Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 17:15 2 602 11

Как да спрем загубата на колаген в кожата си

  • колаген-
  • кожа-
  • подмладяване-
  • хранене

Дерматолозите са установили, че между 25 и 30-годишна възраст започваме да губим 1% колаген годишно

Как да спрем загубата на колаген в кожата си - 1
Снимка: Shutterstock

Производството на колаген поддържа кожата ни еластична и стегната, но с напредването на възрастта, е по-трудно да се поддържат естествените му нива в организма. Минем ли 30-те, това най-явно се забелязва върху лицето и започва да се усеща в „изпукващите“ ни стави.

Причината за тези неприятни сигнали, че остаряваме е, че с течение на времето тялото ни все по-трудно усвоява достатъчно хранителни вещества, необходими за производството на колаген.

КОГА НАСТЪПВА ЗАГУБАТА НА КОЛАГЕН?

Дерматолозите са установили, че между 25 и 30-годишна възраст започваме да губим 1% колаген годишно. Този процес се ускорява след 40-годишна възраст.

Според лекари по естетична медицина, прилагането на правилните процедури може да помогне както за запазване на съществуващия колаген, така и за стимулиране на производството на нов.

Различните естетични интервенции, като радиочестотните терапии и нашумялата напоследък микронидлинг процедура, се отразяват добре за подмладяването на кожата, но все пак е необходимо да се придържаме и към добри ежедневни навици за грижа за кожата., пише ladyzone.bg.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОЛАГЕНЪТ И КАК ВЛИЯЕ ВЪРХУ ВЪНШНИЯ ВИД НА КОЖАТА?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло и се произвежда от клетки, наречени фибробласти. Основната му функция е да създава и поддържа структурите на тъканите, които изграждат тялото, като генерира устойчиви, здрави и гъвкави влакна, известни като колагенови влакна.

Те свързват съединителните тъкани като сухожилия, мускули или кожа. Започват да се отпускат с напредването на възрастта, тъй като метаболизмът на кожните клетки става все по-бавен, което оказва влияние върху скоростта на синтеза на колаген.

Намаляването на колагена, заедно със загубата на еластин, който е основен протеин в кожата, отговарящ за осигуряване на еластичност, и дехидратацията на кожата, са три от основните фактори, които влияят върху стареенето на кожата.

Една добре планирана ежедневна рутина, обаче, може да помогне за запазването и увеличаването му - без да прибягваме до иглата с ботокс. Ето и как естествено да помогнем на тялото си да запазва и произвежда колаген:

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИЯ КРЕМ

Когато става дума за грижа за кожа, слънцезащитните кремове ще се винаги на първо място. Това е така, защото ултравиолетовите лъчи влияят върху производството на колаген в кожата, като ускоряват бързото му разрушаване и забавят възобновяването му.

Съществува ли здравословен тен и как да предпазим кожата си – съветите на дерматолог

АНТИОКСИДАНТИ

Антиоксидантите действат на кожата като гъба, която поглъща свободните радикали, които могат да се появят в тялото чрез външни фактори като замърсяването на въздуха и ултравиолетовите лъчи.

Дерматолозите ни препоръчват да включим в режима си на хранене храни с високо съдържание на фитохимикали, които се съдържат в много растения, като зелен чай и джинджифил, които имат противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Освен това подпомогат клетъчното обновяване и стимулират производството на колаген и еластин в кожата, което води до подобряване на еластичността ѝ.

ХРАНИ БОГАТИ НА КОЛАГЕН

Храната играе огромна роля за доброто ни здравословно състояние. Редовното консумиране на храни богати на колаген и протеин ще помогне на кожата ни по-бързо да възстанови .

Включете в диетата си следните, богати на протеини и колаген храни:

  • Костен бульон
  • Риба - тон или сьомга
  • Млечни продукти
  • Ядки
  • Авокадо
  • Маслини
  • Храни, богати на витамин С, като домати, ягоди, портокали или чушки, също помагат за производството на колаген.

УБИЙЦИТЕ НА КОЛАГЕН

Намалете консумацията на мазнини и захари, както и на преработените храни. Те влияят на производството на колаген и еластин заради нискокачествените си протеини.

ХИДРАТАЦИЯ

Клетките ни се нуждаят от много вода, за да се регенерират и да елиминират токсините в тялото. Пиенето на вода е също толкова важно, колкото и слънцезащитният крем. Това са два тривиални съвета, които, обаче, имат ключова роля в стимулирането на производството на колаген.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенсионер

    16 3 Отговор
    Натискайте на свински уши и крака.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Механик

    17 2 Отговор
    Вземете си 3 свински крачета и 3 свински ушета! Гледайте да са добре почистени. Измийте ги хубаво със студена вода и ги поставете в тенджера под налягане. Налейте вода до като се покрият крачетата и ушенцата. Не слагайте сол!
    Включете котлона на умеерен огън. Преди да заври, отпенете добре. Затворете капак херметично. Когато чуете, че тенджерата започва да свисти, намалете котлона. Варете час и половина-два. Свалете тенджерата от огъня и изчакайте дападне налягането. Отворете тенджерата. Внимателно извадете ушите и краката. Проверете дали в бульона не са останали костици от краката. Обезкостете крачета, а ушите нарежете.
    Върнете всичко това в бульона. Включете пак котлона.
    Посолете добре. Сложете оцет на вкус и чер пипер (обилно). Обелете чесън и го пресовайте в паничка. полейте го с малко оцет да си пусне соковете в него. Свалете тенджерата от огъня и изачакхте да се поохлади. Добавете оцета с чесъна и разбъркайте.
    КОЛАГЕНА ви е готов. Яжте го топъл, а ако искате оставете да изстине напълно и да се желира.
    Наздраве!

    Коментиран от #4, #5, #7

  • 3 Българин

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пенсионер":

    Точно така, колега!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 УдоМача

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Жив и здрав да си! :)
  • 6 Хм Хм

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пенсионер":

    И от време на време шкембе.
  • 7 Идън

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Механик":

    Страхотна пача! Слагам и лют пипер. Това може да се яде и топло и като се стегне на студено.

    Коментиран от #8

  • 8 Да , ама

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Идън":

    Явно вие сте истинска българка , тоест - изчезващ вид ! А после.....?!

    Коментиран от #10

  • 9 Меню за вегани

    1 0 Отговор
    Пача, джолан и други желирани храни.
  • 10 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Да , ама":

    Когато бях дете ние не бяхме богати да готвим хубаво месо. Дядо купуваше от хората тези неща и баба ги приготвяше- най- вече през зимата и задължително на Васильовден.
  • 11 ганю

    0 0 Отговор
    важното да е някаква леш
    мръвки, пържоли, джолани
    да е драно, а не брано