Last news in Fakti

5 Април, 2024 07:56 4 223 57

Нойзи с разтърсващи откровения за престоя му в затвора

  • ивайло цветков-нойзи-
  • изповед-
  • затвор-
  • арест-
  • откровения

"Срам, който прекрачва всичко досега в историята.", признава той

"В ролята и на юрист, и на нарушител разбирам шанса, предвиден в закона. В килията е студено. Ноември е, спуска се оловносива сутрин, за пръв път в живота си съм пъхнат зад решетките. Извърших нереална глупост. Лежа на единствената метална пейка и студът се просмуква в костите." Така започва разтърсващата изповед на Ивайло Цветков - Нойзи за престоя му в затвора пред DW.

""Колегата" по килия, около 22-годишен, ми дава единственото одеяло. Той поне ме разсмива - вътре е за открадната бутилка водка от денонощен магазин, след което, вместо да драсне нанякъде из квартала, седнал да си я изпие на тротоара пред магазина. Почти комиксов герой.

При него няма каталепсия, няма треска, няма нищо, тъкмо обратното - само огромна вътрешна празнота, докато аз трескаво разсъждавам за непредсказуемите кристализации как се стигна дотук, и една проста отлика, която дълбае в мен: никога преди нито съм правил подобно нещо, нито съм се сблъсквал със закона. И премазващ срам.

Срам, който прекрачва всичко досега в историята и отива в екзосферата на срама, където не ти се мисли за собствената ти глупост. Mоментен срив в разсъдъка. Но ето ме там, в дъното на килията: първи път безразсъден и виновен. Съдбата, лежа и мисля на пейката, докато съкилийникът крещи на полицаите да го пуснат, е като онова на Робърт Грейвс - уж беше благосклонна, а сега е “с полуслова, нашепвани едва”, и съм сам.

Като чаша, забравена на масата, ако обичате Лангстън Хюз. Никой не ми е виновен - става въпрос за обикновен случай на моментен срив в разсъдъка, добре описано явление, което доскоро познавах единствено като научен психологически конструкт.

Всекидневните сложни и стресови ситуации претоварват човешкия мозък до такава степен, че той понякога не е в състояние да прецени ситуацията и предприема ирационални действия или стратегии, както твърди психологът Рафаеле Родоньо".

Съществуват куп неврологични доказателства за промени във функционирането на здравия мозък, когато е ангажиран с неадаптивно поведение (включително, но и не само, обусловено от приема на алкохол), които водят до дефицити в преценката. Карл Густав Юнг например - позволете отново да посегна към най-високата лавица - пише обстойно за нарушения в когнитивния континуум, при който стресови фактори могат да доведат до временен срив на здравия разум.

Тук основният въпрос е свързан с изкуплението

Подобна липса на умствена гъвкавост се наблюдава според Юнг дори при "големи умове", т.е. всеки е податлив на въпросния моментен срив в здравия разум - той дава пример с Едгар Алън По. Разбира се, По не е блестящият пример за "здрав разум", ако въобще има място за шега. Там по-скоро се има предвид уж високата когнитивна способност за самоконтрол, която не е гаранция за нищо и не само може, но и често изневерява всекиму. Обаче тук и точно тук идва и концепцията за изкуплението - то, съчетано с чистия мой срам от самото прегрешение, е единственият път назад към самоконтрола и самопреценката - след, хайде пак Юнг, прекратяването на първоначалния стимул.

С други думи, моментният рационален срив е последван от осъзнатото покаяние, което е и майката на концепцията за изкупление. Тъкмо затова няма да ви занимавам с разни работи като префронталния лоб, в който нещо там отговаря за самоконтрола и контрола върху вниманието, и като се срине за кратък период от време, компрометира адаптивното поведение. Не, тук основният въпрос наистина е свързан с изкуплението.

Разбира се, още в гимназията между два футболни мача изчетох "Die Philosophie der Erlösung" ("Философията на изкуплението") на Филип Майнлендер, но ето че и това години по-късно не успя да ме предпази от лоша преценка на ситуацията и обикновена глупост. Защото животът ми припомни по относително безмилостен начин - извън строго християнския светоглед - че изкуплението не приключва с присъденото от съда и кумулативните наказания, а че е вътрешен морален процес, който отнема време, ако си правилно "построен", и че прегрешението остава да тежи дълго върху доскоро невинната ти глава.

