Last news in Fakti

13 Март, 2024 13:16 2 092 27

Ето как се образуват следите от самолетите в небето

  • самолет-
  • следи-
  • образуване-
  • ниски температури

Инверсионни следи или още кондензационни следи се наричат линейните, приличащи на облаци, следи, образуващи се зад летателните апарати

Ето как се образуват следите от самолетите в небето - 1
Снимка: Shutterstock

Те се образуват при полет на летателен апарат само при големи височини, при които температурата на въздуха е от порядъка на -40 – -60 °C, пише сайтът Meteobalkans.

Инверсионни следи или още кондензационни следи се наричат линейните, приличащи на облаци, следи, образуващи се зад летателните апарати.

Явлението се наблюдава най-често в горните слоеве на тропосферата, значително по-рядко – в тропопаузата и стратосферата. В отделни случаи може да се наблюдава и на неголеми височини.

Тези следи се образуват при същите условия като студените мъгли. При по-ниски температури е нужно много по-малко количество влага, за да се насити въздухът до 100% относителна влажност. Ето защо такива следи се образуват при полет на даден летателен апарат само при големи височини, при които температурата на въздуха е от порядъка на -40 – -60 °C.

При толкова ниски температури, дори и малкото количество влага идващо от изгорелите газове и от въздуха е достатъчно за насищане на въздуха. Както за мъглата, така и за този вид следи са нужни така наречените кондезационни ядра, за образуването на водни капки.

Кондензационните ядра в този случай са частици от изгорелите газове, оставени зад двигателите. Но заради ниската температура, водните капки и парата веднага се превръщат в малки ледени кристали, които се виждат с просто око.

Друг механизъм за образуване на кондензационни следи е кондензиране на влагата от въздуха вследствие от пониженото налягане над крилата и в завихрянията (вортекс) след летателния апарат.

Кондензиралата влага прави тези завихряния видими за окото. Този ефект е типичен за по-влажна среда. За разлика от следите образувани на база на изгорелите газове след двигателите, следите заради промяна на налягането се образуват на по-ниски височини, където влажността на въздуха е по-голяма. Предимно при по-бавно движение на самолета при излитане или кацане. Видими са зад крилата, а не зад двигателите.

Преди да започнат коментарите за "пръскане", 5G и т.н.

Как да ги прогнозираме ?

Най-лесния начин е да погледнем карта, която отговаря за очакваната температура на 200 hpa ( или 10-11 км.). Ако температурата в този слой е около -55 / - 65 , то със сигурност ще се образуват следи. Разбира се, трябва да се наблюдават и възходящи потоци и по-влажен въздух.

Ако тези параметри не са налични, дори при ниски температури без възходящи вихри - те няма да се образуват или ще са по-къси. Много често хората се чудят, защо едните самолети имат дири, а други не?

Самолетите често летят на различни височини, за да избегнат инциденти и да избегнат турбулентните движения, създадени зад другия самолет, но понякога разлика от 300-400 метра, променя условията за да се образуват самолети дири. Колкото по-ниско летят, толкова по-висока е температурата на въздуха и може да не е достатъчно студено за ресублимиране и за оставяне на следи.

Налягането и температурата на излизащия от турбината газ се различава от отделните производители на двигатели, това също може да бъде причина защо някои самолети оставят следи, а други не.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валерко

    24 10 Отговор
    Сега полуидиотите ще се включат с мъдри мисли по темата

    Коментиран от #7

  • 2 Сталин

    22 16 Отговор
    Следите от самолетите са от химикали ,най вече производни на алуминия ,който е невротоксин,затова последните 10-20 години са толкова много дебилите,има видеа на пилоти които са заснели системите на самолета с които се пръскат химикалите

    Коментиран от #6, #8, #10, #11

  • 3 мдаа

    19 7 Отговор
    А има и едни други следи, от целенасочено пръскане с химикали. Който не вярва, да иде в сайта на британското правителство и да прочете какви мерки предприема то срещу глобалното затопляне. Там ясно пише: "Инжектираме аерозоли в стратосферата".
  • 4 Божо

    9 10 Отговор
    Леле Божке, нищо не разбрах.Особено за тропопаузата и вортекса.
    Добре е за поръчкова статия - да не си мисли тълпата че ги ръсят с КОВИД
  • 5 Да бе!

    4 7 Отговор
    И един мармот завива шоколада в станиол....
  • 6 Сигурно

    15 8 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Видял си го в Интернет и трябва да е истина, нали? На никого не вярваме и всички ни лъжат, но вярваме на някакви случайни индивиди в интернета.
    Аз пък го работя това и подобни измишльотини няма. Има хиляди авиационни техници и инженери само в България, по света са милиони, които обслужват и ремонтират цялостно самолетите, не мислиш ли че щеше да се разчуе ако има нещо?
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 11 Отговор

    До коментар #1 от "Валерко":

    А ти пъленидиот ли си❓
    Инверсионните следи са по-къси и се разнасят за минути❕ Това което остава мнооого дълго, дори открай докрай на хоризонта не са само водни пари ❕
    Сравнение пушека от ауспуха на изправен автомобил и този от горящия масло ❗
  • 8 Къш Пировски

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    Едно от най-натоварените въздушни трасета допреди две години бе над Сибир. Така че теорията Ви за дебилитe намира потвърждение.

    Коментиран от #9

  • 9 Сталин

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Къш Пировски":

    Най натоварения маршрут е Европа е по линията Русе, Варна там трафика от Европа към близкия Изток и Африка
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 НАЧАЛНИК,ВАША МИЛОСТ🐛,

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Сталин":

    НЕ СЕ ПЛАШИ....
    УВИВАЙТЕ СЕ С АЛУМИНИЕВО ФОЛИО
    И ПИЙТЕ ЙОД ....И МОЛИТВАТА🙏......
  • 12 ха ха

    10 3 Отговор
    Абе, луди ора! Кой ще тръгне да те трови от такава височина, бре? Един самолет има нищожен полезен товар - Мрията дето си отиде в Украйна имаше най-много. Следващият е с наполовина полезен товар. Ще трябват стотици самолети навенъж с най-силната отрова позната на човечеството за да гътнат половината население на България и то при идеални условия. Има идеи за геоинженерство и някои се прилагат, ама чак да спираме глобалното затопляне с пръскане е пълна дивотия. Един вулкан изхвърля в атмосферата толкова вещество, че трябва цялото човечество да работи с години за да докара малко замъгляване в атмосферата. Св, Елена в Щатите през 80-та година е хвърлила толкова въглероден двуокис, колкото цялото човечество е успяло за 1970-та година УМНОЖЕНО по 250. Това е все едно 250 години да работим със замърсяването от 1970-та. Давос пак насажда страхове, когато човек го е страх търси някое божество да му реши проблемите. Така се пръкват я Сорос, я Путин за утеха на идио...тите... Вървим към идиокрация и това е проблемът.
  • 13 Гост

    3 1 Отговор
    Кондензация - да. Кристализация - да. Но това не е вода, а е кондензирали вещества от процесът на изгаряне на горивото и не ме убеждавайте колко били безобидни. Едва ли стават за пиене.

    Коментиран от #15

  • 14 БРАДВАР

    6 2 Отговор
    Необразованите фантазьори, почитатели на теориите за пръскачките да се самоизтрият ако може.
  • 15 ОРГАНИЧНА ХИМИЯ - 8 КЛАС

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Точно така - веществата от изгарянето на въглеводородите /керосин/, тоест от реакцията на керосина с кислорода, които могат да кондензират са ВОДА в газообразно агрегатно състояние - тоест пара, която оставя видима следа заради ниската температура на височоната на полета.
    При земята не се забелязва.
    Другото което се отделя не може да кондензира - въглероден двуокис, азот и сажди.
  • 16 Серсемин

    12 2 Отговор
    Млиони хора работят в тази сфера, пилоти, стюардеси, техници, авиоинженери, и т.н. и т.н.. Как пък до сега никой не се изпусна и да разкрие тайната. Много сплотена и тайна организация ще излезнат тези авиатори. Ами нали като пръска теб и мен, пръска си и него и децата си. Смешковци! Я кажете сега нещо за ХАРП и плоската земя. Кво казват в тубата,а?

    Коментиран от #19

  • 17 робсън

    2 0 Отговор
    При кацане на въздухоплавателното средство на пистата за излитане и кацане зад крилата се образуват опашки, състоящи се от водни пари. Последните са вследствие на разтопяването на леда, покрил крилата на въздухоплавателното средство на голяма височина от порядъка на 8 000 метра до към 11 000 метра, където температурите варират между минус 50 градуса по Целзий и минус 65 градуса. Отново по Целзий.
  • 18 Хаха

    7 1 Отговор
    Нещо разпръсквано от самолет на такава височина никой и нищо не може да предрече къде ще падне.Въздушни течения,ветрове и т.н Пиите си ракията вечер и спете спокойно
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Серсемин":

    Нали знаеш , че ДОСТА неща обявени за ТЕОРИЯ НА КОНСПИРАЦИЯТА се оказаха ИСТИНА❗ Включително и цитирания от самия теб ХАРП ❗

    Коментиран от #20

  • 20 Серсемин

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Къде? В интернет? Където всеки с телефон с камера "наУчен капацитет" може да изказва компетентно мнение.

    Коментиран от #21

  • 21 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Серсемин":

    А ти в учебника по физика или история ли ги търсиш 😀😀😀😀

    Коментиран от #24

  • 22 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 0 Отговор
    Следващата статия да е - Земята не е плоска, Земята не е център на Вселената и всичко не се върти около нея, Земята се върти около Слънцето, а не обратното! И ще видите каква разгорещена дискусия ще се разрази!
  • 23 Луноход

    1 1 Отговор
    Да има 2 типа следи едни изчезват минута след самолета другите стоят по цял ден и става като облак но не ни пръскат нас а отразяват слънцето защото може би наистина се е прецакала планетата..
  • 24 Серсемин

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Духовит си! Можеше поне в Science или National geographic. За теб поне, мнението ми е, че си с акъла си. Що са праиш на улав?
  • 25 Сойка Присмехулка

    3 2 Отговор
    През социализЪма, когато имахме бойна авиация, състояща се от МиГ-21 и МиГ-23. Правеха учебни полети всякакви - на голяма височина, на свърхзвукови скорости. Когато летяха на високо също оставяха следа. Единична. Та те с какво ни ръсеха?

    Коментиран от #27

  • 26 Праскал

    0 0 Отговор
    Съм стюардеса.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.