Last news in Fakti

19 Март, 2024 16:45 1 084 0

Три съвета как да изградите здравословни навици, без да се отказвате

  • здравословни навици-
  • промяна-
  • ново начало-
  • съвети

Ето как да свикнете с новото начало

Три съвета как да изградите здравословни навици, без да се отказвате - 1
Снимка: Shutterstock

Диета от понеделник, спиране на алкохола след Нова година, а защо не и отново от понеделник. Обещавате ли си това? А може би си обещавате да тренирате, да сте редовни в залата, но някак си все не успявате да задържите обещанието си повече от седмица?

Много хора са така. Не се чувствайте виновни, че не успявате да спазите обещанията към себе си да започнете здравословни навици, които да превърнете в начин на живот. Това наистина е трудно и не на всеки се отдава просто така. Понякога са нужни повече усилия и промяна в цялостната нагласа, докато свикнете и докато наистина приемете новото за свой начин на живот оттук нататък.

За да успеете да изградите здравословни навици, които да останат задълго, а защо не и завинаги, опитайте тези 3 трика.

Бъдете последователни

Когато става въпрос за формиране на здравословни навици, отказването от вредните привички е най-трудно. Още по-трудно е приемането на мисълта, че този нов начин на живот трябва да е завинаги. Това автоматично прави нещата много по-трудни.

Представете си, че сте си обещали никога повече да не ядете любимите си лакомства, защото ви карат да качвате килограми. Знаете, че не трябва да ги ядете и знаете, че ако си ги позволявате от време на време, това ще ви изкуши да прегрешавате все повече. Именно отказът от нещата, които са вредни и знаете, че не трябва да практикувате, е най-трудният избор.

Но не е невъзможен. Припомнете си целта си – да постигнете красива и стройна фигура например. Действайте постепенно. Не си поставяйте цели, които не можете да изпълните моментално. Крайностите никога не са добро решение. Не изпадайте в тях, ако искате новите ви навици да останат задълго.

Направете си график

Един мъдър трик за свикване с новите здравословни навици е да си направите график. Помислете в кой момент от деня ще ви е най-добре да започнете промените. Това ще ви помогне да предпазите тялото и духа си от усещане за изтощение, което би могло да ви провали.

Съобразете ангажиментите си и заетостта си през деня, така че да отделите време за новите си здравословни навици, пише az-jenata.bg. Ако например сте решили да тренирате или да се храните здравословно, отделяйте време сутрин за приготвяне на храната или за изпълнение на упражненията ви. Ако сутрин сте прекалено заети за тренировки, запазете място в графика си за тях вечер и знайте, че в този час имате само този ангажимент.

Щадете се, не се насилвайте

Крайностите са вредни и определено са лош съветник. Ако искате наистина да изградите здравословни навици, от които да не се откажете, трябва да се щадите. Не се наказвайте, ако прегрешите някъде. Не си казвайте „никога повече“, защото това ще ви накара несъзнателно да се фокусирате именно върху старите вредни навици, които ви липсват. Така лесно ще се върнете към тях.

Когато не се насилвате прекалено и не сте твърде строги към себе си ще се научите да упражнявате самоконтрол, който с времето ще се задълбочи и ще стане все по-устойчив на изкушенията, дебнещи отвсякъде.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА