Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 08:29 1 298 9

Женомразството и сексуалните посегателства са обичайни в музикалната индустрия

  • женомразство-
  • мизогиния-
  • сексуални посегателства-
  • музикална индустрия-
  • дуа липа-
  • мадона

Според британски парламентарен доклад

Женомразството и сексуалните посегателства са обичайни в музикалната индустрия - 1
Снимкa: Shutterstock

"Съсипани животи", "унищожени кариери от мъже, които никога не са се сблъсквали с последствията от действията си" - британски парламентарен доклад разобличава широко разпространените в музикалната индустрия женомразство и сексуални посегателства, съобщават АФП и БТА.

Документът, който обхваща целия сектор - от радиостанциите до оркестрите, звукозаписните студиа и фестивалите, критикува т.нар. "момчешки клуб" или сектора, доминиран от бели мъже, който сериозно дискриминира жените. През 2023 г. те се издигнаха на върха на британските класации за музикални продажби, както никога досега, като седем от 10-те най-търсени песни бяха изпълнени от дами.

Успехът на звезди като Майли Сайръс, Тейлър Суифт, Рей или Либианка обаче прикрива по-мрачна реалност: жените "представляват по-малко от една трета от най-продаваните изпълнители и са едва 14 на сто от авторите на песни", се посочва в доклада, цитиран от АФП. Недостатъчното представяне на дамите е навсякъде, особено на ръководни постове, но също така и сред изпълнителите, подписали договори с големи звукозаписни компании, в радио или стрийминг платформите, хедлайнери на фестивали или изпълнители, борещите се за най-престижни награди.

Докладът на парламентарната Комисия по въпросите на жените и равенството представя картина на британската музикална индустрия, която е ужасна за жените, а още повече за расовите малцинства и представителите на ЛГБТ+ общността, отбелязва още АФП. Проблемът засяга много държави и е известен от няколко години.

Най-големият британски музикален фестивал - Гластънбъри, беше критикуван миналата година за това, че хедлайнерите са само мъже, а през последните 20 години на известните сцени са се изявили само пет жени. За тази година организаторката на форума Емили Ивис каза, че се обсъжда възможност да има две жени хедлайнери, като британските медии споменават Дуа Липа и Мадона.

Според Ивис проблемът е системен и трябва да се разгледа на всички нива в сектора: звукозаписни компании, радиостанции, музикални училища, където според доклада жените, които свирят на инструменти, считани за "мъжки", като тромпет или барабани, са оценявани по-строго от колегите си мъже. Това включва расова дискриминация, като доведе до въвеждане на прослушвания "на тъмно" в големи оркестри, сред които и Нюйоркската филхармония. Списъкът на проблемите, описани в доклада, въз основа на индивидуални интервюта и предварителни проучвания, е дълъг и варира от неравнопоставеност при заплащането до системно подценяване, като не се споменава постоянен натиск за външния вид на жените артисти, отбелязва АФП.

В допълнение към дискриминацията на работното място, дамите са изложени също на тормоз и сексуално насилие.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Майк Алън Патън

    23 1 Отговор
    Какво отношение може да очакват към себе си разни певачки , които си обличат и появяват публично , голи , полуоблечени , като леки жени и прости-тутки ?
  • 3 Механик

    17 1 Отговор
    Женомразството го видяхме съвсем скоро. Казва се "Удушен Пейо и жена му Габриела".
    Толкова за женомразството.
    п.п.
    А, и да уточня- оная конвенция няма да мине тука.
  • 4 САП

    13 0 Отговор
    Айде пак квотни принципи.

    "Занижете критериите за да можем да се наредим и ние".

    За съжеление много от жените изпълнителки пробиват с провокативно сексуално поведение и правилото секса продава, но такива слава е твърде краткотрайна и на висока лична цена.

    А и самите жени, са склонни да провокират сексуално за да получат нещо, а после реват, че са подтискани.
    Не казвам, че мъжете са светци, но не можеш да предлагаш нещо за да получиш определена услуга(договор, роля и др.) и след, като го получа решават, че няма да изпълняват предложеното. В бизнеса подобно поведение му се вика с друго име "измама" и след това определно ти излиза през носа.

    Но е и факт, че стъпиш ли на този път няма спиране.

    Има едно правило, което жените трябва да спазват за мен "не предизвиквайте желания на, които не смятате да отговорите" и "не давайвайте обещания който не смятате да изпълните".
    При бизнес срещи секси облеклото или още по предизвикателното е не подходящо, за щото се отправя определно предложение. За съжеление над 90% процента от жените не умеята да се облеката така, че да бъдат красиви без да отправят сексулни послания.

    И много често си патят от това.
    Скъпи дами при мъжете сексуалната стимулация 70-80% процента зрителна замислите се точно какво предизвиквате с облеклото си. Просто е невъзможно да настъпваш там и да не си изпатиш.
  • 5 Йдйдй

    11 1 Отговор
    Това на снимката мяза на дрогирано чучело ,каква дама може да е . То за това и си правят гаври стях

    Коментиран от #9

  • 6 Кадир

    8 0 Отговор
    А мъжемразието?
  • 7 Идън

    2 0 Отговор
    В рок музиката е различно и на жените се гледа по друг начин. Рокът не е комерсиална музика- тя е за ценители. STRANGE KIND OF WOMEN-,, Burn,,
  • 8 ДОПУСТИМО Е !

    1 2 Отговор
    Това е правилното отношение ! Знаем какво представляват жените !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.