Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 12:58 2 081 4

3 лесно достъпни храни са тайната на дълголетието

  • храна-
  • продължителност на живота-
  • дълголетие-
  • столетници-
  • здравословно хранене-
  • бобови култури-
  • боб-
  • грах-
  • леща

Бобът, грахът и лещата присъстват в менюто на много дълголетници

3 лесно достъпни храни са тайната на дълголетието - 1
Снимка: Shutterstock

Американският изследовател Дан Бютнер откри, че три сходни храни често се появяват в диетата на столетниците. Пред Daily Mail той споделя, че най-често консумираните храни от дълголетниците са боб, леща и грах.

Може да ви изненада, че не само зеленолистните зеленчуци като зеле, спанак, маруля и т.н. са в основата на добрите диети за дълголетие.

Бобовите растения,

казва Бютнер, са една от тайните на дълголетието. Бобовите растения като боб, леща и грах са едновременно лесни за готвене и евтини. Освен това, те осигуряват основни хранителни вещества, тъй като са пълни с фибри и протеини.

„Крайъгълният камък на всяка диета за дълголетие в света е бобът“, каза г-н Бютнер пред подкаста на ZOE Science and Nutrition. „Яденето на чаша боб на ден е свързано с около четири допълнителни години продължителност на живота в сравнение с по-малко здравословни източници на протеини“, казва специалистът.

Той предполага, че истинската храна, която помага на хората да живеят дълъг и здравословен живот са евтините неща, които всеки може да си позволи.

"В много африкански страни ядат боб и ориз, латиноамериканците готвят често боб и ядат царевична тортила, а италианците правят паста fagioli, в която също има боб. Всички тези ястия съдържат фибри, сложни въглехидрати и аминокиселини", обяснява проф. Бютнер.

Професор Тим Спектър, известен диетолог и съосновател на ZOE, обяснява, че бобът и варивата могат да подобрят здравето на червата и на свой ред да подсилят имунната система. Храните, богати на фибри, хранят микробите в червата ни, както и полифенолите, растително съединение с антиоксидантни свойства. Тези полифеноли подобряват здравето на червата ни, което е жизненоважно за здравата имунна система, каза професор Спектър в подкаста.

„Ако имате здрава имунна система, тогава тази имунна система възстановява тялото ви непрекъснато, бори се с раковите клетки, възстановява клетките, гарантира, че ще доживеете до старост, като открива проблемите рано“, казва професор Спектър.

"Разнообразието е ключова част от диетите за хората, живеещи в райони с най-много столетници. Не спагетите и макароните хранят тези здрави нации, а подправките, билките и зеленчуците, които се добавят към тях", казва професор Спектор.

Например в Япония има стотици разновидности на гъби и лук, боб, кисели краставички и други ферментирали храни, които добавят разнообразие към храната. Смесването на тази гама от съставки в богати супи и гювечи е обичайно в регионите на т. нар. синя зона - областите, населени с най-много столетници.

"Яденето на разнообразни храни означава, че е по-вероятно да получите различните витамини, минерали и хранителни вещества, от които се нуждаете", споделят експертите.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГМО

    2 0 Отговор
    Защото създават задушевна атмосфера и държат злите сили надалеч.
  • 2 Маг

    4 0 Отговор
    Ще ви кажа тайната на здравето и дълголетието ! Първо - грижете се за вашият черен дроб! Пийте продукти от бял трън , без да чакате да го закъсате! Един тримесечен курс на две години е достатъчен , за да може вашият черен дроб да унищожи всичко , което ви заплашва! Второ , почивайте сред природата , на места , където максимално ще избягате от електрически , радио , и подобни полета на вредни излъчвания. Забавлявайте се без телевизия и интернет , като така ще възстановте своята енергия , и няма да се чувствате вечно уморени . Трето , ако сте здрави , яжте всичко , но умерено! Не изключвайте нищо от менюто си , освен сладкото. Така метаболизма ви ще е в конференция , и няма да забрави да преработва някои продукти!
  • 3 Другото може

    1 0 Отговор
    Второ , почивайте сред природата , на места , където максимално ще избягате от електрически , радио , и подобни полета на вредни излъчвания.

    Но това, нема как да стане.

    Коментиран от #4

  • 4 Маг

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Другото може":

    Не четете внимателно ! Пише максимално , а не напълно , защото напълно не може да бъдат избегнати !