Last news in Fakti

4 Април, 2024 14:32 1 980 3

12 сигурни начина да засилите метаболизма си

  • метаболизъм-
  • хранене-
  • здравословно хранене-
  • плодове-
  • зеленчуци-
  • диета-
  • отслабване

Диетолог дава ценни съвети за здравословно ускоряване на метаболизма

12 сигурни начина да засилите метаболизма си - 1
Снимка: Shutterstock

Има редица прости съвети, които може да следвате като периодично гладуване, редовно практикуване на физическа активност и добър нощен сън, за да ускорите метаболизма си, насърчавайки изгарянето на телесни мазнини и загубата на тегло.

За да се засили метаболизмът, се препоръчва също така да се поддържа балансирана диета, като се набляга върху консумацията на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения и постни протеини, съветва actualno.com.

Диетоложката д-р Андреина де Алмейда ни дава някои съвети за поддържане на балансирана диета.

1. Термогенни (затоплящи) продукти

Термогенните продукти, като канела, джинджифил и кафе, съдържат канелен алдехид, джинджерол и кофеин - биоактивни съединения, които стимулират централната нервна система, ускоряват метаболизма и изгарянето на телесни мазнини.

2. Периодично гладуване

Периодичното гладуване е стратегия, която се състои от 16 до 24 часа непрекъснато без хранене. Това намалява отделянето на хормоните инсулин и глюкоза в кръвта и принуждава тялото да използва мастните клетки, за да осигури енергия. Периодичното гладуване обаче не е подходящо за всеки и се провежда под ръководството на диетолог.

3. Повече белтъчини

Увеличеното консумиране на протеини помага за увеличаване на метаболизма с между 15 и 20%, понеже организмът изразходва повече калории, за да смила това хранително вещество. Белтъчините стимулират производството на мускули - тъкан, която отнема повече енергия за поддържане.

4. Зелен чай

Зеленият чай съдържа катехини и кофеин - съединения с термогенни свойства, които помагат за ускоряване на метаболизма, карайки тялото да използва повече енергия. Освен това катехините, кофеинът и полифенолите, присъстващи в зеления чай, също засилват изгарянето на телесни мазнини и улесняват загубата на тегло. Препоръчват се 3 до 4 чаши дневно.

5. Спортуване 2 до 3 пъти седмично

Физическите упражнения, особено тренировките с тежести 2 до 3 пъти седмично, тонизират и увеличават мускулната маса, ускоряват метаболизма и отслабването. Това е така, защото мускулите използват повече енергия от мастната тъкан и така се ускорява метаболизмът.

6. Интензивни тренировки

Физическите упражнения с високи натоварвания също поддържат ускорен метаболизъм за около 4 часа.

Други физически упражнения, които може да се редуват с интензивните тренировки, са аеробните: ходене, бягане, плуване или колоездене, които също ускоряват метаболизма.

7. В-витамини

Витамините от групата B - B1, B2 и B6 улесняват преобразуването на енергията от въглехидрати, протеини и мазнини в калории и така ускоряват метаболизма.

Храните, богати на В-витамини, са месо (нетлъсто!), черен дроб, пълнозърнести храни, бобови растения, мляко и млечни продукти.

8. Намаляване на стреса

Редуцирането на стреса и безпокойството е важно за ограничаване на производството в организма на кортизол - хормон, чийто излишък намалява мускулната маса, съответно забавя метаболизма. Някои съвети за намаляване на стреса: класическа физическа активност; гимнастика от типа на йога; практикуване на хоби.

9. Кокосово масло

Кокосовото масло е богато на средноверижни мастни киселини, които стимулират нервната система, ускоряват метаболизма и подобряват физическото и психическото състояние на организма. Внимание: препоръчват се не повече от 2 супени лъжици кокосово масло на ден, които могат да се добавят към плодове, смутита или салати.

10. 7 до 9 часа сън

Достатъчният сън е от съществено значение за производството на GH - хормон, който увеличава мускулната маса, ускорява метаболизма и изгарянето на калории.

11. Лют червен пипер

Лютият червен пипер е богат на капсаицин - термогенно вещество, което повишава метаболизма и стимулира изгарянето на телесните мазнини.

12. Без захар и индустриално преработени храни

За да ускорите метаболизма си, е важно да избягвате захарта и преработените храни, тъй като те увеличават количеството мастна тъкан в тялото, а това забавя метаболизма. Затова се препоръчва да се избягват храни като торти, сладкиши, бисквити, всякакви колбаси и бекон, кашкавал и жълти сирена.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Обобщено....

    5 0 Отговор
    Трябва да не работиш, да имаш много кинти за скъпи био продукти и да нямаш ядове. Е как ще стане това?
  • 2 Иронично

    5 0 Отговор
    Тези правила не важат за бг топидиота който се скъсква от бачкане, яде боклуци, не спи нормално и все няма пари и време. Визирам себе си без да обиждам някого
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.