Last news in Fakti

3 Март, 2024 19:06 1 733 11

Израел ще преработи текста на песента си за „Евровизия“

  • евровизия-
  • израел-
  • песен-
  • песенен конкурс

Това се случва, след като организаторите на конкурса изразиха несъгласие със стиховете, които сякаш намекват за нападението на „Хамас" от 7 октомври

Израел ще преработи текста на песента си за „Евровизия“ - 1
Снимка: Shutterstock

Израел се е съгласил да преработи текста на песента, която може да бъде представена на „Евровизия“, съобщи в неделя израелският национален телевизионен оператор „Кан“, цитиран от Ройтерс.

Това се случва, след като организаторите на конкурса изразиха несъгласие със стиховете, които сякаш намекват за нападението на „Хамас" от 7 октомври.

„Евровизия“, която тази година ще се проведе от 7 до 11 май в шведския град Малмьо, се обявява за неполитическо събитие и може да дисквалифицира участници, за които се смята, че са нарушили това правило.

Водещата израелска кандидатура е October Rain („Октомврийски дъжд“) - балада, изпята от солистката Еден Голан.

В текста на песента, изтекъл в медиите, са включени стихове като „Не остана въздух за дишане“ и „Всички те бяха добри деца, всяко едно от тях“ - очевидни намеци за хората, които се скриха в убежища, докато въоръжените лица на „Хамас" извършваха убийства и отвличания на музикален фестивал на открито и други места, което впоследствие предизвика войната в Газа.

Телевизионният оператор „Кан“, който е натоварен да избере представителя на Израел в „Евровизия“, заяви, че е помолил авторите на October Rain и на класираната на второ място песен Dance Forever да преработят текстовете си, като същевременно запазят артистичната си свобода. След това „Кан“ ще избере официално песента, която да изпрати на журито на „Евровизия“.

Израелският телевизионен оператор поясни, че се е съгласил да направи промените след молба на президента на страната Ицхак Херцог. „Президентът подчерта, че особено в този момент, когато онези, които ни мразят, се опитват да изтласкат и бойкотират държавата Израел от всяка сцена, Израел трябва да звучи с гордост и високо вдигната глава и да издигне знамето си на всеки световен форум, особено тази година“, съобщиха от „Кан“.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    27 15 Отговор
    Кой исраел, и каква евровизия? Оня който изби 30000 окупирани и затворени палестинци ли. В какъв свят живеем де се види евреин трябва с камъни да се гони
  • 2 Лумпен

    26 14 Отговор
    Палестинска песен няма ли да има?
    Щом има израелска!
    Или евреите са вече в Европа?
    А палестинците да мрат от глад ако не са отстреляни от някой евреин!
  • 3 Да бе да

    20 0 Отговор
    И що търсят кривоносите на европейски конкурс?
  • 4 Сократ

    33 2 Отговор
    Кой гледа тази помия?
  • 5 Перо

    14 0 Отговор
    Защо Израел участва в този конкурс? Съобщете имената и страните, които са направили това! Това Евровизия ли е или Азиявизия?
  • 6 Въпреки че Евровизия е пълна порнография

    8 15 Отговор
    Израел пак не трябва да бъде допускан. Международна изолация за тези нацисти е нужна
  • 7 Евровизия....

    11 14 Отговор
    И какво общо има въобще Израел с Европа. Това са диваци

    Коментиран от #10

  • 8 Професор

    23 1 Отговор
    Израел не се намира в Европа а в Азия. По тази логика, Ливан, Сирия, Египет и т.н. също трябва да участват.
  • 9 Румпел Щилтсхем

    5 0 Отговор
    Защо таз азиатска държава шшше участва в европейски програми.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 БРАВО

    1 0 Отговор
    И ше им дадат ли първо място...