Last news in Fakti

1 Април, 2024 07:55 1 431 5

Днес е най-опасният ден след смяната на часа

  • лятно часово време-
  • здраве

Лятното часово време може да предизвика усещане за умора и дори да навреди на здравето

Днес е най-опасният ден след смяната на часа - 1
Снимкa: Shutterstock
Миналата нощ за пореден път преместихме стрелките на часовниците си с час напред и така преминахме към лятното часово време. Връщането към работния процес в понеделник може да бъде трудно и бавно.

Някои хора могат да се чувстват по-преуморени или разсеяни. Може да бъде засегната тяхната продуктивност на работното място.

Преходът към лятното часово време се осъществява с цел да се спести енергия и да се използва по-ефективно дневната светлина. С този ход се цели да се намали използването на изкуствено осветление и отопление, което в крайна сметка води до по-ниски разходи за електроенергия и по-малко замърсяване на околната среда.

Лятното часово време може да предизвика усещане за умора и дори да навреди на здравето. Това може да доведе до повече трудови злополуки, причиняване на катастрофи или разсеяност.

Загубата на един час сън може да причини проблеми със съня в продължение на седмици, а научни изследвания показват, че броят на инфарктите и инсултите веднага след преминаването към лятно часово време нараства.

Сред начините за улесняване на адаптацията е повече излагане на слънце. "Случаят е подобен на пътуването в много различни часови зони, а необходимото за привикване на организма време е различно за различните хора", каза д-р Едуардо Санчес от Американската асоциация по сърдечно здраве.

Част от хората се опитват да привикнат към новото време, лягайки си един час по-рано в продължение на две или три вечери. Нарушенията в съня се свързват със сърдечни заболявания, когнитивни проблеми, затлъстяване и др. Объркването на вътрешния "часовник" не влияе само на съня, а и на кръвното налягане, стресовите хормони и метаболизма, пише dariknews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Часовник с кукувичка

    2 4 Отговор
    Добро опрвдание да се скатаеш от работа.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор
    Докога ще ни връткате с това връткане на чИсЪ ❓‼️❓
  • 4 1 април

    3 1 Отговор
    По заповед на генерал Борисов се отлага смяната на времето.
  • 5 Май ка ви да е, ба

    2 0 Отговор
    това със смяната на часа е супер безсмислица. Може и да е вършило работа през Първата световна, ама сега е простия. В нормалните държави (Русия) от години го премахнаха. Дано Путин когато ни освободи от евро-атлантизЪма премахне лятното часово време.