Last news in Fakti

26 Март, 2024 09:33 1 455 3

Какво разкрива за здравето ви любимата поза на сън

  • поза за сън-
  • здраве

Всички хора могат да бъдат разделени на три категории: спят по корем, по гръб, настрани

Какво разкрива за здравето ви любимата поза на сън - 1
Снимкa: Shutterstock

Всички спим различно. Някои обичат да спят настрани, други предпочитат по гръб на твърд матрак. Прекарваме около една трета от живота си в сън. Но винаги ли ни е удобно? Коя е най-добрата поза за спане?

Здраве

Сънят е много важен - в известен смисъл той е нещо като презареждане. Ето защо липсата му може да има отрицателни последици – да засегне памет, концентрация, реакции, решителност, емоции и физическо състояние. А позата ви по време на сън също може да има положителен или отрицателен ефект върху тялото.

Почивка

Опитайте се да спите поне шест часа всяка вечер. Проучванията показват, че недоспиването е страшен бич за здравето ни. След две седмици лош режим ще бъдете като изцеден лимон.

Поза на сън

Всички хора могат да бъдат разделени на три категории: спят по корем, по гръб, настрани. Вашата поза може да бъде полезна както за ума, така и за тялото. Затова нека видим плюсовете и минусите на всяка една.

По гръб

Спите ли по гръб? Тогава имате късмет, защото това е най-здравословната поза за сън! Спането по гръб е полезно за гръбнака. Тази позиция причинява леко напрежение на мускулите на гърба и врата. Освен това тази е най-добра за поддържане на кожата млада. Вашето лице няма да страда от преждевременни бръчки. Тази поза е добра и за жените, тъй като спането по гръб предпазва гърдите ви от увисване. Единственият недостатък на легналото положение е, че увеличава хъркането.

На една страна

Това е най-често срещаната поза за сън. Когато спите настрани, може да развиете болка в ръцете и краката. Спането на дясната страна също е лошо за храносмилането и може да причини киселини. Предимството на спането на ваша страна е подобряване на кръвообращението и намаляване на хъркането.

По корем

Имаме лоши новини за спящите по корем. Тази позиция е най-нездравословна, като провокира болки във врата и проблеми с гърба. Гръбначният стълб също страда, затова, ако спите така, вероятно често се будите през нощта. Сънят ви е нарушен.

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нойко

    4 2 Отговор
    Един ден всички ще спим по гръб. Затова всеки да спи както му е удобно !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 дедо Флашко

    4 0 Отговор
    Спете си както щете,въпросът е,да се наспивате.