
  • 5 Е за това

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНАТА":

    Жени иок и пари бол , и жълти стотинки не требва да им се дава

    Коментиран от #6

  • 6 тогава

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Е за това":

    Внимавай да не попаднеш в сюжет по коментар 3...

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.