Сгреших, разбрах, наказаха ме. Какво следва?

Някои от вас ще кажат "ама то е много по-просто - не бива да се прави така". Ще се съглася. В тропосферата на възприятията наистина е така - но ще ми простите и краткия научно-антропо-психологически подход, защото всъщност нищо никога не е "много просто". А ако изследваме причините, някой ден можем да отидем и към превенция, както правят наистина умните. Лично аз смятам да проуча възможности за подобна превенция, особено сред по-младите хора.

Така че да бъдем съвсем честни. Със или без Юнг, никой не е застрахован от собствените си тъпотии. Сгреших, разбрах, наказаха ме. За мен изкуплението тепърва започва. Няма вече "погрешна преценка" (critical lapse of judgement) или "когнитивен провал" (personal cognitive failure) - глупостта си е глупост още от Еразъм насам.

Намеренията ми? Те са също така прости. Ще бъда чист и за пример - както преди. В ролята и на юрист, и на нарушител, разбирам шанса, предвиден в закона.

А ако моят казус е успял да пробуди дори неколцина за тези често срещани проблеми, би било чудесно. Говорим, в голяма степен, дори за обикновено неприличие, което по принцип ми е чуждо.

Разбирам къде се намирам и какво следва. Тъкмо затова ще се опитам да ви убедя с вид перипатетия на една прочута рекламна фраза - just DON"T do it*. Дано успея."


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аве

    56 5 Отговор
    Бля, бля, бля, до следвъщия път?
  • 2 ХАХАХА

    66 6 Отговор
    И кой се интересува от размислите и страстите на този "комиксов" герой.? Четейки стигнах дотам, където пак започва да показва ,колко е интелигентен с неразбираеми си думи. Получил си е заслуженото,но явно пак заработва някое хонорарче с това интервю пред дзелето .
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 да да

    45 4 Отговор
    Голям мизерник
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дринкендрайв

    50 0 Отговор
    Така се пишат философски трактати, зад решетките.
  • 7 Истината му е майката

    34 2 Отговор
    Пияната тиква иска да реве и ние ще го преместим в другия крачол.

    Коментиран от #14

  • 8 свидетел

    47 2 Отговор
    дървен философ, живеещ в собствен свят ! т.е. - "звездите ми говорят"....
  • 9 Механик

    53 3 Отговор
    "Ноември е, спуска се оловносива сутрин, за пръв път в живота си съм пъхнат зад решетките. "
    Tова е затвор и той е еднакъв за всички. Това, че имаш някакъв нелеп прякор, не те прави различен.
    "Извърших нереална глупост. "- ето за това си там. За да си вземеш поука, а не да хленчиш като женчо.
    А ако беше ударил и убил някого? Той на по-топло ли щеше да лежи? А дали ще можеше да дава интервюта за дойчизеле? А децата му дали щяха да са нахранени и стоплени?
    Аман от измислени герои.
    п.п.
    Ай чао, че отивам да са скъсам от рев за Ноздри.
  • 10 Aлфа Bълкът

    54 3 Отговор
    Този по физиономия мяза на стар пандизчия,
    ама по душа е джендър.
    Между арест и затвор правили разлика?
    Той 24ч изкара ли там въобще, че не помня?
    Набързо си плати гаранцията и сега го раздава кралицата на драмите.
  • 11 Свободен

    24 4 Отговор
    Просто спри пиенето!
    Колкото и сложно да го формулираш, очевидно е, че става въпрос за алкохолизъм!
    Както и при много от коментиращите - вечер ясно се усеща смрадта на джибри!
    Аз пък от десет години и една бира не съм изпил, но не крия, че се наслаждавам на агонията на безволевите и безхарактерните "мъже"!
    Слаби и нежни същества, с треперещи ръчички и сгърчени телца! Ха Ха

    Коментиран от #37

  • 12 Брей, брей

    40 2 Отговор
    Много начетен "пиянка". Как префърцунено обяснява любовта си към чашката.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мдаа

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Истината му е майката":

    Истината другари е следната
    Откакто КАТ взеха да конфискуват пари прегазванията намаляха
  • 15 Исторически парк

    22 2 Отговор
    Нищо не каза за поправянето на дееца и избягването на рецидив 😉 само чесане на езика
  • 16 Перо

    17 3 Отговор
    При джендърията “постоянния срив в мозъка” е перманентен!
  • 17 На нормален език

    19 1 Отговор
    Това трябва да е :
    " Да са........в тъпата тиква, как се прецаках само.." Предполагам, ако съм го разбрал правилно...
    Нужно ли е чак толкова да се усуква?
  • 18 тоя пък кой беше?

    12 2 Отговор
    Благодаря на DW за поредната разтърсваща изповед и публикация.
  • 19 поздрави от Босфора

    11 6 Отговор
    Нойзи ми харесва,имаме еднакви виждания.Никой не е застрахован от грешки,то и няма безгрешни в света.Cest la vie...между осанна и разпни го...
  • 20 Демократ

    12 4 Отговор
    Колко различна щеше да е България, ако веднага осъждаха и вкарваха в затвора убийците на пътя, така както са бързали с Нойзи, Андре Токев и други известни интелигентни хора, които даже не са наранили никой, а си ги хванали при проверка. Искат да ни покажат как закона важи за всички, но не и за престъпниците. Това пак доказва как държавата ни върви наопаки. Изкупление няма как да има, защото истинските виновници за това състояние на престъпно беззаконие в България никога няма да го потърсят.
  • 21 Факти

    11 6 Отговор
    Факти, не познавате ли читателите си?
    99% от тях не са стигнали и до средата на текста, а какво остава и да го осмислят.
    Съжалявам, но това е лоша преценка от ваша страна.

    Коментиран от #29, #41

  • 22 всеки ли може да се рекламира тук?

    12 3 Отговор
    тази кога е била в затвор че така неуморно реве?
  • 23 алкохолик или наркоман ,

    5 1 Отговор
    винаги има голям риск . За здравето , а и в чалга клуб не е , а на пътя . Има едни криви очила дето нищо не се вижда , но са лъжливи - клементина, нойзи , белослава и т.н. Не е незаконно да се купи алкохол и цигари . В орландовци и факултето пият и обикалят . Ако са в колата ги хващат . но бъркат теоретиците убиец на пътя с алкохол и пян на пътя който не нарушава и не убива . А наказанието е еднакво .
  • 24 Нойзи

    13 0 Отговор
    Болката минава, срама остава.
  • 25 Не те ли е срам

    13 0 Отговор
    Да си показваш мутрата воняща на алкохол?
    Ареста не е почивна база! Да не си карал пиян и дрогиран, щеше да спиш до женска трътка да те топли!
  • 26 Майстора

    12 0 Отговор
    Ако не е клептоманката, ще е
    пияният готвач , а сега и тоя несретник. Аман от жълто-кафяви " сензации " .
  • 27 Мамино

    12 2 Отговор
    детенце лигаво си ньойзьо! Мария е по мъж от тебе! Пухтьо!

    Коментиран от #30

  • 28 Тома

    7 1 Отговор
    Нойзи кажи за логопеда който ти изпрати бай Ставри в затвора.
  • 29 Прочетох само

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Факти":

    Заглавието !
    Заглавията на статиите във Факти са точен ориентир за съдоржанието!
    Откровени наркомани и алкохолици , НЯМА, а за псевдо политиците да не говорим!
  • 30 И на Мария

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мамино":

    Не й върви!
    От дивак на дивак!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Бойкот на О.Л.Х.

    10 2 Отговор
    Алкохолик-престъпник - колкото и да ми се прави на ЕнтИлигент...
  • 33 Хаха - 24 часа арест

    12 1 Отговор
    Какъв затвор? Спрете да правите разни мишоци известни. Този е по-неприятен дори от акнето по лицето си

    Коментиран от #35

  • 34 Чудя се

    10 1 Отговор
    Този грозния как го е харесала Мария Игнатова?
  • 35 Мисля, че

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Хаха - 24 часа арест":

    Той май няма акне, а псориазис.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 А сърбеж

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Свободен":

    Между лопатките започнали да получаваш сърбеж ,освен ако не са ти израснали вече крилца . Само отделяш въглероден отпечатък
  • 38 Реалист

    8 0 Отговор
    Не бил в затвора, а в арест щом е лежал на метално легло.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Цар Симеон

    7 1 Отговор
    На кой му пука за слово блудството на поредния алкохолик
  • 41 Що бре?!

    8 2 Отговор

    До коментар #21 от "Факти":

    Какво им има на читателите, и какво има за осмисляне?
    Напил се като прасе нашето момче, седнал зад волана, и сега използва случая да се жалва и да покаже на всички какъв титан на мисълта е.
    Да госъжаляваме ли, или да му се възхищаваме?
    Ако същото го беше направил бай Пешо от Долно Нанагорнище, два реда нямаше да пишат за него, нито щеше да ни го намират в очите.
  • 42 Орел

    10 0 Отговор
    Очаквал е в ареста да му дадат "Идиот" на Достоевски, да го прочете.
  • 43 БеГемот

    8 0 Отговор
    И най умния си е малко прост..
  • 44 шефа

    5 0 Отговор
    Този явно си плаща да пишат за него иначе няма как да занимават ежедневно цялото общество с този пиян ....френ некадърник и жалката му жена.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Направо съ

    8 0 Отговор
    просълзих! И сега като те напусне и Мара, може да направиш един пълен философски анализ до следващото препиване.

    Коментиран от #49

  • 47 Пловдив

    6 1 Отговор
    Иска да ми каже колко много книги е прочел, че и немски знае, също, че е специален. Пробутва имена като Юнг и т.н., ах, колко е начетен, кой знае колко се е ровел в интернет, докато сътвори написаното.

    Коментиран от #55

  • 48 Някой

    7 2 Отговор
    Викнали бащата на Иванчо в полицията, да си прибере сина.
    Като се прибрали в къщи, бащата хвърлил един здрав бой на Иванчо. Иванчо попитал, защо бе тате, нали и ти правиш така. Правя така, ама има розлика, мене не ме хващат като тебе. А като ме хванат им плащам на момента и ме пускат, а не ме водят в полицията. Бия те защото са те хванали и защото не си им платил, като са те хванали. Та да си знаеш, следващия път да не те хващат, а ако те хванат, да знаеш да си платиш. Та да не се налага, да ме викат в полицията, аз да плащам за тебе.

    Та така Нойзи, да си знаеш, следващия път си плати, за да не ти се налага да се срамуваш.

    Или поне стани приятел с Бойко Борисов или Калин Стоянов. Та като те хванат милиционерите, да има на кого да се обадиш обадиш, да те спаси от срама.
  • 49 Зевзек

    2 2 Отговор

    До коментар #46 от "Направо съ":

    И какво като го напусне кокошката Мара, света е пълен с кокошки. Кев ти по тлъсти, кеф ти недохранване, кеф ти мини кокошчици, кеф ти млади пиленца... Важното е да продължи да има банкноти. Заради банкнотите лесно ще си намери, някоя друга кокошка обичаща да кълне банкноти с номинал 500.
  • 50 Експерт

    3 2 Отговор
    Да знаете лоша реклама няма. По-добре да те показват за нещо всеки ден по ТВ, отколкото никой да не ти знае прякора.

    Даже по-добре стана, Нойзи разбра, че Мара не го обича. Ако го обичаше нямаше да го напусне никога.
  • 51 абе,

    5 1 Отговор
    Изобщо не ме интересуват бъртвежите на някакъв си пияндурник нарекъл се Нойзи.Баста....
  • 52 Искаше ми

    6 1 Отговор
    да напиша нещо утешително, но при този дори разкаянието е опаковано в ителектуална претенция и мисловни фльонги.
  • 53 Пра Дядо

    3 1 Отговор
    Нито мотиката, нито гетата работят с приказки.

    Прате го внучето ми, при дядо на село, за една седмица ще му избият от кратуната всички 1000 книги, които е прочел. Ще го науча да живее, като дядо си с овците и на нивата.
  • 54 АРЕС

    4 0 Отговор
    Този каква жалка карикатура е,само ако може да го осъзнае ще се гръм.....
  • 55 Ник.а

    2 1 Отговор

    До коментар #47 от "Пловдив":

    Много се смях, " която изчетох между два футболни мача"... Хахахаха, Ако само можеше да се види отстрани, щеше да се приключи от "срам,който прекрачва всичко досега в историята и отива в екзосферата на срама.
    Отрепка, мислеща се за някой. Спрете да давате сцена на подобни бклуци. Лош пример за обществото!
  • 56 Джамбaза

    2 0 Отговор
    Но във затвора попаднал на хора и станал човек.
    Едва ли.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.