Last news in Fakti

6 Април, 2024 17:58 1 428 10

Младите хора, които работят от 9 ч. до 17 ч., са по-здрави

  • млади хора-
  • работа-
  • здраве-
  • работно време

Работата извън този часови интервал може да доведе до лош сън, умора и емоционално изтощение

Младите хора, които работят от 9 ч. до 17 ч., са по-здрави - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от САЩ установиха, че редовното работно време от 9 ч. до 17 ч. в младежка възраст може да подобри здравословното състояние в дългосрочен план, съобщи PLOS One, предава БТА.

Работата извън този часови интервал може да доведе до лош сън, умора и емоционално изтощение.

Хората, които работят на различно или променилво работно време, когато са млади, са по-уязвими към няколко здравословни проблема, когато навършат петдесет години, добавят учените от Нюйоркския университет. Това засяга особено тези, които са започнали да работят на нередовно работно време през тридесетте си години.

За изследването учените използват данни от Националното надлъжно изследване на младежта - 1979 г., което включва данни за повече от 7000 души в САЩ на възраст над тридесет години, за да проверят дали моделите на заетост в младини са свързани със съня, физическото и психическото здраве на петдесетгодишна възраст.

Изследователите установяват, че около една четвърт от участниците са работили на стандартно работно време, а друга една трета - предимно на стандартно работно време. Около 17% от хората са били на редовно работно време през двадесетте си години, преди да преминат към нередовен работен режим.

В сравнение с хората, които са работили предимно в традиционните дневни часове през цялата си професионална кариера, тези, чиято кариера се е характеризирала с по-нестабилни работни графици, са спали по-малко, имали са по-ниско качество на съня и е било по-вероятно да съобщят за симптоми на депресия на 50-годишна възраст.

Известно е, че работещите нощна смяна произвеждат по-малко мелатонин - хормона на съня. Това означава, че те са по-предразположени към неспокоен сън със събуждания. Нарушеният сън може да доведе до здравни усложнения в по-късна възраст.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 а на старите

    9 4 Отговор
    им се таковат роднините. в офиса където работя народа идва в 13 и си тръгва в 14:30 часа и постоянно се оплакват, че имало много работа
  • 3 Сила

    20 1 Отговор
    А тези, които не работят и никога не им се е налагало да работят са най здрави и щастливи! И млади и стари!
  • 4 Шест без десет

    12 0 Отговор
    В бг е прието да се работи от девет до седемнайсет часа на ден и не остава време за спане.

    Коментиран от #6

  • 5 Нормално

    14 1 Отговор
    От 9 до 17 работят чиновниците, за какво да се притесняват?
  • 6 Чиновниците са все партийци

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "Шест без десет":

    В бг от 9 до 17 работят само чиновниците държавни и общински. Повечето хора работят по 12часа,едни по принуда, други по желание на втора работа. Скубят ни от всякъде, хората умират преди да се пенсионират.
  • 7 Смърфиета

    9 1 Отговор
    Най-им е зле на бедните, и на тези от тях, който работят нощем, а на тези от тях без постоянно жителство най-много.
  • 8 Госあ

    5 0 Отговор
    Най добре се работи, когато ти се работи и тогава няма часови интервали и работно време. А пък когато работата върви, и да не му се работи на човек, трябва да бачка до откат. Когато не върви, може да хапва сладолед
  • 9 ЪХЪ

    3 0 Отговор
    А старите, ако трябва да работят до 21 часа, са по-силни от младите. Факт!
  • 10 Гордостта на Тарра

    1 0 Отговор
    Аз предлагам всички да не работим.. Те роботите ще правят всичко. Ние ще взимаме копейки