Last news in Fakti

16 Март, 2024 18:42 2 640 12

3 съвета от финландски психолог за това как да бъдем по-щастливи

  • психолог-
  • съвети-
  • щастие-
  • финландия

В продължение на шест години Финландия е най-щастливата страна в света

3 съвета от финландски психолог за това как да бъдем по-щастливи - 1
Снимка: Shutterstock

В продължение на шест години Финландия е най-щастливата страна в света. Но е често срещано погрешното схващане, че хората там просто са родени с положителен възглед за живота, казва Франк Мартела, финландски изследовател по психология и философ. „Би било по-точно да се каже, че Финландия е страната с най-малко нещастни хора в света“, казва Мартела пред CNBC Make It.

Това до голяма степен се дължи на три принципа, често срещани във финландското общество, които помагат за насърчаване на щастието, казва Мартела:

  • Силно чувство за общност и свързаност
  • Правене на добри дела за други хора
  • Намиране на ясна цел за себе си

Ето защо те са толкова „решаващи“ и как да ги включите в ежедневието си, според Мартела.

Общност, благотворителност и ясна цел

Да имаш хора около теб, които се грижат за теб и на които ти държиш, прави хората щастливи“, казва Мартела. „За щастие това може да е вярно дори при много тежки материални условия.“ Дори и без стабилен дом, хората могат да намерят щастие, като излизат с приятели, посещават семейства и се свързват с други чрез игри на карти или други забавни дейности, показват проучвания, пише businessnovinite.bg.

На кои места по света хората живеят най-дълго

Що се отнася до правенето на добри дела за други хора, проучване на Държавния университет в Охайо от 2023 г. на 122 души с тревожност, депресия и стрес установи, че извършването на добри дела за другите им дава по-голямо чувство на удовлетворение от живота и щастие. Това могат да бъдат малки действия, като да кажете на някого, че изглежда страхотно днес - или по-големи, като да помогнете на колега по проект или да купите добър подарък за любим човек.

Когато помагате на някого, когато имате положително въздействие върху другите, вашето собствено щастие и чувство за значимост се увеличават“, казва Мартела. „В ситуации на криза обикновено има много възможности да си помагаме взаимно и това помага и за изграждането на чувство за солидарност.“

Намирането на вашата „цел“ може да е най-трудното от трите. Ако не сте сигурни в това, направете списък с това, което ви прави щастливи в живота,” съветва гост-учен Сунийл Гупта от Харвардския университет в неотдавнашната си книга „Ежедневна дхарма: 8 основни практики за намиране на успех и радост във всичко, което правите”. След това разберете какво свързва тези неща.

„Силното чувство за цел също улеснява понасянето на лошите условия“, казва Мартела. „Всъщност фокусирането върху промяната на тези условия е един очевиден източник на цел, който може да оживи човека и да му помогне да намери смисъл в сегашната си ситуация.“

Институциите играят голяма роля за щастието на Финландия

Има още един „ключов“ аспект за цялостния морал на Финландия, казва Мартела: „Добре функциониращи държавни институции. Склонен съм да кажа, че правителствата не могат да направят хората щастливи, но могат да премахнат много източници на нещастие.

Порочните практики при яйцата и пилешкото месо у нас продължават, казва Даниел Божанков

Достъпното здравеопазване и образование, например, са амбициозни цели в много страни по света. За Финландия това е тяхната реалност. „Начинът, по който работи страната ви, оказва огромно влияние върху вашето щастие“, казва Мартела.

Ако сте заобиколени от икономически, политически или социални вълнения, нищо няма да повлияе значително на вашето щастие, добавя той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако Путин

    11 9 Отговор
    спре агресията ще сме много по-щастливи
  • 2 БРАВО

    10 8 Отговор
    Е ся, след влизането на НАТЮ у Финландия, ще ударят дъното финландците.

    Коментиран от #4, #12

  • 3 ха ха

    12 2 Отговор
    Има един гиг на Исмо - финладски комик - където говори за Финландия като най-щастлива страна за четвърти път. Казва: "Аз веднага си помислих "аз ли съм единственият нещастен финландец?"... Представяте ли си как се чувстват останалите финландци с подобна мисъл..."
  • 4 ще ударят

    3 6 Отговор

    До коментар #2 от "БРАВО":

    дъното в кюлотите на май ка ти
  • 5 шантал

    3 1 Отговор
    Порочните практики при яйцата и пилешкото месо силно ме заинтересуваха. Изчервявам се докато пиша.
  • 6 Лошото

    3 2 Отговор
    е, че у нас трите принципа са точно обратните.
  • 7 Порочни практики

    6 0 Отговор
    Какви са тези практики с яйцата? Я , разкажете по-подробно,не ни дръжте в неведение. Явно не само в България има порочни практики. Но за Финландия никога не биха предположила ,че правят машинации с хранителни продукти!

    Коментиран от #8

  • 8 Напиши коментар

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Порочни практики":

    Лапсус, смесили са статиите - но то е част от хумора.
  • 9 Сайоре Мангафтут

    1 0 Отговор
    Това е щото много братчеди отидоха там да правят Чай Шукарие.Тука у малата музиката не спира батку па не знам кой е по-по-най щастлив.
  • 10 Стършели

    8 2 Отговор
    6 месеца слънчево затъмнение! Там има най много психоболни!
  • 11 Кот Бегемот

    4 6 Отговор
    след като освободиха България, влязоха фъф нату и прекратиха отношенията си с Русия скоро ще станат най-нещастната страна в света.
  • 12 Браво я

    0 4 Отговор

    До коментар #2 от "БРАВО":

    Ами като не ги щат руснаците кво да правят ?