Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 11:16 642 6

Проучване: Щастливият брак води до по-качествен живот

  • брак-
  • семейство-
  • по-качествен живот-
  • щастлив брак

По думите на психолога Михаела Джоргова нараства общественото одобрение към брака като институция

Проучване: Щастливият брак води до по-качествен живот - 1
Снимка: Shutterstock

Английско проучване показва, че двойки, които в първите години на брака си излизат по-често на срещи извън дома си, успяват да запазят добри взаимоотношения. Според друго проучване хората, които имат щастливо семейство, живеят по-здрав и качествен живот дори на 80 години. Тези данни представи координаторът за България на инициативата „Седмица на брака“ – Михаела Джоргова.

Семейства с по пет деца, бъдещи родители, двойки с над 50-годишен брак, възрастни и деца станаха част от инициативата, която у нас се провежда за 13-та поредна година с подкрепата на медии и кметове на над 20 общини.

По думите на психолога Михаела Джоргова нараства общественото одобрение към брака като институция, както и към инициативата, чиято цел е не само да стимулира двойките към законни взаимоотношения, но и запазването им във времето.

От 7 февруари кампанията обхвана различни възрастови и социални групи, които се включиха в над 10 инициативи, сред които и семинари за здрави семейства. А историите на близо 80 души станаха част от традиционния конкурс в Седмицата на брака. Награда на публиката в социалните медии и на страницата „Брак.бг“ и награда на журито в това 13-то издание получиха две семейства. Те ще имат възможността да отидат на 7-дневна почивка край морския бряг в Гърция напълно безплатно.

„Хубаво е да отчитаме, че човекът до нас не е даденост, а са нужни усилия за да съхраним близостта си. Чрез различните конкурси и събития искаме да провокираме хората да изразяват любовта си в семейството и да инвестират повече във връзките си. Превенцията е много важна. И ние акцентираме и върху сесиите за несемейни двойки и необвързани хора. Често влизаме в тези взаимоотношения или с големи очаквания, или подготвени чрез стереотипи, насадени от нашите родители. Но има съществени неща, за които е добре да бъдем подготвени“, коментира координаторът за България на инициативата.

За да се развиват правилно взаимоотношенията, сред темите са заложени в различните семинари в страната са важността на хумора в семейството, срещите извън дома, начините, по които човек се чувства обичан, споровете… Успоредно с тях обаче се реализират концерти за съвременна и класическа музика, както и тематични събития с танци като фламенко вечер. Всеки ден от Седмицата на брака има и по едно предизвикателство към двойките. А кметовете по общини заложиха на стимули за многодетните и дългогодишни семейства, предава "Дарик".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    3 3 Отговор
    Какво е щастлив брак ?!? За весела вдовица знам, обаче ЩАСТЛИВ Брак ???!!!???
  • 2 Пич

    3 2 Отговор
    Фактите са безспорни , но щастливите бракове са все по спорни ! Мъжете и жените се превърнаха в саможиви егоисти , без всякаква толерантност към човека , който " уж" са обичали , и живеят с мисълта , че следващият ги чака като сандвич от Макдоналдс, който само трябва да се поръча ! Е , докато разберат колко са глупави , живота им вече минава в графа - на изчакване !!!

    Коментиран от #3

  • 3 Сила

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Затова има много ЩАСТЛИВИ бракоразводните адвокати.......
  • 4 Мъдрият

    5 1 Отговор
    Ингилизите, не ни ги давайте за пример!

    Иначе като човек живеещ в добро, сплотено, сговорно и задружно семейство - смятам, че "щастливият брак"(думата щастлив - не е уместна, защото не е конкретна) дава по-голямо спокойствие, сигурност, опора и утеха на хората в семейството!

    Но за да бъде семейството ви такова(добро, сплотено, сговорно и задружно) - трябва мъжът и жената в него да си го направят такова! И да полагат постоянни усилия, за да се движат добре нещата!

    Не става от само себе си!

    И трябва винаги да мислят и за другия, за двамата като за едно цяло, а не да бъдат егоисти!
  • 5 Идън

    3 2 Отговор
    Един перфектен брак е като добре смазана машина Смазката е любовта- при истинската двамата осъзнават много добре своето несъвършенство и въпреки това отказват да се откажат един от друг.Всеки говори в множествено число- не АЗ а НИЕ. За такъв брак трябва много търпение и доверие. Никакви лъжи и тайни- дори и да са най- неприемливите. Гневът е добре да се изрази веднага- не да се натрупва- може да избухне в неподходящ момент. Или като виждаш, че е кипнал- да се изпариш. В споровете не трябва да има победител или губещ- вие печелите или губите заедно. И не казвайте неща- за които може по- късно да съжалявате- фокусът трябва да е върху проблема. Имайте чувство за хумор- то е част от интелекта. Интелигентният има и интелигентно такова.И се обичайте- дори в моменти, когато ви е трудно да се харесвате.
  • 6 Анонимен

    0 0 Отговор
    Пращи от интелект!