Last news in Fakti

27 Февруари, 2024 14:15 1 341 2

След критиките към външния ѝ вид: Ейми Шумър разкри, че страда от Синдром на Кушинг

  • ейми шумър-
  • актриса-
  • рядка болест-
  • синдром на кушинг-
  • подпухнало лице

Американската актриса беше засипана от коментари, че лицето ѝ е подпухнало

След критиките към външния ѝ вид: Ейми Шумър разкри, че страда от Синдром на Кушинг - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Актрисата и режисьор Ейми Шумър разкри, че има синдром на Кушинг.

Тя разкри състоянието си, след като бе засипана от коментари, че лицето ѝ е подпухнало.

Първоначално Шумър приписа промяната във външния си вид на ендометриоза. По думите ѝ обаче последвала диагноза - Синдром на Кушинг я е накрало да се чувства „преродена“.

"Съществуват няколко вида болест на Кушинг. Някои от тях, които могат да бъдат фатални, изискват мозъчна операция или отстраняване на надбъбречните жлези", каза актрисата пред бюлетина News Not Noise.

"Аз имам онзи вид Кушинг, който просто ще се оправи от само себе си и аз съм здрава, което е най-великата новина, която може да си представите," добави тя.

Какво знаем за Синдрома на Кушинг

Синдромът на Кушинг се появява, когато човек дълго време има повишени нива на кортизол - основния хормон на стреса в организма. Той засяга най-вече хората, приемащи стероиди.

В уебсайта на NHS се казва, че синдромът може да бъде сериозен, ако не се лекува, и е рядко срещан.

Той често е резултат от продължително приемане на стероидни лекарства, особено таблетки, които съдържат синтетична версия на кортизола.

В много редки случаи синдромът може да бъде причинен от това, че организмът произвежда твърде много кортизол, причинен от тумор в хипофизната жлеза в мозъка или в една от надбъбречните жлези над бъбреците.

Кортизолът е известен като хормон на борбата или бягството. Когато изпраща алармени сигнали до мозъка в отговор на стреса, той може да повлияе на почти всяка система в организма - от имунната система до храносмилането и съня.

Синдромът се среща най-често при млади жени.

Симптомите обикновено бавно се влошават, ако не се лекуват, а според уебсайта един от основните признаци е наддаването на тегло и повече телесни мазнини. Симптомите могат да включват:

Повишена мастна тъкан в областта на гърдите и стомаха, но тънки ръце и крака. Натрупване на мазнини в задната част на шията и раменете, известно като "биволска гърбица". Зачервено, подпухнало, закръглено лице.

Други симптоми включват кожа, която лесно се натъртва, големи лилави стрии, слабост в горната част на ръцете и бедрата, намалено либидо и проблеми с плодовитостта, депресия и промени в настроението.

Източник: www.bbc.com


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крушинг ли е ,що е,

    4 1 Отговор
    Ама туй в пазвата е мнооо добре!
  • 2 Меган Съселова

    2 0 Отговор
    Адриана Лима май и тя напоследък страда от този синдром. В лицето много прилича на тая на снимката.