Всяка домакиня има в шкафа в кухнята брашно. То се използва в печива, за сгъстяване на сосове, супи, за палачинки и сладкиши. Какво брашно обаче купувате в магазина и знаете ли разликата между различните видове?
Основното е, че колкото по-голямо е числото на брашното, толкова по-тъмен може да бъде цветът му. Тази цифра изразява пепелното му съдържание в проценти. Например брашно тип 1150 е типово и има 1,15% пепелно съдържание.
Брашната с високо пепелно съдържание са с висок процент от обвивките на зърното, повече витамини, минерали и ензими. Те имат по-голямо количество белтъчини, но техните хлебопекарни свойства са по-ниски.
Брашно тип 500 е фино смляно и става за широка употреба. Пепелното му съдържание е 0.5%. Идеално е за хляб, както и за сладкиши, но съдържанието му на глутен не е особено високо. Точно то е и причината много жени да се чудят защо козунаците им не стават „на конци”. Всъщност, най-хубавите козунаци се правят с брашно тип 450, което е възможно най-финото на пазара.
Брашното тип 750 се води „Добруджа”. То отново е бяло, но с малко по-високо пепелно съдържание, което го прави и една идея по-здравословна алтернатива, пише Actualno.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Дупничанин
16:13 25.02.2024
2 Акула
Коментиран от #5
16:17 25.02.2024
3 лук на шайби
16:22 25.02.2024
4 По скоро
16:30 25.02.2024
5 Този коментар е премахнат от модератор.
6 Ломския
16:56 25.02.2024
7 Ако е от
Коментиран от #10
17:56 25.02.2024
8 в момента не е важен типа
18:08 25.02.2024
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 сочи
До коментар #7 от "Ако е от":
колко поема ма ма ша ти21:02 25.02.2024
11 ганю
става като камък и не на конци
търсете българска захар да не пише произход ЕС
водата да няма хлор
брашно добруджанско родно българско
питката става на конци и 20см висока
22:46 25.02.2024