Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 12:46 1 669 8

Какви тайни крие тракийската гробница в Мезек

  • тракийска гробница-
  • мезек-
  • траките

Тя е ценен паметник, обогатяващ нашите представи за строителните умения на траките, за техния бит и религиозни представи

Какви тайни крие тракийската гробница в Мезек  - 1
Снимка: БГНЕС

Гробницата при Мезек е една от най-големите на Балканския полуостров и представлява Великолепно архитектурно съоръжение. Това е тракийска куполна гробница от микенски тип датирана от IV – III в. пр. Хр.

Открита е през 1931 г. в могила с височина 14 м и диаметър повече от 90 м. Проучена е от известния български археолог Богдан Филов.

Има ориентация изток-запад с вход от изток и е изградена от големи, добре обработени каменни блокове. Никъде не е използван хоросан за спойка на квадрите, които са свързани помежду си с железни и дървени скоби.

Общата дължина на гробницата е почти 30 метра, като само коридорът е дълъг 20 м и висок между 2,40-2,60 м. От него се влиза в две камери с правоъгълен план, следващи една след друга, пише БГНЕС. Коридорът и преддверията са засводени с триъгълен свод. След тях се влиза в същинското гробно помещение, представляващо кръгла камера с диаметър 3,3 метра и височина над 4 метра.



Археологическите проучвания показват, че гробницата е използвана нееднократно - там е имало най-малко четири погребения.

Намерените в нея предмети датират от втората половина на IV в.пр.Хр. до средата на III в. пр. Хр.

Наличието на погребално ложе означава, че най-ранното погребение е било извършено чрез трупополагане. Запазени са били следи от облекло, полепнали върху задната страна на великолепен нагръдник, положен върху тялото на покойника.


Споменатият масивен нагръдник е от обковано със сребърен позлатен лист желязо, той е представлявал важно рангово отличие на погребания вътре тракийски аристократ. Той е богато орнаментиран в пет релефни пояса. Открит е и масивен бронзов тракийски свещник, висок 1.34 м, като горната част е увенчана с великолепна фигура на танцуваш сатир. От същото време датира и скулптурата на глиган.

Глиганът е изработена фигура, отлята от бронз. Дължината му е 108 см, а височината 80 см. Очите са изработени от цветни камъни в три цвята - черна зеница, обградена от два концентрични пояса в жълто и синьо.

Гробницата при Мезек принадлежи към най-монументалните съоръжения от този тип, откривани някога на територията на Тракия. Тя е ценен паметник, обогатяващ нашите представи за строителните умения на траките, за техния бит и религиозни представи. Предполага се, че тя е била хероон (светилище на обожествен след смъртта си владетел) и там периодично са били извършвани ритуали в негова памет.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кадир

    1 12 Отговор
    Абсолютно никакви.
  • 2 чекмеджанъ

    5 2 Отговор
    имам интерес към артефактите, вече имам опит и престъпната търговия с антики
  • 3 Сребърен позлатен лист желязо

    6 3 Отговор
    Ко каза, ко...
  • 4 Бойко Българоубиец

    6 4 Отговор
    Тайните ги продадох на черния пазар хехе ГЕРБ ПОБЕДА!
  • 5 Демократ

    11 2 Отговор
    Открита през 1931 г. от археолога Богдан Филов. Вместо да бъде изключителен тракийски паметник на културата, защото по размери и богатство съперничи на гробницата в Микена, комунистическите културтрегери я държаха в забвение не само 45 години след 9.09.1944 г., но и много години след това. Ходихме там през 2008 г. и беше заключена, обвита в паяжина и ключа и беше в смесения магазин на с. Мезек, а магазинът не работеше. В Мезек се намира и изключителната крепост Мезек от византийско време, също тънеща в забвение. Богатствата по българските земи тънат в забвение, защото управляват неуки безхаберници родоотстъпници, а тези богатства, които са много в България, биха донесли огромни финансови богатства.

    Коментиран от #7

  • 6 СТИГА БЕ

    0 0 Отговор
    Ако не ми е приятел батМилко,... щах да кажа мустаците му
  • 7 бай Даньо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Демократ":

    Не разбрах точно кой е виновен, но излиза че е магазинера, защото той държи ключа на палатката, а магазина не работи, защото магазинера е отишъл за стока в близкия град Ористиада или Одрин
  • 8 дядо поп

    1 1 Отговор
    Не знам гробницата какви тайни крие , но избата в Мезек крие течни !съкровища