Last news in Fakti

15 Януари, 2014 18:42 1 149 1

Таня Андреева: Градим 11 малки пироговчета

  • спешна помощ-
  • здравеопазване-
  • спешни центове

МЗ изгражда комплекси за спешна помощ на територията на цялата страна

След като встъпих в длъжност, първото нещо, с което започнах, беше спешната помощ. Реформата стартира. Ако всичко върви по план, до две години ще имаме завършена реформа в Спешната помощ. Това заяви в интервю за предаването „Лице в лице” министърът на здравеопазването Таня Андреева.

„В момента работим по анализа за това какво оборудване трябва за всички комплекси за спешна помощ, които ще се изградят на територията на цялата страна. Те ще бъдат 11 – 11 малки пироговчета. Във всяко едно от тях ще има един и същ вид апаратура и кадрова обезпеченост, посочи Андреева.

Предвиждат се повече колцентрове и повече диспечери, тъй като забавянията се случват в някои градове, а в други проблем с недостиг на лекари и екипи няма.

Парите за здравната реформа ще дойдат в началото от държавния бюджет и така ще се покрият новите линейки и апаратури за новите спешни центрове.

По думите й всички граждани, които имат нужда от спешна помощ, ще могат да ползват тези спешни центове.

Тя обясни, че анализът за спешната помощ на територията на цялата страна показва, че най-трудната задача в системата е с кадрите. По думите й този недостиг се дължи на много неща и решаването му е много сложно, но като основна причина за това министърът определи ниското заплащане.

Недостигът на лекари е не само в България, а в целия Европейски съюз и този проблем стои пред всички бивши социалистически републики. Европейските лекари отиват към Канада, нашите - към Европа, посочи тя.

„Ще обновим може би 10-15% от парка автомобили и така ще бъде всяка следваща година. Като амбицията ни е в рамките на мандата всички линейки и апаратурата в тях да бъдат нови”, допълни Андреева.

Изключително важно е в здравеопазването да няма политически моменти. Всеки експериментира политически. Реалната реформа в здравеопазването спря някъде през 2000 година. От тогава само чуваме констатации. Затова здравеопазването в България е стигнало на дъното на пропастта, каза още министър Андреева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Нищо не градите! Всичко е разградено и разграбено.Здравеопазването има нужда от основен ремонт!