Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 14:58 761 3

Свързаха песента на Израел за "Евровизия" с нападението от 7 октомври

  • израел-
  • евровизия-
  • конкурс-
  • песенен конкурс

"Октомврийски дъжд" разбуни духовете сред феновете на песенния конкурс

Свързаха песента на Израел за "Евровизия" с нападението от 7 октомври - 1
Снимка: Shutterstock

Песента, с която Израел ще се представи на конкурса "Евровизия" тази година, предизвика дебати в страната, съобщи ДПА. Парчето носи заглавието "Октомврийски дъжд" и се изпълнява от 20-годишната певица Еден Голан.

Дебатите за песента, започнали в Израел, отново отвориха темата за дисквалификация на песента, пише БТА.

Според медийни публикации заглавието на песента насочва към нападението на "Хамас" над Израел на 7 октомври, при което бяха убити над 1200 души.

Песента все още не е представена официално. Според публикации израелският обществен телевизионен канал "Кан" (Kan) е обявил, че текстът на песента няма да се променя, дори да представлява риск за евентуално неучастие в конкурса.

Европейският съюз за радио и телевизия, който е организатор на песенния конкурс "Евровизия", обяви, че е в процес на оценка на текстовете. Всички телевизионни канали трябва да подадат записите си до 11 март. "Ако някоя песен е неприемлива по някаква причина, съответният телевизионен оператор ще получи възможност да участва с нова песен или с нов текст", обяви съюзът.

Организаторите вече се обявиха против изключването на Израел от конкурса, за което настояха шведски артисти по повод войната в ивицата Газа. Европейския съвет за радио и телевизия са категорични, че конкурсът няма да е сцена на политически сблъсъци.

Тази година "Евровизия" ще се проведе в Малмьо, Швеция, през май.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    8 1 Отговор
    Няма такава друга наглост като вашата, това само показва че евреите командорят света и си правят каквото си искат всички сме им роби
  • 2 Демокрация

    5 0 Отговор
    Израел е страна намираща се на континента Европа и затова участва в песенния конкурс на Европа? Само спортистите на Русия използват непозволени наркотични вещества и затова се състезават не със знамето на страната си.
  • 3 Лумпен

    2 0 Отговор
    Щом Израел може да участва!
    Трябва и палестинците да могат !
    И всичките им съседи!
    Или нещо бъркам ...?