Last news in Fakti

11 Април, 2024 10:32 927 12

Представителката на Израел на "Евровизия" получи смъртни заплахи

  • израел-
  • евровизия-
  • смъртни заплахи-
  • нападки-
  • заплахи

Организаторите на песенния конкурс осъдиха нападките и заплахите, отправени към участничката

Еден Голан, представителката на Израел на песенния конкурс "Евровизия", който ще се проведе в Швеция през май, е получила смъртни заплахи в интернет, съобщи в. Jerusalem Post. Изданието съобщава още, че на фона на военния конфликт Израел-Хамас, стандартната охрана за певческия конкурс, която ще пази делегатите на финала в Малмьо, Швеция, е била увеличена три пъти.

Еден е получила заплахите в своя Инстаграм акаунт, след което е споделила страховете си със семейството и приятелите.

"Допусках, че може да получа подобни коментари", каза 20-годишната певица. "Чувствам се уверена и твърдо решена да представя Израел по най-добрия възможен начин. Нашата делегация пътува с обучен екип по сигурността, и съм сигурна, че те ще ни предпазят."

След като стана ясно за нападките, организаторите на "Евровизия" осъдиха като "неприемливи" целенасочените кампании срещу участници в песенния конкурс, предаде АФП. Самото участие на Израел в тазгодишния конкурс е съпътствано от множество призиви за бойкот и изключване на страната от програмата, на фона на навлязлата в седмия си месец война в Газа.

В изявление Европейският съюз за радио и телевизия (ЕBU), който организира конкурса, казва, че разбира, че "хората искат да се включат в дебат и да изразят мнението си" по темата за актуалните събития в Близкия изток. От съюза обаче посочиха, че са загрижени за "целенасочените кампании в социалните мрежи срещу някои от участващите артисти". Текстът не посочва конкретен изпълнител, но се появява точно в момент, когато 20-годишната Еден Голан е получила смъртни заплахи в профила си в Инстаграм.

"Ние твърдо подкрепяме свободата на словото и правото да се изразява мнение в едно демократично общество, но категорично се противопоставяме на всяка форма на онлайн злоупотреба, език на омразата или тормоз, насочени към нашите артисти или към всеки, свързан с конкурса", се казва още в изявлението на ЕBU. "Тези артисти идват на конкурса, за да споделят своята музика, своята култура и универсалното послание за единство чрез езика на музиката. Израелската обществена телевизия е член на Европейския съюз за радио и телевизия и следователно може да участва в конкурса "Евровизия", се посочва още в изявлението.

Преди близо месец от съюза принудиха Израел да промени оригиналния текст на песента си October Rain, считайки го за твърде политически, което е в разрез с правилата на конкурса. В следствие на това Израел издадоха песента Hurricane, която използва същата музика, но с различен текст и име.

Финалът на "Евровизия" ще се проведе на 11 май в южния шведски град Малмьо. Израел участва в песенния конкурс от 50 години, въпреки че географски държавата не се намира в Европа, пише в. Сега.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 намърдани политически

    26 2 Отговор
    Какво общо има местността наречена Исраел с Европа?Та да участва в евровизия.

    Коментиран от #8

  • 2 Котарак

    16 2 Отговор
    Извинявайте за въпроса, представителката мъж ли е?
  • 3 Палестина

    20 2 Отговор
    Защо не е на евровизия
  • 4 мммм

    17 2 Отговор
    Тази да да бъде позорно изганена и усвиркана
  • 5 Въпрос?

    16 2 Отговор
    Къде е Изрел, къде е Европа какво общо имат тия с Европа ??
  • 6 фашистите в казана

    13 2 Отговор
    изрел са нецивилизован народ . бирници и тефтераджии поркат по казината и прайд партита на открито . евреите управляват света . държат парите .
  • 7 фенче

    2 8 Отговор
    красавица е Еден, изглежда по мъдра и зряла от годините и, дано има успех на конкурса
  • 8 1111

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "намърдани политически":

    Отдавна задавам този въпрос, но никой не отговаря.
  • 9 ами,

    7 0 Отговор
    С това западналия политкоректен(конкурс) си прави само реклама защото нормалните хора отдавна са го отсвирили като някакво събитие.
  • 10 Н Е К А

    3 2 Отговор
    всеки се обяви за това България да ПРИЗНАЕ Палестина , за да участва и тя на мероприятия по света . СТИГА геноцид над този народ
  • 11 кабел

    0 3 Отговор
    Представителката не е мъж ,а нежна и красива жена. Ако беше мъж,щеше да е представител.

    Коментиран от #12

  • 12 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "кабел":

    Израел не е в Европа, чий го дири на ЕВРОвизия ❗ Това че не е песенен конкурс го знаят и гълъбите по площада ‼️