Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 21:52 3 189 21

5 неща, които детето не бива никога да чува и вижда в дома

  • родители-
  • деца-
  • дете-
  • възпитание-
  • отглеждане-
  • кавга-
  • скандал-
  • спор

Родителите трябва да бъдат изключително внимателни и чувствителни към децата, когато усетят, че помежду им назрява спор или конфликт

5 неща, които детето не бива никога да чува и вижда в дома - 1
Снимка: Shutterstock

Във всяко семейство има кавги, които понякога и бурни скандали, но крехката детска психика не винаги е в състояние да "смила" събитията.

Когато родителите се карат, използват нецензурни думи и говорят на висок тон, светът на детето се разделя на две части и то се оказва заклещено между тях. Това предизвиква силно вътрешно напрежение, в резултат на което то може да развие фобии, кошмари и психически разстройства, пише jenata.blitz.bg.

Освен това, наблюдавайки родители, които не могат спокойно да комуникират помежду си, детето научава, че ако има някакви разногласия, винаги трябва да се крещи, да проявява агресия и открито да се влиза в конфликт.

Скандалите между възрастните не са единственото нещо, което не трябва да се случва пред детските очи. Ето кои други неща, според психолозите, малчуганите не бива да виждат и чуват никога:

Разговор на висок тон

Детето не трябва да се страхува от родителите си, затова при общуването с него е допустимо само взаимно уважение и спокоен тон.

Ако стане свидетел на конфликт и разговор на висок тон, по-добре е внимателно да го отведете в друга стая, да го разсеяте с игра, а след това да се справите със ситуацията насаме с партньора си.

Разбира се, ако малчуганът е зад стената и започнете да крещите, той пак ще ви чуе, затова опитайте да продължите разговора спокойно.

В зависимост от това колко често детето наблюдава конфронтацията между родителите си, то ще развие това като обичаен модел на поведение. Това ще се превърне в реакция, в рамките на която е най-безопасно да съществува.

Между другото, диапазонът от реакции е доста широк: детето може да се оттегли, да се затвори в себе си, да изпадне в паника и да прояви агресия.

Използване на ругатни и обидни думи

Ругатните и обидите са недопустими. Децата поглъщат информацията като гъба. Те разчитат поведението на значимите за тях възрастни и впоследствие го смятат за правилно.

Затова, дори ако в момента преливате от негативни емоции, опитайте да се сдържате и да не давате лош пример на рожбата си, която може не само да обогати речника си с неправилни думи, но и да се травмира дълбоко.

Въвличане на детето в скандала

Фрази като: "А майка ти..." или "Баща ти първи започна..." са строго забранени при общуване с дете. Изключително важно е също така и да не питате наследника си за мнение кой родител е прав и кой - не. Той обича мама и татко еднакво и не трябва да го принуждавате да прави избор!

След неприятен инцидент опитайте да поговорите с него за чувствата си, особено ако е станал свидетел на конфликта. Обяснете му, че кавгите се случват в живота на всеки, но те не са нещо фатално.

Физическо насилие

Насилието в една връзка по принцип е недопустимо, но ако детето види как мама и татко дори леко се удрят един друг в пристъп на гняв, тогава ситуацията рискува да придобие много по-негативен оттенък в бъдеще.

Последствията от нещо подобно могат да бъдат необратими. Детето може да се затвори в себе си, да спре да говори с другите, да започне страда от фобии, а в бъдеще да реши, че физическото насилие е единственото възможно решение на конфликта.

Общуването с детето може да бъде трудно, но трябва да се случва.

Обсъждане на детето в негово присъствие

Обсъждането на неговото поведение, характер или други лични аспекти с някого навън и особено в негово присъствие е недопустимо. По този начин може не само да загубите авторитета и доверието му, но и да го "наградите" с редица комплекси.

Ако е възникнала неприятна ситуация и сте недоволни от поведението на наследника си, не го споделяйте с всеки срещнат, а говорете за това лично с него.

В такъв момент също така е важно да говорите със спокоен тон и да обръщате внимание не само на негативното поведение, но и на положителните аспекти, като отбелязвате силните страни на детето. Така няма да подкопаете авторитета си, а то ще научи урока много по-добре.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    16 0 Отговор
    единственото , което е табу за детето ви-никога не обсъждайте семейните приятели пред него! или други такива отношения с тъщи и роднини!! ще патите
  • 2 Роза

    17 2 Отговор
    Всички препоръки в статията са правилни,но повечето хора са груби и нетактични и не ги спазват,за съжаление!Когато детето израсне в лоша обстановка,от него не става качествен човек в бъдеще!

    Коментиран от #4, #20

  • 3 Спомням си щерката на шефа

    10 1 Отговор
    5 годишна, идва при мен разревана и ми вика татко и мама правят секс, аз влязох и татко ми се разкрещя.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Писателя Айзък Азимов

    6 0 Отговор
    В книгата Дюн1 пише: "Най-лошите момент в живота на малкото дете е този в който разбира че родителите му са създадени плът кръв и страсти"!

    Коментиран от #7

  • 6 Ширин

    5 0 Отговор
    Не само 5 неща. Недопустимо е дете или деца да узнават за спор между родителите. Нез значение колко разгорещен е бил спора.
  • 7 Град Симитли

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Писателя Айзък Азимов":

    Франк Хърбърт е написал "Дюн".

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Питай Байдън

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "КОТарАК":

    Грешен чип и смях... Митеран от Германия нарече Е Макрон.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Механик

    11 7 Отговор
    И, толкова хилядолетия преди "блиц и британските учени" да стигнат до тия премъдрости, как са живели децата на хората? Човечеството да не е изчезнало?
    След както оправихте "щастливите кокошки" и кривите краставици, друга някаква мъдрост ще имислите ли?
    Баааа, то човек да го догнусее от либералини лиготии, начийййй!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Анонимен

    7 1 Отговор
    Родителството не може да се дели по равно, но трябва да се полагат усилия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Читател

    0 5 Отговор
    Маре ти деца имаш ли или просто преписваш статии.
  • 17 Напротив

    7 0 Отговор
    Нищо не трябва да му се спестява. Просто трябва да му се поднесе по правилния начин . Така ще е готово за живота . Нямаме нужда от агнета във вълчи времена . Защото когато свали розовите очила няма да знае какво да прави .
  • 18 Румен Американеца

    3 1 Отговор
    А тези ваши правила важат ли в модерно семейство с двама татковци?
  • 19 Гошо но не от почивка

    3 0 Отговор
    Всичките описани неща съм ги преживял. Отделно баща ми обичаше да се шегува, че съм осиновен, а майка ми постоянно повтаря (включително и до ден днешен): "когато те родих, ревах! Исках да си момиче, да тв кръстя Елица... а ти момче. Ужас". Но нищо. Това е минало. Израстнах грамотен член на нашето общество. Добър данъкоплатец така да се каже. Мислещ всеки ден за самоубийство. Всичко е наред и прекрасно. Да живеят семейните ценности. И разбира се "грамотните" и "възпитани" учители, които също псуват, крещят и те обвиняват за размириците в близкия изток, глада в Сумалия и за собствения си храх. Всичко е наред и прекрасно както вече казах.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.